Annons

Mycket rester av bekämpningsmedel i vanliga livsmedel

Det kryllar av rester från bekämpningsmedel i många vanliga europeiska livsmedel, vissa långt över gränsvärdena för vad som är tillåtet. Det visar ny analysdata för i år från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Redaktionen

20 mars, 2013
Mycket rester av bekämpningsmedel i vanliga livsmedel
Dela inlägget

Det kryllar av rester från bekämpningsmedel i många vanliga europeiska livsmedel, vissa långt över gränsvärdena för vad som är tillåtet.
Det visar ny analysdata för i år från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Allt färre livsmedel är fria från rester av bekämpningsmedel och citrusfrukter, jordgubbar och lever ligger högst upp på listan, både när det gäller mängder bekämpningsmedelrester och hur många olika rester som finns i ett och samma prov. I vindruvor, som också ligger högt, har man hittat både cancerogena och hormon- och reproduktionsstörande ämnen. Värst är druvor från Indien där 53 procent av proven visade sig ligga över gränsvärdena.

Oroande höga siffror
I årets rapport från Europeiska myndighetens för livsmedelssäkerhet fokuseras på äpplen, vitkål, purjolök, sallad, mjölk, persikor, päron, spannmål, jordgubbar, fläskkött och tomater.
I hälften av 77 000 prover från mer än 500 olika livsmedel finns rester av kemiska bekämpningsmedel. Proverna kommer från varor sålda i EU, Island och Norge.
Nya siffror för i år visar att det i europeiska spannmål finns oroande höga halter av stråförkortningsmedel, skriver DN.

”Så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt”
Att det förekommit rester av bekämpningsmedel i en del frukt och grönt har man känt till sedan tidigare.
– Men det är första gången man testar spannmål för stråförkortningsmedlet chlormequat. Att man nu har hittat så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen till DN.
Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.

Skäl att välja ekologiskt
Stråförkortningsmedel har tidigare varit förbjudna i Sverige. Men EU:s konkurrens- och likabehandlingsregler gör att två typer av stråförkortningsmedel, för råg, i dag är tillåtna i Sverige. Ett generellt förbud mot stråförkortningsmedel diskuteras dock i regeringskansliet.
Naturskyddsföreningen anser att stråförkortningsmedel snarast måste förbjudas när hälsoriskerna är så pass stora.
– Det konsumenterna kan göra är att välja ekologiska livsmedel, speciellt för barn och gravida, säger Emelie Hansson.

Annons

Av Isabelle Hedander

Annons