Nationaldagsfirande med grekisk touch | Kurera.se

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Fakta

Recepten kommer från boken "Jills och Marias Taverna –MedelhavsMaten från vårt Kreta" av Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren utgiven på Tukan förlag.

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

 

Portioner: 6

Ingredienser

Revekkas spenatpaj
Cirka 1 kg spenat
olivolja
2 gula lökar, nhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
2 salladslökar, nskurna
1 paket filodeg
300 g feta
500 g myzithra eller ricotta
3 ägg, lätt uppvispade
riven muskot
1 knippa dill, nskuren
1 rejäl knippa mynta, nskuren svarta och vita sesamfrön
salt och nymalen svartpeppar

Jills fikonsallad med päron och feta
1 rödlök, tunt skivad
olivolja
1 msk strösocker
1 msk balsamvinäger + extra
3–4 päron, gärna Conference
1/2 citron
12–15 torkade fikon
(lägg i blöt i hett vatten i 30 minuter om de är hårda)
ev. 2 färska fikon om det är säsong cirka 1 dl pekan- eller valnötter
1 påse rucola, à cirka 60 g
1 påse blandsallad, à cirka 60 g cirka 200 g mjuk getost ingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

Revekkas spenatpaj
Skölj spenaten väl och låt den torka väl på handdukar. Använder du frusen, se till att krama ur all vätska ordentligt när den tinat. Hacka i mindre bitar.
Hetta upp generöst med olja i en stekpanna och mjukstek lök, vitlök och salladslök. Tillsätt spenaten i omgångar, låt mjukna i pannan och låt svalna.
Smörj en en stor ugnsfast form med olja. Täck med ett lager lo- deg, pensla med olja, lägg på nästa lager lite omlott, pensla och lägg sedan på ett tredje lager på samma vis. Låt degen ”rinna över” kanterna så att den kan vikas in senare.
Smula ner de båda ostsorterna i en stor bunke. Blanda med ägg, muskot, salt och peppar. Tillsätt spenatfräset, dill och mynta. Blan- da väl och häll över fyllningen i formen.
Lägg på ytterligare ett loark, pensla med olja, täck med ännu ett och stoppa ner kanterna runtom fyllningen. Ringla över lite extra olja. Vik sedan in de överhängande ”bottenarken” till en smal kant på formens insida som överlappar de båda topplagren. Skär i rutor med en vass kniv (ej igenom botten). Stänk över lite vatten och strö över sesamfrön.
Serveringsförlag: Pajen kan serveras både kall och varm, gärna som förrätt.
Grädda i 175° i cirka 45 minuter eller tills ytan fått n färg.

Jills fikonsallad med päron och feta
Mjukstek löken långsamt på medelvärme i olivolja utan att den tar färg, cirka 15 mi- nuter. Strö över sockret när den har blivit riktigt mjuk. Låt det karamelliseras i några minuter, tillsätt sedan balsamvinäger och låt det koka in. Ställ åt sidan.

Skär päronen i klyftor och avlägsna kärnhuset. Pressa över lite citron så att de inte blir bruna. Skiva de torkade konen ganska tunt eller hacka dem. (Skiva färska fikon om du använder det.) Rosta nötterna i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta.

Blanda de båda salladssorterna på ett stort fat eller i en skål. Fördela päron, nötter och kon ovanpå och blanda försiktigt. Bryt eller klicka över osten och strö över den karamelliserade rödlöken. Salta och peppra. Ringla över generöst med olivolja och lite extra balsamvinäger.

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Fakta

Recepten kommer från boken "Jills och Marias Taverna –MedelhavsMaten från vårt Kreta" av Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren utgiven på Tukan förlag.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.