Ingredienser
4 portioner
2 morötter
1 stor potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 röd chili
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk torkad timjan
2 dl torkade röda linser
vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk gurkmeja
1 citron, pressad
salt och svartpeppar
Gör så här
Skala och skär morötter, potatis och lök i större bitar. Finhacka vitlök, ingefära och chili.
Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men utan att ta färg.
Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare fem minuter.
Häll på vatten så att allting precis täcks och lägg ner buljongtärningar. Koka tills potatisen och moroten är mjuka.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
LÄS OCKSÅ: Fyra recept för sköldkörteln
Receptet kommer från boken ”Always hungry” av Sofia Henriksson. En snabb, billig och ljuvligt god vegetarisk soppa.
Tips! ”Det bästa med den här soppan är att du kan slänga ner lite vad du har i kylskåpet. Andra grönsaker, kokosmjölk, eller varför inte toppa med lite fetaostkräm och nötter?”, skriver Sofia Henriksson.
Av Carolina Eriksson