Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

örter i skålar

Naturens apotek: Adaptogener ger mindre stress och mer ro

Adaptogener är speciella läkeväxter. För att få kallas adaptogen ska växtens effekt vara generell och bred. Den ska återställa balansen och verka normaliserande. En adaptogen återställer de funktioner som påverkats av stress och förbättrar den fysiska som mentala uthålligheten.

Ashwaganda
Inom folkmedicinen har ashwaganda använts i flera tusen år för att motverka stress och ge energi och styrka, samtidigt som kropp och sinne får återhämtning och vila. Ashwaganda kallas också indisk ginseng, och ingår i släktet withania. Den används för att motverka trötthet och för att hjälpa till att bibehålla fokus och koncentration.

Ginseng
Ginseng lär kunna reducera effekterna av stress, stimulera immunförsvaret och förbättra blodsockernivåerna. Inom den traditionella kinesiska medicinen är ginseng en av hörnpelarna och en av de riktigt gamla medicinalväxterna som använts för medicinskt bruk i över 5000 år. Roten har konsumerats för att få bättre minne, ökad koncentrationsförmåga och för att reducera mental trötthet. 

 

Cordyceps
I Kina berättas det om en varelse som kan omvandlas från djur till växt och tillbaka till djur. Intresset för omvandlingar har en central plats i landets kultur, eftersom omvandling ligger till grund för alla livsprocesser. Parasitsvampen cordyceps genomgår också en omvandlingsprocess och ses därför som något extraordinärt. Cordyceps har varit en uppskattad ört i Kina i tusentals år, mycket på grund av svampens reglerande effekt på immunsystemet och att den stärker vitaliteten.

Indiskt krusbär
Det indiska krusbäret heter amalki och kommer från ett träd som anses heligt. Amalki är känt för sitt c-vitaminrika innehåll samt för att bäret lugnar sinnet och skapar klarhet. Det har en syrlig, lite körsbärsliknande smak och inom den indiska ayurvediska medicinen används bäret för sin balanserade påverkan i kroppen.

Maca
Rotfrukten växter på höga höjder, som  i centrala Peru där den hittas i Anderna på 4 000 meters höjd. Maca sägs kunna normalisera kroppens produktion av hormoner – produktionen ökar eller minskar efter individens behov. I dag är Maca populär bland elitidrottare eftersom den har en positiv effekt på uthålligheten.

Malabarnöt
Det här är egentligen ingen nöt utan en växt. Den är en så kallad alkaloid och fungerar på samma sätt som ett av kroppens må-bra-hormon, oxytocin. Malabarnöt växer vilt i Asien och har använts inom den traditionella medicinen i mer än 2 000 år. Extrakt av bladen är muskelavslappnande, luftrörsvidgande och hostdämpande. Inom folkmedicinen har den använts mot allt från feber till astma och bronkit. Anses också stärka immunförsvaret.

 

Moringa
Trädet moringa kallas mirakelträdet för att det innehåller en hel del vitaminer och mineraler. Åkommor som förstoppning och akut magkatarr kan lindras med moringa. Dess antibiotiska och antibakteriella egenskaper hjälper till att hämma tillväxten av olika virus och bakterier. Moringa stöttar också bukspottkörtel, lever, njurar och hjärtat. Hela trädet går att använda i maten och har länge använts inom ayurveda.

Reishisvamp
I Kina kallas reishi odödlighetens svamp. Den växer även i Europa, Japan och USA. I den traditionella kinesiska medicinen har den använts i över 2000 år. Svampen har haft en hemlighetsfull stämpel över sig och värderas högt då den ses som ett livselixir med förmåga att ge liv till kroppens alla funktioner. Reishi används för att stödja immunsystemet och har antibakteriella och antivirala egenskaper. Den lär också kunna sänka förhöjt blodtryck och blodsocker.

Rosenrot
Rosenrot hjälper vid trötthet och motverkar stress. Förklaringen till rosenrotens unika effekt på stress och trötthet ligger i de adaptogena egenskaper som är växtens unika förmåga att hjälpa kroppen och hjärnan att anpassa sig till yttre och inre belastning. Rosenrot är den adaptogen som har tydligast effekt på mental prestation – koncentration och glädje ökar. Rosenroten växer vilt i de svenska fjällen och kallas ibland nordisk ginseng. 1732 iakttog Carl Von Linné rosenroten och rekommenderade den som ett medel mot huvudvärk.

 

Rysk rot
Den ryska roten blev enormt populär bland längdskidåkare på 1970-talet eftersom den på en halvtimma kunde ge ökad syreupptagningen och minska stress i kroppen vid all form av ansträngning. Rysk rot har en bakterie- och virusdödande effekt och kan därför tas i förebyggande syfte. Den stärker immunförsvaret och verkar antiinflammatoriskt. Rysk rot påverkar mängden proinflammatoriska cytokiner och interleukiner samt TNF-alfa, som är ämnen som påskyndar inflammation. Rysk rot renar också levern.

Schisandra
Schisandra kallas för mirakelbäret som förlänger livet utan att du åldras. Bäret skyddar hjärta, kärl och lungor. Den har en stimulerande effekt på centrala nervsystemet och kan öka blodcirkulationen. I Kina används schisandra framförallt för att ge ökad energi och ork men också för att bevara och skydda organen. Näringen tas snabbt upp av kroppen och redan efter en halvtimma kan man känna sig piggare. Shisandra har en långsam nedbrytning i kroppen och finns kvar i blodet i minst åtta timmar.

Shatavari
Shatavari ses som en föryngrande kvinnoört inom den ayurvediska medicinen. Den sägs kunna balansera kvinnors hormoner. Stärka och stötta lungor, mage, njurar och den fungerar även som lusthöjare. Adaptogener fungerar ungefär som en termostat i kroppen och de kan bland annat behålla kroppens stressrespons på en önskad nivå, likt en termostat som håller temperaturen lagom varm. Shatavari är släkt med sparris och ser ut som spretiga grässtrån.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.