Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fiskstim i havet

Nu hörs allt fler röster i omega-3-debatten

För en tid sedan började debatten kring fettsyror att pyra rejält i media och kulminerade i SVT-programmet Gomorron Sverige, som sändes den 12 september 2012, och där det ingick ett inslag där man berättade om en nyligen publicerad studie om omega-3-fettsyror.
Nu höjs rösterna ifrån såväl privatpersoner och branschfolk, vilka menar att diskussionen belyser ämnet från fel håll och att det finns betydligt mer att tillägga i frågan.

Diskussionen har framför allt rört kritik mot att ta Omega 3 i förhoppningen om att förbättra/förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
— Att som SVT påstå att forskarna drar slutsatsen att ”skippa omega-3-tillskotten” är inte bara kraftigt vinklat utan också felaktigt, säger till exempel Jörgen Månsson på GreenMedicine AB, ett av Sveriges ledande företag inom hälsa och egenvård.

Bakgrunden till studien
Den studie som SVT hänvisar till är publicerad i senaste numret av JAMA (Journal of the American Medical Association, Vol. 308, No. 10, 2012). I studien har man undersökt sambandet mellan tillskott av omega-3-fettsyror och risken för att drabbas av allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.
Studien är en så kallad metaanalys vilket innebär att man gjort en översikt av ett antal tidigare gjorda studier på området. De patienter som ingått i dessa studier har samtliga varit allvarligt sjuka i olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar och stått under farmakologisk behandling för dessa.
— När författarna till studien drar slutsatsen att tillskott av omega-3 inte minskar risken för dödsfall, hjärtinfarkt eller stroke, gäller detta alltså redan allvarligt hjärt- och kärlsjuka personer. Effekten av omega-3-tillskott drunknar helt enkelt i effekten av patienternas övriga behandling, berättar Jörgen Månsson.

 

Omega 3 och friska människor
Få egenvårdsprodukter är så väl studerade som just omega-3-tillskott och fler än 900 vetenskapliga studier har publicerats om omega-3-fettsyrors positiva effekter på hjärta och kärl.
Den grundläggande rekommendationen från Livsmedelsverket är att vi bör äta mer fet fisk på grund av dess höga innehåll av omega-3-fettsyror. Våra förändrade matvanor har däremot gjort det allt svårare att få i oss tillräckligt genom enbart kosten. Slutsatsen blir att de flesta av oss behöver komplettera kosten med ett tillskott av omega-3.
Även den europeiska organisationen Efsa har granskat och bedömt effekten av omega-3-fettsyror (framförallt EPA och DHA). De har nyligen uttalat sig att det finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för att omega-3-fettsyrorna gör att syn, hjärna och hjärta fungerar normalt.
Enligt Karolinska Institiutet finns också studier som visar på så starka antiinflammatoriska egenskaper att läkningen efter operation kan snabbas på väsentligt för en person som äter Omega 3-tillskott jämfört med en person som inte gör det.

”Ingen grund till att skippa omega-3-fettsyrorna”
Är man frisk och inte sjuk i hjärt- och kärlsjukdomar ger den nya studien alltså ingen anledning till att förändra sina vanor.
Det råder tvärtom stor enighet bland forskare om vikten av att komplettera sin kost med hela den feta fiskens fettsyrasammansättning.
— Studien ger ingen grund till att skippa omega-3-fettsyrorna, säger professor Jan Palmblad vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Vad man bör tänka på som konsument
Som konsument bör man endast köpa kontrollerade och omodifierade omega-3-preparat av hög kvalitet.
Omega-3-fettsyrornas positiva resultat för hjärta och kärl kan påverkas av oljans benägenhet att härskna och man bör därför välja en olja med så hög stabilitet som möjligt.
En kvalitetsolja med god stabilitet kännetecknas av att varken smaka eller lukta starkt, utan istället vara ganska neutral i smaken.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?