Det är sedan tidigare känt att baljväxter kan sänka blodtrycket och reducera LDL-kolesterol samt även minska nivåerna av en markör som förknippas med risk för att utveckla metabola sjukdomstillstånd.
I en studie från 2019 tittade forskarna på sex metaanalyser och 28 så kallade prospektiva befolkningsstudier som har ett framåtblickande perspektiv och som är ett sätt för forskare att studera sambandet mellan vissa sjukdomar och olika riskfaktorer. Det gör man genom att följa individer med och utan riskfaktorer framåt i tiden. I dessa studier värderades risken för metabola sjukdomar och konsumtionen av baljväxter som bönor, linser, tofu och ärtor.
Lägre risk för hjärtkärlsjukdomar
Det visade sig de försökspersoner som åt mer baljväxter hade en lägre risk att få en hjärtrelaterade sjukdomar och övervikt än de som inte åt baljväxter. De som åt mest baljväxter hade lägst risk. Forskarna ansåg att det krävs mer studier för att med säkerhet kunna fastställa ett säkert resultat men de menade dock att studien tyder på att baljväxter är bra för hjärtat och minskade sjukdomsrisken också är bra därför att de minskar sjukvårdskostnaderna. Och på grund av att konsumtionen av bönor och linser och andra baljväxter så rekommenderar forskarna att vi äter mer av detta. Studien är gjord i Kanada och publicerades i tidskriften Advances in Nutrition.
Lättare att gå ner i vikt
I en annan studie som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, där man tittade på om baljväxter kunde påverka vikten, gick forskarna igenom 21 viktminskningsstudier med sammanlagt 940 överviktiga personer. Studien pågick under sex veckor och under den tiden ville forskarna se om baljväxter kunde främja viktnedgång. Det visades sig att de som ätit en kost med extra mycket baljväxter minskade sin vikt signifikant.
Av Inger Palm
Här kan du läsa om metaanalysen: Associations between Dietary Pulses Alone or with Other Legumes and Cardiometabolic Disease Outcomes: An Umbrella Review and Updated Systematic Review and Meta-analysis of Prospective Cohort Studies.
Här kan du läsa mer om överviktsstudien: Effects of dietary pulse consumption on body weight: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials