Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Coronaviruset påverkar lungorna och en liten studie som nyligen gjordes visade att rökare har en 14 gånger högre risk att utveckla svårare sjukdomssymtom än icke rökare.

Folkhälsomyndigheten och olika intresseföreningar mot rökning har jobbat hårt för att informera om riskerna vid rökning och den medföljande ohälsan som rökning innebär. 2007 rökte 14 procent av svenskarna och 2018 hade det sjunkit till sju procent.

I många andra länder ser statistiken helt annorlunda ut. Rökningen är en del av kulturen och medvetenheten om hur sjukdomsframkallande rökning faktiskt är, är inte lika väl känd som i Sverige.

 

En ny studie från Kina visade att rökare som fått covid-19 har en 14 gånger högre risk att drabbas svårare av sjukdomen än icke rökare.

LÄS OCKSÅ: Träning kan häva skador i hjärnan orsakade av rökning

En miljard rökare
Matz Larsson, lungläkare vid region Örebro län säger till tobaksfakta.se:

– Jag har endast sett en studie så här långt som undersökte riskfaktorer för att försämras eller att dö i samband med sjukhusvård hos de som drabbats av covid-19, och där var som sagt rökning den största riskfaktorn – 14 gånger större sannolikhet för detta bland rökare och exrökare.

Det finns en miljard rökare i världen. Hälften av dessa kommer att dö till följd av sin rökning. Den som slutar röka får en omedelbar effekt. Efter 48 timmar börjar lungorna rensa slem och andra rökrester. Efter 72 timmar blir andningen lättare och efter två till tolv veckor förbättras blodcirkulationen, vilket underlättar fysisk aktivitet som att gå och springa. Risken att drabbas av hjärtinfarkt halveras efter ett år. Och vid den tidpunkten har även riskerna att drabbas av allt från allergier och luftrörskatarr till åderförkalkning minskat eftersom kroppens immunförsvar blivit starkare.

– Det är oklart om rökare lättare än andra får covid-19, det finns ingen sådan studie gjord. Vid utbrott av andra virusinfektioner i luftvägarna finns data som visar att rökare har ökad risk att insjukna, säger Matz Larsson.

Av Inger Palm

Källa: Wales online och  Chinese Medical Journal och tobaksfakta.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.