Nu ska risken för att barn utsätts för farliga kemikalier minska med hjälp av ytterligare krav inom offentlig upphandling.
Det skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
Sedan förra året finns ett kravpaket som ska hjälpa kommunerna att ställa krav i sina upphandlingar, detta för att minska mängden miljö- och hälsofarliga ämnen i förskolan.
Nu föreslås att kraven ska utvidgas ytterligare till att omfatta även skolor, träningshallar, barna- och mödravårdscentraler och fritidshem.
► Läs också: Karlstad kemikalierensar sina förskolor – slänger plastleksaker
”En giftfri vardag för barnen”
Förslaget finns med på Miljömålsrådets lista över åtgärder för att öka takten i arbetet för att nå de uppsatta miljömålen.
Miljömålsrådet har inrättats av regeringen och Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier är ledamot i rådet, tillsammans med företrädare för ytterligare femton myndigheter.
– Barn och unga är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier som kan vara skadliga för hälsan. Genom att ställa krav på kemikalier i offentlig upphandling kan vi tillsammans med andra myndigheter medverka till en giftfri vardag för barnen, säger Nina Cromnier i pressmeddelandet.
► Läs också: Barn är extra känsliga för kemikalier
Ska omfatta ännu fler miljöer där barn vistas
Förslaget om ytterligare krav kommer efter att Kemikalieinspektionen identifierat ett behov av att utvidga upphandlingsarbetet till innefatta fler offentliga inomhusmiljöer där barn vistas. Som till exempel skolor, fritidshem, träningshallar, barnavårdscentraler, mödravårdscentraler, vårdcentraler, habiliteringscenter och sjukhusmiljöer.
Första steget är att representanter för flera myndigheter möts och bedömer vad som är möjligt att genomföra och vilka myndigheter som vill och kan medverka.
► Läs också: De detoxade sitt hem på kemikalier – och sonen blev frisk
Vill verka för ett utökat EU-samarbete för kemikalietillsyn
Kemikalieinspektionen har också presenterat en egen lista med åtgärder som myndigheten ska genomföra. Bland annat vill man verka för ett utökat EU-samarbete för kemikalietillsyn och en global utfasning av särskilt farliga ämnen. Kemikalieinspektionen vill även pröva att i större utsträckning hantera kemikalier gruppvis i regelverken.
► Läs också: WHO-rapport: Kemikalier är orsaken bakom våra folksjukdomar
Av åtgärdslistan framgår även att Kemikalieinspektionen kommer att arbeta för global utfasning av särskilt farliga ämnen enligt Stockholmskonventionen samt verka för giftfria kretslopp i EU:s policyutveckling för en cirkulär ekonomi. Myndigheten arbetar även med ett nationellt åtgärdsprogram för högfluorerade ämnen och utreder eventuella förslag till nationella åtgärder för bisfenoler.
► Läs också: Beslut om vidgat förbud mot bisfenol A
Kemikalieinspektionens arbete
Kemikalieinspektionen arbetar för att minska riskerna för att människor och miljö skadas av kemikalier.
De har fått regeringens uppdrag att fortsätta arbetet med handlingsplanen för en giftfri vardag under 2015–2020.
Läsa mer?
• Fakta om ftalater
• Rapport – Kartläggning av ftalater i varor i Sverige
• Faktablad om ftalater i leksaker
• Kemikalieinspektionens ”Handlingsplan för en giftfri vardag”
• Läs myndigheternas åtgärdslistor på Miljömålsrådets webbplats
• Läs Kemikalieinspektionens egen åtgärdslista
• Analys av Kemikalieinspektionens verksamhet i relation till miljömålen
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Visste du att…
…det inom EU används omkring 30 000 kemikalier i olika produkter? Bara fem procent av dem är noggrant undersökta.
Visste du att…
…hormonstörande ämnen (som även finns i till exempel städmedel, parfymer, krämer, möbler med mera) tros ha många negativa hälsoeffekter och sannolika samband med tillstånd som astma, allergi, ADHD, autism, fetma, diabetes typ 2 och manlig infantilitet?
Läs mer i artikeln: Konsekvenserna av hormonstörande ämnen
Visste du att…
…det man ofta syftar till när man talar om att kemikalierensa är just att minimera skadliga ftalater, som bland annat är hormonstörande.
Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast – vanliga bland annat i tapeter, tryck på tröjor, belagda textilier, plastgolv, målarfärg, lim, tätningsmedel, kablar, slangar, ledningar, våtrumstapeter, förpackningsmaterial, sportutrustning, konstläder, matförpackningar, sandaler, suddgummin och som bärare av parfymer.
Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. Ftalater är dock inte klassade som cancerframkallande hos människor.
Läs mer i artikeln: Fler pojkar föds med missbildad penis – hormonstörande ämnen tros vara boven
Vill du också kemikalierensa? Börja med det här!
• Börja med att kolla upp vilken typ av plast det rör sig om och från vilket år det är. Även om hårdplast också kan innehålla skadliga ämnen så är det framförallt mjuk plast som innehåller och släpper ifrån sig gifter som till exempel hormonstörande ftalater. Så börja där. Sedan kan du gå vidare.
• Rensa bort äldre mjuka plastleksaker och ta bort allt som är tillverkat innan 2007, dessa innehåller ofta högre mängder skadliga mjukgörare (ftalater).
• Leksaker som är CE-märkta och tillverkade efter 2013 är säkrare.
• Om du kan, undvik plast helt. När du köper nytt, fokusera på trä, silikon och tyg.
Känn till: Inom EU är några av de farligaste mjukgörande ftlater förbjudna sedan januari 2007. Men bara i produkter som klassificeras som leksaker. Många av dem är fortfarande tillåtna i andra produkter – samt i leksaker som produceras utanför EU.