Maria Hellström, näringsterapeut och verksam på Sterafens sjukhus, tipsar om tre vägar till ett starkare immunförsvar. Grundpelarna i ett starkt immunförsvar utgörs av en allsidig träning som tillåter återhämtning och nedvarvning, näringstillskott för säkerställa att kroppen har alla byggstenar att samt en antiinflammatorisk, ekologisk kost bestående av bra protein, goda fetter och antioxidanter.
Träning
Maria rekommenderar allsidigt träning och att kroppen får tid att bygga upp sig efter träningspasset, då hon menar att kroppen behöver 24-48 timmar på sig att reparera nedbruten muskelvävnad.
– Fyll på med proteiner efter styrketräning och kolhydrater om du tränat kondition. Vid styrketräning stimuleras bildandet av könshormoner och tillväxthormon vilka motverkar stresshormonerna.
Ett uppbyggande och avstressat nervsystem är bra för immunförsvaret menar Maria som rekommenderar yoga och meditation för att sänka stresshormonerna.
– Gå gärna på massage, det har i studier visat sig vara stärkande för immunförsvaret genom att det dämpar vårt sympatiska nervsystem och främjar det parasympatiska nervsytemet där kroppen kan vara uppbyggande och i balans, säger Maria.
När cirkulationen och hjärtfrekvensen ökar ökar även avgiftningen i kroppen, vilket hjälper kroppen att bli av med miljögifter och tungmetaller som annars belastar immunförsvaret förklarar Maria.
LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar
Näringstillskott
Enligt Maria behöver kroppens försvar bra proteiner, bra fetter och vitaminer och mineraler. Hon rekommenderar därför att man kompletterar kosten med ett bra proteinpulver, eller tillskott av aminosyror om du äter vegetariskt. Aminosyror är proteinets minsta delar och det kan man köpa som kosttillskott.
– Använd kokosfett i matlagningen och linfröolja eller omega-3 som tillskott.
Viktiga antioxidanter är selen, E-vitamin, C-vitamin och de bioflavonoider som finns i bär och de vita hinnorna runt till exempel citrusfrukter. Lykopener finns i tomater och karotener i morötter. Alla grönsaker innehåller immunstärkande vitaminer och mineraler.
– Ge immunförsvaret de vitaminer och mineraler det behöver för att bygga vita blodkroppar och mastceller som tar hand om cancerceller och virus, bakterier och mikroorganismer. Om du vill ge dig själv en extra dos immunförsvarshöjande ämnen så välj bra C-vitamin med bioflavonoidkomplex och selen med E-vitamin.
D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och bildas i huden när den utsätts för solljus, därför är de viktigt att fylla på med D-vitamin under vinterhalvåret menar Maria.
– Se till att stärka och skydda tarmslemhinnan och gynna de egna tarmbakterierna med laktobaciller och prebiotika.
LÄS OCKSÅ: Fysisk aktivitet stimulerar immunförsvaret
Kost
Maria förespråkar en växtbaserad, ekologisk kost samt proteinkällor av bra kvalitet som ekologiskt kött, fisk och ägg och bra fetter som kokosfett och olivolja.
Protein innehåller svavel som hjälper kroppen att bli av med miljögifter och tungmetaller, förklarar hon.
– Välj din mat medvetet och ät färgrikt och varierat. Det är i frukt, bär och grönt som de flesta vitaminerna finns. Immunförsvaret behöver tillgängliga vitaminer och mineraler för att kunna skapa vita blodkroppar som ska försvara våra celler och byggstenarna kommer från grönsaker, bär och frukt.
Enligt Maria bör alla måltider innehålla grönsaker hon uppmanar oss även att dricka cirka två liter rent vatten varje dag.
– Boosta immunförsvaret med massor av vitlök och antioxidanter så som lingon, blåbär, havtorn och svarta vinbär. Ät 100 gram bär per dag och tre portioner grönsaker. Välj bär som inte har transporterats över hela världen för miljöns skull, ta till vara på det som växer i våra trädgårdar.
Gör nässelsoppa på våren, hallonbladste och ha gärna en egen kryddodling i kruka så det alltid ingår något nyskördat i måltiden tipsar Maria.
– En power-frukostskål med granatäpple, blåbär, valnötter, pumpa och solrosfrön blir en bra start på dagen.
Maria uppmanar alla att begränsa konsumtionen av alkohol, det omtalade nyttiga ämnet reservatrol i rödvin finns även i blå vindruvor.
Av Miriam Granat
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!