Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Anders lyckades sluta snusa – nu vill han hjälpa andra

Anders Åkerman

Yrke: Docent, forskar om effekterna av globalisering vid Stockholms universitet.
Intressen: Att hoppa fallskärm, baka surdegsbröd och fermentera grönsaker. Han har tidigare tävlat i simning.
Aktuell med:  Boken "Snusfri – vägen till lyckan i en snusfri vardag"  på Bookmark förlag.

Att sluta snusa kan vara svårt, det vet Anders Åkerman som försökte ett otal gånger innan han slutligen lyckades. Då genom att bokstavligen tänka om helt. Med hjälp av KBT och den egenutvecklade metoden NJUT skiftade han fokus till vinsterna med att sluta – då vände det. Med boken "Snusfri" vill han nu hjälpa andra.

Anders Åkerman började snusa strax efter gymnasiet, i början gillade han det och tyckte att det gav en behaglig och uppiggande känsla. Men snart gick det över till något annat, snusare utvecklar tolerans relativt snabbt berättar Anders.
– Som för så många andra blev det snart att jag snusade mest för att inte känna abstinens, snarare än för att jag tyckte om det.
I sin bok "Snusfri – vägen till lyckan i en snusfri vardag" berättar Anders som till vardags är docent i nationalekonomi på Stockholms universitet om sina egna erfarenheter med att försöka sluta snusa och vad som gjorde att han slutligen lyckades, bland annat utvecklade han en metod han kallar NJUT som är baserad på KBT.

Vad var det som gjorde att du kände att du ville du sluta?
– Jag ville sluta för att jag inte längre såg poängen med att snusa. Det är väldigt trist att behöva hålla på med något man inte vill hela dagarna, månad efter månad, år efter år. Tyvärr verkar dock många befinna sig i den situationen.

 

Hur tror du att det kommer sig att du misslyckades så många gånger?
– Jag tror det beror på att jag såsom många andra fokuserade på negativa saker med snus som jag ville undvika genom att sluta.
Detta tror Anders är ett misstag eftersom man då baserar sin strategi på negativa drivkrafter.
– Annars i livet så lyckas vi ju inte bäst med saker om vi drivs av rädsla, eller av att vi biter ihop och härdar ut. Men paradoxalt nog så slutar vi ofta snusa med just sådana känslor som grund.

Vad var det avgörande som gjorde att du slutligen lyckades, vad ändrades?
– Jag blev så glad och lycklig av att inse att jag till sist skulle sluta oavsett vad. Då insåg jag att jag skulle basera min strategi på positiva känslor. Och redan från första ögonblicken som snusfri så försökte jag riktigt känna efter och njuta av allt bra som hände. Människor lyckas när de drivs av känslor som glädje, spänning eller att man gör något som stämmer överens med vem man är, och det var med hjälp av dessa känslor jag slutade snusa.

Flytta fokus och NJUT istället
Genom att fokusera på det positiva blev det – istället för en kamp – en bra upplevelse, förklarar Anders.
– Jag mötte också impulser om att snusa med en metod som jag kallar NJUT. Den är baserad på KBT och mindfulness och går ut på att man ska till sig impulser om att snusa istället för att skjuta bort dem. De flesta som slutar snusa gör tyvärr dock så att de försöker undvika abstinensen genom avledande manövrar som att dricka vatten, ge sig ut och springa, titta på en bra film, äta godis eller annat, om de blir sugna. Sådana handlingar gör emellertid att hjärnan lär sig att den blir belönad om den skickar ut impulser om att snusa. Även om inte belöningen sker i form av snus så blir det ändå belöningar, och tyvärr kan detta förlänga abstinensen i onödan. Det kan också leda till problem på lång sikt, att man exempelvis påminns om snus i svåra situationer då man som minst klarar av att stå emot.

LÄS OCKSÅ: Bitten Jonsson – sockrets fiende nummer ett

Hur kom du fram till att du ville skriva en bok och dela med dig dina erfarenheter?
– Det är så många människor som vill sluta snusa men tycker att det är tufft. Man lyckas inte utan måste gå år ut och år in och ägna sig åt ett beroende man inte vill ha. Och även om man skulle lyckas sluta så lider många ändå av att man saknar snus under lång tid, kanske resten av livet. ”Jag har förlorat en vän” säger vissa.
Anders berättar att en stark drivkkraft har varit hans vilja att hjälpa andra som vill att sluta med snus.
– Jag tror att de absolut kan sluta snusa och att de kan sluta på ett sätt som gör dem lyckliga istället för att de ska känna att de saknar något. Om jag kan hjälpa människor med detta så vore det definitivt något av det största jag upplever i mitt liv.

Kan det vara så att många viftar bort hälsoriskerna med att snusa, på grund av att det anses mindre skadligt än rökning?
– Det vet jag inte.

 

Du har med ett kapitel med det man inte ska fokusera på, vilket är riskerna. Varför ska man inte fokusera på dem enligt dig?
– Man lyckas bäst om man fokuserar positivt och framåt. Ett fokus på hälsorisker bygger i grunden på negativa känslor och man riskerar att tänka att man helst hade velat fortsätta snusa om det bara inte hade varit för de negativa riskerna.
Då är det bättre att tänka på allt härligt som ett snusfritt liv innebär och vara glad för detta, redan från de första minuterna som snusfri menar Anders.

LÄS OCKSÅ: Färre spermier hos barn till rökande pappor

Om det inte varit för hälsoriskerna hade du själv valt att sluta?
– Definitivt. Min huvudmotivation var att jag ville leva mitt liv som jag själv väljer och inte behöva ägna mig, mot min vilja, åt en oönskad vana från första ögonblicket på morgonen tills att jag somnar.

Bra för självförtroendet
Att sluta snusa kan dessutom ge stärkt självförtroende och en ökad tilltro på den egna förmågan menar Anders.
– Att sluta snusa ses av många som en stor utmaning. En person som haft svårt med att lyckas, ser det ju ofta som det. Så om man slutar och dessutom slutar på ett bra och hållbart sätt så har man all rätt att vara mycket stolt över sig själv. Och att förändra sitt liv i en riktning man är glad över är något stort och vittnar om handlingskraft. Därmed kan kanske att sluta snusa hjälpa en även med andra förändringar i positiv riktning.

Några andra bonusar du vill pusha för lite extra?
– Det finns många! Man kan äntligen börja leva som man själv vill, inte som man blir tillsagd att leva av en beroendeframkallande substans. Kroppen kan äntligen pusta ut och varva ner och börja fungera som den är tänkt att fungera.

LÄS OCKSÅ: Högre utbildning ger bättre hälsa

Många fördelar med att sluta
Andra fördelar är att blodtrycket faller, att tandköttet börjar kunna reparera sig och att sömnen förbättras menar Anders som även förkalrar att ekonomin förbättras då utgifterna för snus försvinner men även andra impulsköp som görs i samband med snusinköp förklarar han.
– Man börjar också uppfatta saker och ting som de verkligen är, istället för att se allting genom ett slags konstant nikotinrus. Abstinensens styrka kan man också se som ett mått på hur djupt snuset påverkade så centrala saker i ens kropp och hjärna som produktion av livsviktiga signalsubstanser som påverkar hur vi mår.
För många kan det också resultera i att de börjar leva sundare även på andra områden i livet, då det kan kännas mer meningsfullt när man inte samtidigt proppar i sig massa ohälsosamt snus berättar Anders.
– I boken försöker jag beskriva dessa och andra positiva saker och hur man ska göra för att verkligen ta fasta på dem.

 

Varför är KBT så effektivt när det kommer till att sluta snusa?
– Jag tror det beror på att KBT fokuserar på att lära in nya och mer konstruktiva sätt att tänka kring det man är beroende av. Forskning där man slumpvist valt ut personer till olika behandlingsformer visar som du påpekar att KBT har mycket god effekt.

Kan metoden appliceras även på andra beroenden?
– Absolut! De centrala delarna i metoden handlar om att bryta sig fri från beteenden som man inte längre vill ägna sig åt. Man vet också att processerna kring beroenden, både psykologiskt och rent fysiskt i hjärnan, har många likheter oavsett om det handlar om beroenden av fysiska saker eller beroenden av exempelvis vissa beteenden.

Slutligen, du är docent i nationalekonomi hur sannolikt var det att du skulle skriva en självhjälpsbok?
– Ha, ha. Vem vet? Jag har skrivit boken som en privatperson som vill hjälpa andra att också lyckas. Men jag tror min forskarmentalitet har gjort mig väldigt mån om att metoderna ska hänga ihop på ett logiskt sätt och ha en stark grund. Som nationalekonom arbetar man också mycket med att tänka just kring vilka metoder som fungerar och mänskliga beteenden.

Av Nina Törmark


Anders Åkerman

Yrke: Docent, forskar om effekterna av globalisering vid Stockholms universitet.
Intressen: Att hoppa fallskärm, baka surdegsbröd och fermentera grönsaker. Han har tidigare tävlat i simning.
Aktuell med:  Boken "Snusfri – vägen till lyckan i en snusfri vardag"  på Bookmark förlag.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.