Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Dags att fimpa? Här får du några goda råd

Det finns en miljard rökare i världen. Hälften av dessa kommer att dö till följd av sin rökning.  I Sverige minskar antalet rökare och nu är det bara sju procent av befolkningen mellan 16 och 84 år som röker. Tillhör du den grupp som fortfarande röker så är hälsovinsterna enorma och det börjar redan 20 minuter efter att du har fimpat.

Tolv procent av alla cancerfall i Sverige beror på rökning. 5 200 personer dör varje år av cancer orsakad av rökning enligt uppgift från Cancerfonden. Det finns fler än 4 000 giftiga ämnen i cigaretter varav fler än 50 av dem är cancerframkallande.

Men i Sverige har informationen om skador, sjukdomar och för tidig död orsakad av rökning nått långt. Allt fler slutar röka och 2018 var det bara sju procent av svenskarna som rökte, vilket är en minskning sett under åren 2006-2018. Statistik visar att de finns fler rökare bland lågutbildade än högutbildade.

 

Det finns en stark koppling mellan en aktiv tobakspolitik i ett land och minskad rökning med minskade dödsfall som följd. Kina toppar listan av antalet dödsfall orsakad av rökning. Efter Kina kommer Indien, USA, Ryssland och Indonesien.

Tobaksrökning skördar cirka sju miljoner människoliv varje år världen över och 890 000 av dessa dog på grund av passiv rökning. 2015 berodde drygt elva procent av världens dödsfall på rökning.

Fler män än kvinnor röker. Bland alla vuxna män i världen var 2015 andelen rökare 25 procent, och bland kvinnorna var det 5,4 procent.

LÄS OCKSÅ: Rökning under graviditeten kan ändra barns DNA

Förbered dig noga
Att sluta röka är inte alltid så lätt, även om man vet vilka hälsovinsterna blir, men gör du rätt från början ökar chanserna att lyckas på sikt. Det europeiska HELP-programmet för tobaksbekämpning har utformat ett förslag som hjälper dig.

Förbered dig på att sluta röka och välj datum för din sista cigarett. Skriv också en lista med dina egna motiv. Detta kan formuleras i tankar som:

  • Vad vill du uppnå? Det kan vara viktmål och andra hälsomål.
  • Hur mycket pengar sparar du per månad och år.
  • Vad ska du sedan köpa för dessa pengar?
  • Om röksuget blir stort – ha en bra plan för hur du handskas med det.

När det känns motigt kan det vara inspirerande att känna till att från två veckor och upp till tre månader efter att du slutat röja har huden återfått en friskare färgton och risken för tandlossning har minskat. Men det här sker också:

 

  • Blodcirkulationen har blivit bättre.
  • Lukt och smak har förbättrats.
  • Det känns lättare att träna.
  • Kvinnor har en ökad chans att bli gravida.
  • För män är det enklare att prestera när de ska ha sex.

LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar

Välj rätt stöd
Sluta röka är för många en utmaning. På vårdcentralen och på apoteken finns personal som kan vara behjälpliga. Till exempel om du behöver nikotinersättningsmedel och andra läkemedel eller vill vara med i en stödgrupp eller gå på akupunktur.

Att träna hjälper kroppen att handskas med abstinensen. Alla sätt du kan hålla dig sysselsatt på ar bra. En del går upp i vikt efter att de slutat röka, men lämna den problematiken till senare. Se hellre till att du äter hälsosamt och samtidigt rör på dig.

Den som slutat röka uppnår snabbt många goda hälsovinster, till exempel så halveras risken att drabbas av hjärtinfarkt efter ett år. Och vid den tidpunkten har även riskerna att drabbas av allt från allergier och luftrörskatter till åderförkalkning minskat eftersom kroppens immunförsvar blivit starkare. Hosta och andningsproblem är vanligt bland rökare men den så kallade rökhostan upphör på relativt kort tid efter att du fimpat eftersom lungfunktionen förbättras. Men i en början kan du faktiskt hosta ännu mer eftersom lungorna vill göra sig av med tjära och andra restprodukter orsakad av rökning.

Av Inger Palm

Källa: Folkhälsomyndigheten


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

 

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

 

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.