no pain, no gain

No pain, no gain! – Därför ska du ta i på träningen

Fysik träning triggar muskeltillväxt och fettförbränning genom att förändra kroppen på cellnivå. Men det krävs att du tar i. Det är nämligen den tuffare graden av ansträngning som orsaker förändringarna, visar ny forskning.

Anstängande träning stressar kroppen. Det gör att signalsubstanser som adrenalin och noradrenalin frigörs i kroppen. De ökar pulsen, gör oss alerta och musklerna blir redo för att arbeta.

 

I en nypublicerad studie har forskare upptäckt att signalsubstanserna, som kallas katekolaminer, också aktiverar ett speciellt protein i kroppen. Proteinet som heter CRTC2 påverkar både muskeltillväxten och kroppens förmåga att använda blodsocker och fett under ansträngning.

Genförändrade gnagare blev supermöss
I experimentet ville forskarna undersöka sambandet mellan ansträngande träning och CRTC2. Därför födde de upp möss som producerade ovanligt mycket CRTC2. Sedan utsattes både CRTC2-mössen och vanliga möss för ett träningsprogram med frekventa, intensiva träningspass.

På två veckor förbättrade CRTC2-mössen sin uthållighet med hela 103 procent, medan förbättringen hos de vanliga mössen blev 8,5 procent. De genetiskt förändrade mössen utvecklade också större, mer väldefinierade muskler och deras kroppar blev bättre på att använda fett som bränsle.

Sanning i talesättet
När forskarna undersökte mössens celler kunde de se att muskeltillväxten och den ökade fettförbränningen var ett resultat av katekolaminerna som kroppen producerar under fysisk stress. Det är adrenalinet och noradernalinet som gör att CRTC2-proteinet börjar skicka kemiska signaler till musklerna och triggar dem att bli större, starkare och bättre på att bränna energi.
– Det ligger viss sanning i uttrycket ”no pain, no gain”, säger forskaren Michael Conkright till The New York Times.

 

Utanför komfortzonen
Vad som är ansträngande träning är däremot relativt, understryker Conkright. För någon som är helt otränad kan det vara en pulshöjare att gå runt kvarteret, medan det för en matahonlöpare krävs betydligt hårdare träning för att utmana kroppen.
– Poängen är att ta sig ur sin bekvämlighetszon när man tränar, säger Conkright. Det verkar nämligen får anmärkningsvärt goda konsekvenser i kroppen.

Källa: New York Times

Läs också: 6 bra skäl att träna intervaller

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

 

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

 

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.