Hur en kvinnas underliv ser ut är fortfarande höljt i dunkel. Det vill svenska forskare ändra på, som just nu håller på med en unik studie. Resultaten kan få stor betydelse bland annat vid mellangårdsrekonstruktioner.
Kunskapen om bäckenbottens normala anatomi och funktion är låg i hela världen. Dessutom finns en stor kunskapslucka när det kommer till hur kvinnors underliv ser ut innan barnafödsel.
Därför håller Nina Rose, läkare på bäckenbottenmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, nu på med ett unikt forskningsprojekt.
LÄS OCKSÅ: Förlossningsskada som drabbar en av tio kan bli diagnos
Lära sig om musklerna som fäster i mellangården
Syftet är att lära sig mer om musklerna som fäster i mellangården och hur en mellangård ser ut innan den påverkats eller kanske skadats av en vaginal förlossning.
Nina Rose är först i världen med undersöka mellangårdens tjocklek med hjälp av 3D-ultraljud.
– Om man jämför med kartläggning av anatomi av resten av kroppen så kom det här otroligt sent, precis som medvetenheten om att kvinnor kan få rätt stora problem efter vaginala förlossningar som påverkar livskvalitén och att det finns sätt att hjälpa, säger Nina Rose till Vårdfokus.
Hittills har hon undersökt drygt 50 kvinnor där kvinnorna får lägga sig i gynläge och först bli undersökta vaginalt genom att känna med händerna och sedan med hjälp av ett 3D-ultraljud.
Ingen av kvinnorna har fött barn vaginalt, men några har gjort kejsarsnitt.
LÄS OCKSÅ: Två barnmorskor bättre än en vid förlossning?
Kan användas vid mellangårdsrekonstruktioner
Redan nu tycker hon sig se att en ”normal” mellangård är betydligt tjockare än hon tidigare trott.
Resultatet, som kommer sammanställas under hösten, kommer att kunna användas vid mellangårdsrekonstruktioner på kvinnor med odiagnostiserade eller felaktigt sydda bristningar.
I höst fortsätter arbetet och då är fler kvinnor välkomna att höra av sig för att delta i studien.
Av redaktionen