Hjärntrötthet, svårigheter att utföra enkla vardagssysslor och minnesproblem.
Redan vid mild covid-19 kan en rad effekter på hjärnan uppstå, vittnar flera covidpatienter om.
Nu visar en ny studie att viruset både kan sänka ditt IQ och åldra din hjärna med hela tio år.
Har det gått månader sedan du var sjuk i covid-19? Har du fortfarande problem att utföra vardagssysslor och lider av hjärndimma? Du är inte ensam. Flera covidpatienter vittnar om långdragna symtom som att inte kunna tänka klart flera månader efter insjuknandet.
Nu visar en ny studie, genomförd av Imperial College i London, att covid-19 kan få allvarliga kroniska kognitiva konsekvenser – som sänkt IQ och en för tidigt åldrad hjärna.
LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus
Sänkte sitt IQ
Forskarna analyserade enkätsvar från nästan 85 000 personer som hade återhämtat sig från bekräftad eller misstänkt covid-19 och upptäckte att de hade fått hjärnskador i olika grad beroende på hur svår sjukdomen hade varit. De som vårdats med intensivvård eller de som behövde respiratorvård hade sänkt sitt IQ med hela 8,5 punkter – ett motsvarande åldrande av hjärnan på tio år. Ett tillräckligt stort tapp för att det ska få en inverkan på ens dagliga liv och vardag, varnar forskarna.
Huvudförfattaren Adam Hampshire från Imperial College London säger till Daily Mail att de ”chockerande resultaten” inte bara gäller patienter som hamnar på sjukhus. Några som testade positivt för viruset men inte hade andningssvårigheter registrerade också en viss kognitiv nedgång efter att de återhämtat sig. De som återhämtade sig hemma upplevde ett IQ-fall på fyra poäng eller ett motsvarande åldrande av hjärnan på fem år.
LÄS OCKSÅ: Här är yrkesgrupperna som har störst risk att smittas av corona
Ses med viss försiktighet
Andra forskare har dock påpekat att resultaten ska ses med viss försiktighet, eftersom deltagarnas kognitiva funktion före covid-19 inte var känd och eftersom resultaten inte återspeglar en långvarig återhämtning.
Att coronaviruset har effekt på hjärnan stöds dock även i annan forskning. I ett projekt på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet kunde man se att de med måttlig och svår covid hade speciella markörer i blodet som avslöjar hjärnskador. Om det är viruset eller immunsvaret som står för detta är i dagsläget oklart och mer forskning behövs, menar forskarna.
LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”
Hur svårt sjuk man blir avgör inte problemen
Michael Axenhus, läkare och forskare i neurovetenskap med fokus på kognition på Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att han tror att även personer med milda coronasymtom kan drabbas av kognitiva problem, då det är troligt att de kan ha haft en hjärninflammation som de inte märkt av. Hur svårt sjuk man blir i infektionsfasen verkar inte avgöra om eller hur stora problem man får efteråt.
– Det är oroande. Jag tror att vi kommer att se många som söker vård för olika typer av kognitiva problem, som inte kopplar det till att de haft mild covid, säger Michael Axenhus till tidningen.
Av Tina Harr