Konsumentföreningen Äkta vara anmäler nu tolv produkter till livsmedelskontrollen.
Anledningen? Jo, att varorna anses vara matbluffar som inte håller vad de lovar.
En av de anmälda är fjolårets ”vinnare” av antipriset Årets matbluff: ett av landets mest välkända bordsmargarin – som alltså ännu inte gjort någonting åt sin, i även folkets tycke, vilseledande marknadsföring.
När antipriset ”Årets matbluff” delades ut i början av 2019 blev det produkten Lätta som tog hem ”segern”. Ett av argumenten var att produkten till stor del innehöll palmolja och alltså inte rapsolja, som förpackningen försökte ge sken av. Läs mer här.
Anmäls för att tvinga fram en förändring
Utöver det välkända bordsmargarinet fanns även 120 nominerade produkter. Det är tolv av dessa som nu konsumentföreningen Äkta vara har valt att anmäla. Anmälningarna har gjorts till den myndighet som är ansvarig för att utföra tillsynen av respektive produkt. Denna myndighet är oftast den kommun där tillverkaren eller importören är geografiskt belägen.
Att det just är dessa tolv produkter som anmälts beror på att Äkta vara tror att anmälningarna faktiskt kan ge resultat – och i förlängningen alltså har störst sannolikhet att medföra en förändring. Det handlar bland annat om tre av finalisterna i den senaste antipristävlingen.
LÄS OCKSÅ: Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam
Anmäler året om
Äkta vara anmäler produkter under hela året men gällande just dessa anmälningar har de fått hjälp från svenska folket, i och med att de varit med och nominerat produkter, berättar Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara och föreningens verksamhetsledare, för Dagligvaruhandelns nyhetstidning Fri Köpenskap.
– I vissa fall är det rena felaktigheter och vi vet av erfarenhet vad som går igenom men en del vill vi också få prövade, säger Björn Bernhardson.
”Det viktiga att de slutar bluffa”
Han berättar för tidningen att det kan ta tid för de kommunala instanserna att agera och att företagen under denna tiden kan ändra på sina produkter och beskrivningar. Detta för att undvika vite. Att de därmed kanske slipper vite eller annan påföljd, som till exempel fällande dom, är av ringa betydelse, resonerar han. Det är ju inte det som är själva syftet med anmälningarna.
– För vår del handlar det inte om pengarna eller att straffa någon, det är inte det viktiga. Det viktiga är att de här slutar att bluffa och att vi ser en förbättring för konsumenterna, säger Björn Bernhardson vidare.
Antipriset medför förändring
Två tredjedelar av alla produkter som varit finalister sedan Äkta Vara startade antipriset 2015 har antingen plockats bort ur sortimentet, förbättrat sig och blivit mindre bluffiga.
Kurera har till exempel tidigare skrivit om hur en tillverkare nästan omedelbart efter att nomineringarna offentliggjordes valde att pudla. De kallade kritiken befogad och meddelade att de ämnade göra om och rätt och därför byta namn på sin produkt. Läs mer om det här.
LÄS OCKSÅ: Skärpt lagstiftning kring matfusk – ska kunna ge fängelsestraff
Vinnaren Lätta – en av de anmälda
En av de anmälda produkterna är just förra årets ”vinnare” Lätta – som inte gjort någonting åt sin, av folket utsedd som vilseledande, marknadsföring.
I ett mejl till tidningen Fri köpenskap kommenterade tillverkaren Upfield då utnämningen så här:
”Vi är lite förvånade och naturligtvis besvikna. Vi har stor respekt för att palmoljan är en omdiskuterad ingrediens då produktionen bland annat kan hota ovärderliga arter och ekosystem. Just därför är det viktigt att välja hållbart producerad palmolja som är certifierad enligt RSPO, något som även Världsnaturfonden rekommenderar. All palmolja i våra produkter är spårbar och hållbart certifierad enligt RSPO:s kriterier.”
De meddelade också att de inte hade några planer på att ändra på produkten.
LÄS OCKSÅ: Sverige bidrar till att stoppa internationellt matfusk
Verkar ha missat själva poängen
Lättas tillverkare kommenterade dock aldrig det som själva bluffanklagelserna handlade om. Vilket ju inte var huruvida palmoljan är certifierad eller inte.
”Den handlar ju istället om skillnaden mellan vad företaget skriver på förpackningen och vad produkten egentligen innehåller. Företaget är uppenbart fullt medvetet om att många konsumenter inte vill ha palmolja. Just därför gör de sitt bästa för att dölja det faktum att den största ingrediensen, utöver vatten, är palmolja,” löd Äkta Varas Ivar Nilsson kommentar till det hela.
Han tillhandahöll samtidigt även intressant information om just nämnda RSPO-certifiering:
”Faktum är också att RSPO-certifieringen är kritiserad av miljöorganisationer för att vara tandlös, bland annat Naturskyddsföreningen. Dessutom är den knappast närproducerad och innehåller ofta högre halter av potentiellt skadliga ämnen än andra vegetabiliska oljor.”
Information som kanske inte förrän nu har nått Lättas tillverkare… hoppas Kurera. Eller är vi naiva då?
Källa: Äkta vara och Fri Köpenskap
Av Isabelle G Hedander
De anmälda produkterna
– med medföljande motivering:
• Gårdschips Chips Sourcream & Black Garlic
– Ingen svart vitlök i ingrediensförteckningen.
• DEAR T Mango & citrus fruit ice tea
– Ingen mango i ingrediensförteckningen.
• Knorr Mörk oxbuljong
– Innehåller inte ”kvalitetsingredienser”.
• Frill Frill the frozen smoothie
– Tveksamt deklarerade tillsatser.
• Big Sam’s Grillsåser, flera olika
– Tveksamt påstående om ”naturliga ingredienser”.
• Santa Maria Guacamole style topping
– Mycket lite avokado.
• Lätta Original (tillika ”vinnaren” av Årets matbluff 2018)
– Förpackningen skriker rapsolja, samtidigt som den innehåller mest palmolja.
• Brunneby Mjöd
– Innehåller ingen honung.
• Vika Bröd knäckebröd
– Avbildar vedeldad ugn, men bakas numera i elugnar.
• Semper Bovete & Teffmjöl
– Står inte att det är en mjölmix och innehåller dessutom mycket lite teff.
• Oatly Havregurt
– Otydlig kring syrningen.
• Glacéau Smartwater
– Tveksam användning av ordet ”smart”.
Källa: Äkta vara