Den sydamerikanska rätten ceviche är perfekt bjudmat på sommaren, eller när som helst! Grapefrukt, ingefära och lime gör rätten fräscht syrlig i Sveriges mästerkock-vinnaren Nazuk Turdievas tappning. Jordärtskockschips ger en knaprig kontrast till den mjuka fisken.
”Fräsch förrätt som passar årets alla dagar, och torskryggen kan bytas ut till valfri rå fisk. Tänk bara på att Livsmedelsverket rekommenderar att fisk som ska ätas rå först har varit fryst i minst tre dygn.”
Så skriver Nazuk Turdieva, vinnare av Sveriges mästerkock 2023, som har skapat detta recept. Det är taget från hennes kokbok ”Nazuks goda” (Bonnier Fakta).
Ingredienser
Ceviche
ca 250 g torskrygg
ca 5 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
3 lime (juice)
1 grapefrukt (juice)
1 rödlök
salt
Jordärtskockschips
200 g jordärtskockor
1⁄2 liter matolja
1 grapefrukt
100 g physalis
1⁄2 kruka koriander
Gör så här
Ceviche:
Skär torskryggen i lagom stora munsbitar.
Skala ingefära och vitlök och mixa med lime- och grape- fruktjuice. Salta rikligt.
Skär rödlöken i tunna skivor och blanda med fisk och citrusjuice.
Låt stå i kylen i cirka 20 minuter.
Jordärtskockschips:
Skala jordärtskockorna och skiva dem lövtunt, gärna med mandolin.
Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 160 grader och fritera jordärtskocksskivorna till gyllenbrun färg. Ta upp chipsen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Servering:
Skär bort skalet på grapefrukten, inklusive det vita. Filea och dela varje klyfta i 3 delar.
Skär physalisen i halvor. Grovhacka koriandern.
Fördela cevichen på 4 tallrikar. Toppa med physalis, grapefrukt, jordärtskockschips och hackad koriander.
Av Carolina Eriksson