Överallt i samhället finns mjukgörande kemikalier, ftalater, vilka är välkänt farliga för vår hälsa och miljö.
Nu har Danmark infört totalförbud för fyra stycken ftalater.
– Den svenska regeringen bör snabbt följa i Danmarks spår och införa samma förbud, skriver Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson och Ulrika Dahl, på SvD Opinion.
Tyvärr utmanas nu förbudet inom EU och vårt grannland riskerar, när dess regering försöker skydda sina medborgares hälsa, att dras inför EU-domstolen.
Av den anledningen uppmanar nu Mikael Karlsson och Ulrika Dahl, ordförande respektive avdelningschef miljögifter hos Naturskyddsföreningen, artikel på SvD:s debattsida Brännpunkt, den svenska regeringen att snabbt följa i Danmarks spår.
Starkast när man går samman
Erfarenheten visar att hela EU:s kemikaliepolitik kan förbättras redan när några få länder går samman. Just det skedde med miljögiftet bisfenol A. Också då var Danmark tidigt ute, men även Belgien och Frankrike införde begränsningar och Sverige utredde frågan. Följden blev snabbt att hela EU förbjöd bisfenol A, inte helt men i alla fall i nappflaskor.
Skadar bland annat vår fortplantning
Ftalater används i plastgolv, färger, limmer, tätningsmedel, kablar, matförpackningar, tapeter, sandaler, suddgummin, tryck på tröjor och som bärare av parfymer.
Ftalaterna är luriga. De är inte kemiskt bundna till plasten de ingår i och sprids därför ganska lätt, både genom luften och genom att de lätt kan tas upp i kroppen. Man hittar dem till exempel i bröstmjölk, blod och urin.
Vi får i oss ftalater med maten, vid hudkontakt med plaster och genom dammet på golvet där våra barn leker.
En del har officiellt klassificerats att vara skadliga för vår fortplantning. De har kopplats till fetma, diabetes, astma och allergier. Och de misstänks sett vara hormonstörande.
Vid ett FN-möte om kemikalier i Nairobi häromveckan med 120 samlade länder ICCM3 (International Conference on Chemicals Management) bedömdes just hormonstörande ämnen vara en växande global politisk frågan.
Efterlyser snabbt agerande
Barn är den känsligaste gruppen. Tre ftalater – DEHP, DBP och BBP – är så farliga att de efter hård debatt från miljörörelsens sida är förbjudna i alla leksaker och barnvårdsartiklar, förutom i låga halter. Men i andra alla produkter i hemmet är de tillåtna. Ytterligare tre farliga sorter – DINP, DIDP och DNOP – är förbjudna men bara i barnvårdsartiklar och leksaker som barn kan stoppa i munnen.
Nu har Kemikalieinspektionen tagit fram en strategi för en giftfri vardag och Miljömålsberedningen har lagt bra förslag i samma riktning. Det som saknas är handling från regeringen. Ett snabbt agerande skulle hjälpa Danmark men framför allt skydda våra barn från ett av de värsta gifter de utsätts för var och varannan dag i sina hem och skolor.
Av Isabelle Hedander