Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Forskare vid Lunds universitet med Niels-Bjarne Woods i spetsen står inför ett möjligt genombrott med en behandling av covid-19. Woods har utvecklat lungspecifika stamceller för att behandla inflammation i lungorna och lungfibros.

Niels-Bjarne Woods är forskargruppschef på Institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet. Han har utvecklat vad som kallas mesenkymala stamceller (MSC) som är lungspecifika och just nu väntar forskarna i Lund på godkännande från Läkemedelsverket för att starta en klinisk studie. Om ansökan går igenom kan studien komma igång i sommar på Skånes universitetssjukhus där man ska testa stamcellerna för behandling av covid-19.

LÄS OCKSÅ: Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Skadad lungvävnad kan helas
– Det handlar inte om ett vaccin mot covid-19 utan om en behandling av de som redan insjuknat. Om vi får möjlighet att snabbt göra kliniska tester på människor, kan vi eventuellt ha en behandling klar långt före det finns ett vaccin, säger Niels-Bjarne Woods i ett pressmeddelande.

 

Tidigare studier har visat att de lungspecifika stamcellerna minskar inflammation signifikant. Det gör att den skadade vävnaden i lungorna kan läka. Niels-Bjarne Woods menar att behandlingen har kapaciteten att minska den akuta livshotande tiden i respirator och rädda liv för de som fått covid-19.

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Patienter med lunginflammation
Under en graviditet finns vatten i fostrets lungor. Det möjliggjorde för forskarna en utveckling av en specifik lungstamcell som angriper inflammationen som gav covid-19.

– Nyckeln är att förstå cellernas biologi för att kunna skilja ut och isolera de lungspecifika mesenkymala stamcellerna från andra celler I fostervattnet, säger Niels-Bjarne Woods.

Det var relativt enkelt för forskarna att samla in en nästan obegränsad mängd stamceller från fostervatten eftersom stamceller i fostervattnet har bättre kvalitet och är betydligt bättre på att föröka sig än de stamceller som finns i vuxna vävnader.

– En nyligen genomförd studie i Kina visade att sju av sju covid-19-patienter som behandlats med MSCs, vilket är samma typ av stamceller vi använder, visade en avsevärd förbättring. Våra celler är lungspecifika och förväntas vara ännu bättre lämpade för behandling av covid-19, säger Niels-Bjarne Woods.

 

Förhoppningen är nu att de första patienterna med lunginflammation ska behandlas med stamceller i höst.

– Nu hoppas vi att vi snabbt får ett godkännande av Läkemedelsverket för att komma igång med en klinisk studie. Om allt går som planerat är förhoppningen att de första patienterna kan få stamceller mot lunginflammation redan under tidig höst. Vi för också initiala diskussioner med sjukhus i andra länder om användning av våra lungspecifika stamceller.

Av Inger Palm

Källor:  Term amniotic fluid: an unexploited reserve of mesenchymal stromal cells for reprogramming and potential cell therapy applications och Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.