Barn som är ute i naturen agerar mer miljövänligt.
Det gör dem dessutom lyckligare, visar ny forskning.
Vi står inför ett växande klimathot, med mer extremväder, avskogning och massutrotning av både växt- och djurarter.
Och det är barnen som kommer få leva med konsekvenserna. Med bakgrund mot detta har forskare vid universitetet Sonora Institute of Technology i Mexiko undersökt hur man kan främja hållbart beteende hos barn.
LÄS OCKSÅ: Forskare: “Barn som förstår naturen skyddar den”
Agera mer miljövänligt
I studien som publicerats i Frontiers in Psychology har 296 barn i åldrarna 9-12 fått ta ställning till olika påståenden som mäter en koppling till naturen, hållbart beteende och glädje. Resultaten visade att barnen som kände en anknytning till naturen också tenderade att agera mer miljövänligt och hade en önskan att skydda den genom ett hållbart beteende, vilket i sin tur också påverkade lyckan.
LÄS OCKSÅ: Bota klimatångesten – med engagemang!
Lindra ungas klimatångest
Brist på anknytning till naturen kan istället bidra till förstörelse av planeten.
Petter Åkerblom, universitetslektor i landskapsarkitektur vid SLU, säger till SVT nyheter att han tycker att studien är intressant och tror att den kan bidra med samhällsnytta. Eftersom den visar att barn som känner samhörighet med naturen är lyckligare skulle naturen kunna lindra ungas klimatångest, menar han.
– Glada ungar är motiverade ungar och det är sådana ungar som kan tänka positivt om framtiden, säger han till SVT nyheter.
Av redaktionen