Att få en årstidsbunden depression är inte samma sak som att drabbas av en ”vanlig” depression. Årstidsbundna depressioner är som namnet indikerar, något som inträffar när vi byter säsong.
En vår- eller höstdepression kan kännas lika starka som en vanlig depression. Symtom som att förlora aptiten för att maten inte smakar bra, att det är svårt att sova och att man får ångest och känner sig rastlös är vanligt, men också att bli ovanligt trött och håglös.
Att drabbas av depression är allvarligt och blir allt vanligare. Det är fler kvinnor än män som inte mår bra och oroväckande siffror visar att depression ökar bland yngre människor. Hela 20 procent av västvärldens befolkning kommer någon gång i livet att drabbas av depression vilket gör sjukdomen till den fjärde vanligaste orsaken till ohälsa enligt WHO.
Depression framkallar trötthet och det som är anledningen till att man får en vårdepression tillskrivs det starka ljuset som väller in och att den biologiska klockan inte riktigt hänger med.
Man räknar med att ungefär tio procent av befolkningen hamnar i en årstidsbunden depression och att cirka fem procent av dessa får lika starka symtom som en egentlig depression.
Ett av kriterierna på årstidsbunden depression är att den är återkommande, men att den också går över av sig själv. Men under tiden är det vanligt att man drar sig undan och vill vara för sig själv, att bli passiv och hoppa över aktiviteter eller att bli sittandes framför tv:n eller datorn.
Påverkar fler signalsubstanser
Men du kan på naturlig väg få lindring. Johannesört är en medicinalväxt som lindrar nedstämdhet och mild depression. Den verkar relativt snabbt och full effekt brukar uppnås efter en månad.
Studier har visat att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket gör att du kan känna lugn samtidigt som sinnesstämningen ökar. Johannesörten reglerar kemin i hjärnan och återställer balansen mellan olika signalsubstanser och redan efter två veckor kan man märka skillnad på sinnesstämningen. Du kan med andra ord känna en positiv förändring när livet känns grått och lite hopplöst.
Skillnaden mellan johannesört och konventionell antidepressiv medicin är bland annat att det tar längre tid för den att verka och att det kan innebära oönskade biverkningar. Den som blir deprimerad har en minskad produktion av dopamin och serotonin. Ett så kallat SSRI-preparat höjer enbart serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av såväl serotonin, noradrenalin och dopamin.
Olika verksamma substanser
Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt.Forskarna som studerat johannesört tror att det finns många substanser som bidrar till växtens lugnande effekt. Det forskarna känner till förutom att hypericin har effekt är att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan som ger lugn.
Om du drabbats av en vårdepression kan du förebygga den genom att ta ett naturligt preparat som johannesört.
Eftersom årstidsbundna depressioner alltid inträffar vid samma tidpunkt varje år så börja med johannesört minst två veckor innan sinnesstämningen förändras.
Av Inger Palm
Johannesört
- Kan ungefär som antidepressiva läkemedel reglera kemin i hjärnan och få oss att må bättre vid nedstämdhet och kortvarig, lindrig depression.
- Är lika effektivt och ibland till och med effektivare än antidepressiv medicin i form av SSRI-preparat. Skillnaden är att SSRI-preparat enbart höjer serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av såväl serotonin som noradrenalin och dopamin.
- Har få biverkningar och är en mildare behandling vid lätt nedstämdhet och lindrig oro.
- Ger snabb effekt vid årstidsbundna depressioner.