Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Ashwaganda
Indisk ginseng ingår i släktet withania, men när vi talar om den här adaptogenen så säger vi oftast ashwaganda. Den motverkar trötthet och hjälper dig att bibehålla fokus och koncentration. Inom folkmedicinen har ashwaganda använts i årtusenden för att motverka stress, ge energi och styrka, samtidigt som kropp och sinne får återhämtning och vila.

Citronmeliss
Har du svårt att gå ner i varv när det är dags att sova, så kan du göra ett kvällste på citronmeliss.  Örten dämpar hjärtklappning, oro, nervositet och sägs även ha en viss effekt vid migrän. Inom folkmedicinen har citronmeliss använts för att lugna orolig mage och tarm eftersom den hjälper vid uppblåsthet och kramp.

 

LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Humle
Att dricka te på humle gör att du känner dig mer avslappnad, vilket hjälper dig att somna snabbare. Humlekottar stoppades förr under kudden för den rogivande och lugnande effektens skull. Humle används som bekant i öl och den som dricker öl vet att det har en lätt sövande effekt. Humle har också en kramplösande och lugnade effekt på magen.

Ginseng
Inom den traditionella kinesiska medicinen är ginseng en av hörnpelarna och en av de riktigt gamla medicinalväxterna. Den har använts i över 5000 år. Roten har nyttjats för att förbättra minnet, öka koncentrations förmågan och minska mental trötthet. Ginseng lär kunna reducera effekterna av stress, stimulera immunförsvaret och förbättra blodsockernivåerna.

Johannesört
Johannesört har en lugnande effekt och minskar oro och grubblerier, men ger också en gladare sinnesstämning om du varit nedstämd under en tid. Läkeörten kan även påverka fysiska problem och minska huvudvärk, tryck över bröstet och magont som ofta är kopplat till stress och oro. Att ta johannesört på kvällen kan även göra det lättare att somna.

LÄS OCKSÅ: Örter – från magi till vetenskap

Kamomill
Örten har länge använts för att gradvis minska stress, oro och ångest, och för att lindra sömnbesvär och ge en djupare sömn. Kamomill innehåller ämnen som är muskelavslappnande och är därför bra vid mensvärk och om du ansträngt dig fysiskt. Det har även visat sig att kamomill kan förebygga feber och förkylning. 

 

Passionsblomma
Att ha svårt att sova kan ibland bero på för höga kortisolnivåer och andra gånger på för låg tillgänglighet av signalsubstansen GABA. Passionsblomman sägs kunna öka mängden tillgänglig GABA, en signalsubstans som bland annat saktar ner hjärnans aktivitet. Därför kan örten dämpa ångest och hjälpa musklerna att slappna av, vilket gör det blir lättare att komma till ro och somna.

Rosenrot
Även rosenrot är en kraftfull adaptogen. Ordet adaptogen kommer från engelskans adapt som betyder anpassa och det är precis vad rosenrot gör. Växten hjälper kroppen att anpassa sig till olika stressande faktorer som värme och kyla samt fysisk och psykisk ansträngning, men även känslomässig stress. Rosenrot är kanske mest känd för sin antidepressiva och uppiggande effekt.

LÄS OCKSÅ: Eva Sanner om naturens läkande kraft

Rysk rot
Den ryska roten blev enormt populär bland längskidåkare på 1970-talet då den inom en halvtimma kan påverka den fysiska prestationen. Rysk rot minskar stress i kroppen vid all form av ansträngning. Studier visar att den ryska roten ökar syreupptagningen, stärker immunförsvaret och minskar inflammation. Rysk rot hjälper levern att avgifta sig.

 

Schisandra
Schisandra kallas för bäret som förlänger livet utan att du åldras. Schisandra är en adaptogen, och kan användas i förebyggande syfte men också när du är trött. Bärets näringsinnehåll tas snabbt upp av kroppen och redan efter en halvtimma känner du dig mindre trött. Shisandra har en långsam nedbrytning i kroppen och finns kvar i blodet i minst åtta timmar efter intag.

Silverax
Örten används kanske mest av kvinnor i övergångsåldern för att lindra vallningar och svettningar. Men några studier har visat att nedstämdhet, oro och ängslighet kan dämpas av silveraxet. Även vid lätta sömnstörningar kan örten vara behjälplig. Inom folkmedicinen har silverax också använts vid ledvärk och som muskelavslappnande. 

Valeriana
Läkevänderoten är en välstuderad växt och en vanlig ingrediens i naturliga sömnmedel. Valeriana kan sänka aktiviteten i centrala nervsystemet och hjälper även musklerna att slappna av. Studier har visat att valeriana kan dämpa stress och ångest men även mild nedstämdhet. I Sverige har valeriana funnits som växtläkemedel i snart 90 år.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

 

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

 

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.