Annons

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
28 september, 2022
Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor är gjorda på den näringsrika mjölsorten dinkel.

Dinkel har en smak som är fylligare och aningen mer nötig än vete. Det är en urgammal vetesort som kan höra till de första sädesslagen på jorden. Dinkeln anses på flera sätt vara hälsosammare än vete, tack vare att det bland annat innehåller mer protein, fler nyttiga fettsyror, mineraler och mer B-vitamin.

Visste du att spelt, som dinkel också kallas, heter så för att det betyder ”omslutet korn”. Sädesslagets korn har nämligen en skyddande effekt mot miljögifter och sjukdomar.

Receptet kommer från Annelie Anderssons härliga bok ”Baka & Ta tillvara”, som är full av liknande recept på bröd och bakverk bakade med frukt, bär och grönsaker.

LÄS OCKSÅ: Glutenfritt bananbröd till fika och frukost

Annons

Bokomslag Baka och ta tillvara

Ingredienser

12 st
250 g (ca 3 dl) plommon
200 g (2 dl) vatten
2 msk strösocker
= ca 400 g (4 dl) degvätska

10 gram jäst
100 g (1 dl) vatten
80 g (2 dl) dinkelflingor eller havregryn
45 g (0,5 dl) rapsolja
1,5 tsk salt
300 g (5 dl) fullkornsdinkel
300 g (5 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

LÄS OCKSÅ: Proteinboostade frallor med bönor

Gör så här

Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Skär i kvartar och koka upp med vatten och socker i en kastrull. Sjud tills plommonen börjar gå isär. Häll över i en skål och låt svalna till rumsvarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätska, vatten, dinkelflingor, olja och salt. Rör om. Arbeta in fullkornsmjölet och därefter den siktade dinkeln tills det blir en smidig deg. Den ska släppa från bunkens kanter men fortsatt vara lite kladdig. Täck och jäs i rumsvärme över natten, 8–12 timmar.
Värm ugnen till 250°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Ta ut degen på mjölat bakbord. Degen är rätt så kompakt. Dela och forma till två rullar. Dela varje rulle i 6 bitar. Nyp ihop varje del och rundriv tills ytan är spänd. Lägg på plåt och jäs under bakduk i 30 minuter.
Spraya eller pensla bullarna med vatten och strö på valfria flingor, gryn eller fröer.
Ställ in plåten och sänk värmen till 225°. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

LÄS OCKSÅ: Lingonbröd med anis

Annons

Av Carolina Eriksson

Annons