Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Forskare undersöker om stamceller kan behandla covid-19

Forskare vid Lunds universitet med Niels-Bjarne Woods i spetsen står inför ett möjligt genombrott med en behandling av covid-19. Woods har utvecklat lungspecifika stamceller för att behandla inflammation i lungorna och lungfibros.

Niels-Bjarne Woods är forskargruppschef på Institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet. Han har utvecklat vad som kallas mesenkymala stamceller (MSC) som är lungspecifika och just nu väntar forskarna i Lund på godkännande från Läkemedelsverket för att starta en klinisk studie. Om ansökan går igenom kan studien komma igång i sommar på Skånes universitetssjukhus där man ska testa stamcellerna för behandling av covid-19.

LÄS OCKSÅ: Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Skadad lungvävnad kan helas
– Det handlar inte om ett vaccin mot covid-19 utan om en behandling av de som redan insjuknat. Om vi får möjlighet att snabbt göra kliniska tester på människor, kan vi eventuellt ha en behandling klar långt före det finns ett vaccin, säger Niels-Bjarne Woods i ett pressmeddelande.

 

Tidigare studier har visat att de lungspecifika stamcellerna minskar inflammation signifikant. Det gör att den skadade vävnaden i lungorna kan läka. Niels-Bjarne Woods menar att behandlingen har kapaciteten att minska den akuta livshotande tiden i respirator och rädda liv för de som fått covid-19.

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Patienter med lunginflammation
Under en graviditet finns vatten i fostrets lungor. Det möjliggjorde för forskarna en utveckling av en specifik lungstamcell som angriper inflammationen som gav covid-19.

– Nyckeln är att förstå cellernas biologi för att kunna skilja ut och isolera de lungspecifika mesenkymala stamcellerna från andra celler I fostervattnet, säger Niels-Bjarne Woods.

Det var relativt enkelt för forskarna att samla in en nästan obegränsad mängd stamceller från fostervatten eftersom stamceller i fostervattnet har bättre kvalitet och är betydligt bättre på att föröka sig än de stamceller som finns i vuxna vävnader.

– En nyligen genomförd studie i Kina visade att sju av sju covid-19-patienter som behandlats med MSCs, vilket är samma typ av stamceller vi använder, visade en avsevärd förbättring. Våra celler är lungspecifika och förväntas vara ännu bättre lämpade för behandling av covid-19, säger Niels-Bjarne Woods.

 

Förhoppningen är nu att de första patienterna med lunginflammation ska behandlas med stamceller i höst.

– Nu hoppas vi att vi snabbt får ett godkännande av Läkemedelsverket för att komma igång med en klinisk studie. Om allt går som planerat är förhoppningen att de första patienterna kan få stamceller mot lunginflammation redan under tidig höst. Vi för också initiala diskussioner med sjukhus i andra länder om användning av våra lungspecifika stamceller.

Av Inger Palm

Källor:  Term amniotic fluid: an unexploited reserve of mesenchymal stromal cells for reprogramming and potential cell therapy applications och Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.