Annons
Annons

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Redaktionen

16 augusti, 2017
Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”
Dela inlägget

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

De som ätit en proteinrik frukost har lättare att ha överseende med oförrätter än de som ätit en kolhydratrik dito, visar en studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften PNAS. De som ätit övervägande kolhydrater är mer benägna att bestraffa eller stå på sig beroende på hur man väljer att se på saken.

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

Tysk och Engelsk forskning
I undersökningarna som utförts i Tyskland och England, delades försökspersoner upp i två olika grupper. Båda grupperna fick en frukost med samma energiinnehåll, men med den skillnaden att den ena var mer proteinrik och den andra mer rik på kolhydrater. Senare på dagen fick de utföra ett klassiskt psykologiskt test som går ut på att fördela pengar – försökspersonerna var de som var satta att ta emot pengar.

LÄS OCKSÅ: 5 sätt att få kontroll över humör, blodsocker och vikt

Kolhydratgruppen tolererade inte orättvisa
Den som delade ut pengar kunde antingen välja att dela lika eller att behålla en större summa själv och det visade sig att de som ätit kolhydrater var mindre benägna att ta emot pengar om de erbjöds den mindre summan och tackade dubbelt så ofta nej som de som ätit en proteinrik frukost. Detta tolkades av forskarna som att de är mer snarstuckna och hellre straffar den som delar ut pengarna genom att tacka nej än att ta emot den summa de faktiskt ändå erbjuds.

LÄS OCKSÅ: 3 sätt att minska din PMS

Olika teorier om orsak
De som ätit proteinrikt hade högre halter av aminosyran thyrosin som bildar signalsubstansen dopamin vilket gjorde att deras belöningssystem var mer aktiverat. Något som gör att forskarna tror att de var mer benägna att ta emot även en orättvist liten summa – de ville ha belöningen helt enkelt. Men en annan teori är att de som ätit mer kolhydrater hade mer socker i blodet, något som kan öka självförtroendet och därför göra oss mer benägna att tacka nej. Det sistnämnda hävdar Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet som säger till Svt nyheter att studien är intressant.
– Deras resultat är ju faktiskt väldigt tydliga. Det är första gången vi ser att vanlig mat som vi alla äter ser ut att påverka vårt beslutsfattande. Exakt hur detta går till är svårt att ta reda på eftersom det är väldigt många steg från brödskiva till ett överlagt beslut, men det väcker helt klart en del intressanta frågeställningar, säger Helgi Schiöth.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons