Dags att fimpa? Här får du några goda råd

Det finns en miljard rökare i världen. Hälften av dessa kommer att dö till följd av sin rökning.  I Sverige minskar antalet rökare och nu är det bara sju procent av befolkningen mellan 16 och 84 år som röker. Tillhör du den grupp som fortfarande röker så är hälsovinsterna enorma och det börjar redan 20 minuter efter att du har fimpat.

Tolv procent av alla cancerfall i Sverige beror på rökning. 5 200 personer dör varje år av cancer orsakad av rökning enligt uppgift från Cancerfonden. Det finns fler än 4 000 giftiga ämnen i cigaretter varav fler än 50 av dem är cancerframkallande.

Men i Sverige har informationen om skador, sjukdomar och för tidig död orsakad av rökning nått långt. Allt fler slutar röka och 2018 var det bara sju procent av svenskarna som rökte, vilket är en minskning sett under åren 2006-2018. Statistik visar att de finns fler rökare bland lågutbildade än högutbildade.

 

Det finns en stark koppling mellan en aktiv tobakspolitik i ett land och minskad rökning med minskade dödsfall som följd. Kina toppar listan av antalet dödsfall orsakad av rökning. Efter Kina kommer Indien, USA, Ryssland och Indonesien.

Tobaksrökning skördar cirka sju miljoner människoliv varje år världen över och 890 000 av dessa dog på grund av passiv rökning. 2015 berodde drygt elva procent av världens dödsfall på rökning.

Fler män än kvinnor röker. Bland alla vuxna män i världen var 2015 andelen rökare 25 procent, och bland kvinnorna var det 5,4 procent.

LÄS OCKSÅ: Rökning under graviditeten kan ändra barns DNA

Förbered dig noga
Att sluta röka är inte alltid så lätt, även om man vet vilka hälsovinsterna blir, men gör du rätt från början ökar chanserna att lyckas på sikt. Det europeiska HELP-programmet för tobaksbekämpning har utformat ett förslag som hjälper dig.

Förbered dig på att sluta röka och välj datum för din sista cigarett. Skriv också en lista med dina egna motiv. Detta kan formuleras i tankar som:

  • Vad vill du uppnå? Det kan vara viktmål och andra hälsomål.
  • Hur mycket pengar sparar du per månad och år.
  • Vad ska du sedan köpa för dessa pengar?
  • Om röksuget blir stort – ha en bra plan för hur du handskas med det.

När det känns motigt kan det vara inspirerande att känna till att från två veckor och upp till tre månader efter att du slutat röja har huden återfått en friskare färgton och risken för tandlossning har minskat. Men det här sker också:

 

  • Blodcirkulationen har blivit bättre.
  • Lukt och smak har förbättrats.
  • Det känns lättare att träna.
  • Kvinnor har en ökad chans att bli gravida.
  • För män är det enklare att prestera när de ska ha sex.

LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar

Välj rätt stöd
Sluta röka är för många en utmaning. På vårdcentralen och på apoteken finns personal som kan vara behjälpliga. Till exempel om du behöver nikotinersättningsmedel och andra läkemedel eller vill vara med i en stödgrupp eller gå på akupunktur.

Att träna hjälper kroppen att handskas med abstinensen. Alla sätt du kan hålla dig sysselsatt på ar bra. En del går upp i vikt efter att de slutat röka, men lämna den problematiken till senare. Se hellre till att du äter hälsosamt och samtidigt rör på dig.

Den som slutat röka uppnår snabbt många goda hälsovinster, till exempel så halveras risken att drabbas av hjärtinfarkt efter ett år. Och vid den tidpunkten har även riskerna att drabbas av allt från allergier och luftrörskatter till åderförkalkning minskat eftersom kroppens immunförsvar blivit starkare. Hosta och andningsproblem är vanligt bland rökare men den så kallade rökhostan upphör på relativt kort tid efter att du fimpat eftersom lungfunktionen förbättras. Men i en början kan du faktiskt hosta ännu mer eftersom lungorna vill göra sig av med tjära och andra restprodukter orsakad av rökning.

Av Inger Palm

Källa: Folkhälsomyndigheten


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.