Anders lyckades sluta snusa – nu vill han hjälpa andra

Anders Åkerman

Yrke: Docent, forskar om effekterna av globalisering vid Stockholms universitet.
Intressen: Att hoppa fallskärm, baka surdegsbröd och fermentera grönsaker. Han har tidigare tävlat i simning.
Aktuell med:  Boken "Snusfri – vägen till lyckan i en snusfri vardag"  på Bookmark förlag.

Att sluta snusa kan vara svårt, det vet Anders Åkerman som försökte ett otal gånger innan han slutligen lyckades. Då genom att bokstavligen tänka om helt. Med hjälp av KBT och den egenutvecklade metoden NJUT skiftade han fokus till vinsterna med att sluta – då vände det. Med boken "Snusfri" vill han nu hjälpa andra.

Anders Åkerman började snusa strax efter gymnasiet, i början gillade han det och tyckte att det gav en behaglig och uppiggande känsla. Men snart gick det över till något annat, snusare utvecklar tolerans relativt snabbt berättar Anders.
– Som för så många andra blev det snart att jag snusade mest för att inte känna abstinens, snarare än för att jag tyckte om det.
I sin bok "Snusfri – vägen till lyckan i en snusfri vardag" berättar Anders som till vardags är docent i nationalekonomi på Stockholms universitet om sina egna erfarenheter med att försöka sluta snusa och vad som gjorde att han slutligen lyckades, bland annat utvecklade han en metod han kallar NJUT som är baserad på KBT.

Vad var det som gjorde att du kände att du ville du sluta?
– Jag ville sluta för att jag inte längre såg poängen med att snusa. Det är väldigt trist att behöva hålla på med något man inte vill hela dagarna, månad efter månad, år efter år. Tyvärr verkar dock många befinna sig i den situationen.

 

Hur tror du att det kommer sig att du misslyckades så många gånger?
– Jag tror det beror på att jag såsom många andra fokuserade på negativa saker med snus som jag ville undvika genom att sluta.
Detta tror Anders är ett misstag eftersom man då baserar sin strategi på negativa drivkrafter.
– Annars i livet så lyckas vi ju inte bäst med saker om vi drivs av rädsla, eller av att vi biter ihop och härdar ut. Men paradoxalt nog så slutar vi ofta snusa med just sådana känslor som grund.

Vad var det avgörande som gjorde att du slutligen lyckades, vad ändrades?
– Jag blev så glad och lycklig av att inse att jag till sist skulle sluta oavsett vad. Då insåg jag att jag skulle basera min strategi på positiva känslor. Och redan från första ögonblicken som snusfri så försökte jag riktigt känna efter och njuta av allt bra som hände. Människor lyckas när de drivs av känslor som glädje, spänning eller att man gör något som stämmer överens med vem man är, och det var med hjälp av dessa känslor jag slutade snusa.

Flytta fokus och NJUT istället
Genom att fokusera på det positiva blev det – istället för en kamp – en bra upplevelse, förklarar Anders.
– Jag mötte också impulser om att snusa med en metod som jag kallar NJUT. Den är baserad på KBT och mindfulness och går ut på att man ska till sig impulser om att snusa istället för att skjuta bort dem. De flesta som slutar snusa gör tyvärr dock så att de försöker undvika abstinensen genom avledande manövrar som att dricka vatten, ge sig ut och springa, titta på en bra film, äta godis eller annat, om de blir sugna. Sådana handlingar gör emellertid att hjärnan lär sig att den blir belönad om den skickar ut impulser om att snusa. Även om inte belöningen sker i form av snus så blir det ändå belöningar, och tyvärr kan detta förlänga abstinensen i onödan. Det kan också leda till problem på lång sikt, att man exempelvis påminns om snus i svåra situationer då man som minst klarar av att stå emot.

LÄS OCKSÅ: Bitten Jonsson – sockrets fiende nummer ett

Hur kom du fram till att du ville skriva en bok och dela med dig dina erfarenheter?
– Det är så många människor som vill sluta snusa men tycker att det är tufft. Man lyckas inte utan måste gå år ut och år in och ägna sig åt ett beroende man inte vill ha. Och även om man skulle lyckas sluta så lider många ändå av att man saknar snus under lång tid, kanske resten av livet. ”Jag har förlorat en vän” säger vissa.
Anders berättar att en stark drivkkraft har varit hans vilja att hjälpa andra som vill att sluta med snus.
– Jag tror att de absolut kan sluta snusa och att de kan sluta på ett sätt som gör dem lyckliga istället för att de ska känna att de saknar något. Om jag kan hjälpa människor med detta så vore det definitivt något av det största jag upplever i mitt liv.

Kan det vara så att många viftar bort hälsoriskerna med att snusa, på grund av att det anses mindre skadligt än rökning?
– Det vet jag inte.

 

Du har med ett kapitel med det man inte ska fokusera på, vilket är riskerna. Varför ska man inte fokusera på dem enligt dig?
– Man lyckas bäst om man fokuserar positivt och framåt. Ett fokus på hälsorisker bygger i grunden på negativa känslor och man riskerar att tänka att man helst hade velat fortsätta snusa om det bara inte hade varit för de negativa riskerna.
Då är det bättre att tänka på allt härligt som ett snusfritt liv innebär och vara glad för detta, redan från de första minuterna som snusfri menar Anders.

LÄS OCKSÅ: Färre spermier hos barn till rökande pappor

Om det inte varit för hälsoriskerna hade du själv valt att sluta?
– Definitivt. Min huvudmotivation var att jag ville leva mitt liv som jag själv väljer och inte behöva ägna mig, mot min vilja, åt en oönskad vana från första ögonblicket på morgonen tills att jag somnar.

Bra för självförtroendet
Att sluta snusa kan dessutom ge stärkt självförtroende och en ökad tilltro på den egna förmågan menar Anders.
– Att sluta snusa ses av många som en stor utmaning. En person som haft svårt med att lyckas, ser det ju ofta som det. Så om man slutar och dessutom slutar på ett bra och hållbart sätt så har man all rätt att vara mycket stolt över sig själv. Och att förändra sitt liv i en riktning man är glad över är något stort och vittnar om handlingskraft. Därmed kan kanske att sluta snusa hjälpa en även med andra förändringar i positiv riktning.

Några andra bonusar du vill pusha för lite extra?
– Det finns många! Man kan äntligen börja leva som man själv vill, inte som man blir tillsagd att leva av en beroendeframkallande substans. Kroppen kan äntligen pusta ut och varva ner och börja fungera som den är tänkt att fungera.

LÄS OCKSÅ: Högre utbildning ger bättre hälsa

Många fördelar med att sluta
Andra fördelar är att blodtrycket faller, att tandköttet börjar kunna reparera sig och att sömnen förbättras menar Anders som även förkalrar att ekonomin förbättras då utgifterna för snus försvinner men även andra impulsköp som görs i samband med snusinköp förklarar han.
– Man börjar också uppfatta saker och ting som de verkligen är, istället för att se allting genom ett slags konstant nikotinrus. Abstinensens styrka kan man också se som ett mått på hur djupt snuset påverkade så centrala saker i ens kropp och hjärna som produktion av livsviktiga signalsubstanser som påverkar hur vi mår.
För många kan det också resultera i att de börjar leva sundare även på andra områden i livet, då det kan kännas mer meningsfullt när man inte samtidigt proppar i sig massa ohälsosamt snus berättar Anders.
– I boken försöker jag beskriva dessa och andra positiva saker och hur man ska göra för att verkligen ta fasta på dem.

 

Varför är KBT så effektivt när det kommer till att sluta snusa?
– Jag tror det beror på att KBT fokuserar på att lära in nya och mer konstruktiva sätt att tänka kring det man är beroende av. Forskning där man slumpvist valt ut personer till olika behandlingsformer visar som du påpekar att KBT har mycket god effekt.

Kan metoden appliceras även på andra beroenden?
– Absolut! De centrala delarna i metoden handlar om att bryta sig fri från beteenden som man inte längre vill ägna sig åt. Man vet också att processerna kring beroenden, både psykologiskt och rent fysiskt i hjärnan, har många likheter oavsett om det handlar om beroenden av fysiska saker eller beroenden av exempelvis vissa beteenden.

Slutligen, du är docent i nationalekonomi hur sannolikt var det att du skulle skriva en självhjälpsbok?
– Ha, ha. Vem vet? Jag har skrivit boken som en privatperson som vill hjälpa andra att också lyckas. Men jag tror min forskarmentalitet har gjort mig väldigt mån om att metoderna ska hänga ihop på ett logiskt sätt och ha en stark grund. Som nationalekonom arbetar man också mycket med att tänka just kring vilka metoder som fungerar och mänskliga beteenden.

Av Nina Törmark


Anders Åkerman

Yrke: Docent, forskar om effekterna av globalisering vid Stockholms universitet.
Intressen: Att hoppa fallskärm, baka surdegsbröd och fermentera grönsaker. Han har tidigare tävlat i simning.
Aktuell med:  Boken "Snusfri – vägen till lyckan i en snusfri vardag"  på Bookmark förlag.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.