Annons
Annons

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Redaktionen

5 juni, 2019
Nationaldagsfirande med grekisk touch
Dela inlägget

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken ”Jills och Marias Taverna” av Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Annons
Fakta

Fakta

Recepten kommer från boken ”Jills och Marias Taverna –MedelhavsMaten från vårt Kreta” av Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren utgiven på Tukan förlag.

Portioner: 6

Ingredienser

Revekkas spenatpaj
Cirka 1 kg spenat
olivolja
2 gula lökar, nhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
2 salladslökar, nskurna
1 paket filodeg
300 g feta
500 g myzithra eller ricotta
3 ägg, lätt uppvispade
riven muskot
1 knippa dill, nskuren
1 rejäl knippa mynta, nskuren svarta och vita sesamfrön
salt och nymalen svartpeppar

Jills fikonsallad med päron och feta
1 rödlök, tunt skivad
olivolja
1 msk strösocker
1 msk balsamvinäger + extra
3–4 päron, gärna Conference
1/2 citron
12–15 torkade fikon
(lägg i blöt i hett vatten i 30 minuter om de är hårda)
ev. 2 färska fikon om det är säsong cirka 1 dl pekan- eller valnötter
1 påse rucola, à cirka 60 g
1 påse blandsallad, à cirka 60 g cirka 200 g mjuk getost ingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

Revekkas spenatpaj
Skölj spenaten väl och låt den torka väl på handdukar. Använder du frusen, se till att krama ur all vätska ordentligt när den tinat. Hacka i mindre bitar.
Hetta upp generöst med olja i en stekpanna och mjukstek lök, vitlök och salladslök. Tillsätt spenaten i omgångar, låt mjukna i pannan och låt svalna.
Smörj en en stor ugnsfast form med olja. Täck med ett lager lo- deg, pensla med olja, lägg på nästa lager lite omlott, pensla och lägg sedan på ett tredje lager på samma vis. Låt degen ”rinna över” kanterna så att den kan vikas in senare.
Smula ner de båda ostsorterna i en stor bunke. Blanda med ägg, muskot, salt och peppar. Tillsätt spenatfräset, dill och mynta. Blan- da väl och häll över fyllningen i formen.
Lägg på ytterligare ett loark, pensla med olja, täck med ännu ett och stoppa ner kanterna runtom fyllningen. Ringla över lite extra olja. Vik sedan in de överhängande ”bottenarken” till en smal kant på formens insida som överlappar de båda topplagren. Skär i rutor med en vass kniv (ej igenom botten). Stänk över lite vatten och strö över sesamfrön.
Serveringsförlag: Pajen kan serveras både kall och varm, gärna som förrätt.
Grädda i 175° i cirka 45 minuter eller tills ytan fått n färg.

Jills fikonsallad med päron och feta
Mjukstek löken långsamt på medelvärme i olivolja utan att den tar färg, cirka 15 mi- nuter. Strö över sockret när den har blivit riktigt mjuk. Låt det karamelliseras i några minuter, tillsätt sedan balsamvinäger och låt det koka in. Ställ åt sidan.

Skär päronen i klyftor och avlägsna kärnhuset. Pressa över lite citron så att de inte blir bruna. Skiva de torkade konen ganska tunt eller hacka dem. (Skiva färska fikon om du använder det.) Rosta nötterna i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta.

Blanda de båda salladssorterna på ett stort fat eller i en skål. Fördela päron, nötter och kon ovanpå och blanda försiktigt. Bryt eller klicka över osten och strö över den karamelliserade rödlöken. Salta och peppra. Ringla över generöst med olivolja och lite extra balsamvinäger.

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Annons
Annons