Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Forskare vid Lunds universitet med Niels-Bjarne Woods i spetsen står inför ett möjligt genombrott med en behandling av covid-19. Woods har utvecklat lungspecifika stamceller för att behandla inflammation i lungorna och lungfibros.

Niels-Bjarne Woods är forskargruppschef på Institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet. Han har utvecklat vad som kallas mesenkymala stamceller (MSC) som är lungspecifika och just nu väntar forskarna i Lund på godkännande från Läkemedelsverket för att starta en klinisk studie. Om ansökan går igenom kan studien komma igång i sommar på Skånes universitetssjukhus där man ska testa stamcellerna för behandling av covid-19.

LÄS OCKSÅ: Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Skadad lungvävnad kan helas
– Det handlar inte om ett vaccin mot covid-19 utan om en behandling av de som redan insjuknat. Om vi får möjlighet att snabbt göra kliniska tester på människor, kan vi eventuellt ha en behandling klar långt före det finns ett vaccin, säger Niels-Bjarne Woods i ett pressmeddelande.

 

Tidigare studier har visat att de lungspecifika stamcellerna minskar inflammation signifikant. Det gör att den skadade vävnaden i lungorna kan läka. Niels-Bjarne Woods menar att behandlingen har kapaciteten att minska den akuta livshotande tiden i respirator och rädda liv för de som fått covid-19.

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Patienter med lunginflammation
Under en graviditet finns vatten i fostrets lungor. Det möjliggjorde för forskarna en utveckling av en specifik lungstamcell som angriper inflammationen som gav covid-19.

– Nyckeln är att förstå cellernas biologi för att kunna skilja ut och isolera de lungspecifika mesenkymala stamcellerna från andra celler I fostervattnet, säger Niels-Bjarne Woods.

Det var relativt enkelt för forskarna att samla in en nästan obegränsad mängd stamceller från fostervatten eftersom stamceller i fostervattnet har bättre kvalitet och är betydligt bättre på att föröka sig än de stamceller som finns i vuxna vävnader.

– En nyligen genomförd studie i Kina visade att sju av sju covid-19-patienter som behandlats med MSCs, vilket är samma typ av stamceller vi använder, visade en avsevärd förbättring. Våra celler är lungspecifika och förväntas vara ännu bättre lämpade för behandling av covid-19, säger Niels-Bjarne Woods.

 

Förhoppningen är nu att de första patienterna med lunginflammation ska behandlas med stamceller i höst.

– Nu hoppas vi att vi snabbt får ett godkännande av Läkemedelsverket för att komma igång med en klinisk studie. Om allt går som planerat är förhoppningen att de första patienterna kan få stamceller mot lunginflammation redan under tidig höst. Vi för också initiala diskussioner med sjukhus i andra länder om användning av våra lungspecifika stamceller.

Av Inger Palm

Källor:  Term amniotic fluid: an unexploited reserve of mesenchymal stromal cells for reprogramming and potential cell therapy applications och Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.