USA = flottig mat. Det är i alla fall bilden många hittills haft. Men nu ska det bli ändring på det.
I tisdags, den 16 juni, beslutade nämligen det amerikanska livsmedelsverket FDA att inte längre tillåta industriellt framställda transfetter i mat.
Beslutet tros kunna bidra till att rädda tusentals liv varje år.
År 2018 ska livsmedelsproducenterna ha eliminerat samtliga transfetter ur sina produkter.
Munkar med glasyr, mikropopcorn, djupfrysta pizzor, hamburgare, pajer, konstiga korvar på pinne… USA är välkänt för att vara landet av flottiga livsmedel, tillsatskryllande efterrätter och sunkig snabbmatskultur, fylld av transfetter. Transfetter tros dock vara en starkt bidragande orsak till hjärt- och kärlsjukdom och nu har amerikanska myndigheter bestämt att det får vara nog.
► Läs också: Ny forskning: ADHD kopplat till fettrik kost
Tros kunna rädda tusentals liv
Det nytagna beslutet ska effektivt avlägsna transfetter från amerikanernas kost, en förändring som uppskattas kunna rädda tusentals liv – och förhindra cirka 20 000 hjärtattacker och 7 000 dödsfall i hjärtsjukdom årligen.
► Läs också: Mycket mättat fett försämrar spermakvaliteten
”Viktigaste förändringen att göra”
Livsmedelsindustrin meddelar att de är glada att ha fått tre år på sig att genomföra det ganska omfattande projektet, men säger också att de planerar att ansöka om tillstånd att fortsätta att använda små mängder transfetter i vissa produkter, något som kan ses som en indikation på hur svårt det är att helt utrota dem.
– Detta är den sista spiken i kistan för transfetter. När det gäller antal räddade liv, tror jag att eliminerande av transfetter är den enskilt viktigaste förändringen att göra i vår kosthållning, säger Michael F. Jacobson, chef för Centrum för vetenskap i allmänintresset, en konsumentgrupp som tryckte på för förbudet, till New York Times.
► Läs också: USA vill förbjuda transfetter – men i Sverige får det finnas kvar
Inte heller härdade oljor är säkra
Myndigheten fastslog även på tisdagen att delvis härdade oljor – källan till transfetter – inte heller längre ska betraktas som säkra. Detta innebär att företag framöver kommer att behöva bevisa att dessa oljor är säkra att äta. Ingen lätt uppgift, med tanke på att en överväldigande majoritet av den vetenskapliga litteraturen visar något annat. Myndigheten beräknar att en sådan åtgärd skulle kosta cirka sex miljarder men spara in omkring 140 miljarder kronor i hälso- och sjukvårdskostnader över loppet av 20 år.
► Läs också: Nu förses läsk med varningstext
Inget svenskt förbud
I Sverige planeras inget förbud mot industriella transfetter i livsmedel.
Av Isabelle Hedander