Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Dags att fimpa? Här får du några goda råd

Det finns en miljard rökare i världen. Hälften av dessa kommer att dö till följd av sin rökning.  I Sverige minskar antalet rökare och nu är det bara sju procent av befolkningen mellan 16 och 84 år som röker. Tillhör du den grupp som fortfarande röker så är hälsovinsterna enorma och det börjar redan 20 minuter efter att du har fimpat.

Tolv procent av alla cancerfall i Sverige beror på rökning. 5 200 personer dör varje år av cancer orsakad av rökning enligt uppgift från Cancerfonden. Det finns fler än 4 000 giftiga ämnen i cigaretter varav fler än 50 av dem är cancerframkallande.

Men i Sverige har informationen om skador, sjukdomar och för tidig död orsakad av rökning nått långt. Allt fler slutar röka och 2018 var det bara sju procent av svenskarna som rökte, vilket är en minskning sett under åren 2006-2018. Statistik visar att de finns fler rökare bland lågutbildade än högutbildade.

 

Det finns en stark koppling mellan en aktiv tobakspolitik i ett land och minskad rökning med minskade dödsfall som följd. Kina toppar listan av antalet dödsfall orsakad av rökning. Efter Kina kommer Indien, USA, Ryssland och Indonesien.

Tobaksrökning skördar cirka sju miljoner människoliv varje år världen över och 890 000 av dessa dog på grund av passiv rökning. 2015 berodde drygt elva procent av världens dödsfall på rökning.

Fler män än kvinnor röker. Bland alla vuxna män i världen var 2015 andelen rökare 25 procent, och bland kvinnorna var det 5,4 procent.

LÄS OCKSÅ: Rökning under graviditeten kan ändra barns DNA

Förbered dig noga
Att sluta röka är inte alltid så lätt, även om man vet vilka hälsovinsterna blir, men gör du rätt från början ökar chanserna att lyckas på sikt. Det europeiska HELP-programmet för tobaksbekämpning har utformat ett förslag som hjälper dig.

Förbered dig på att sluta röka och välj datum för din sista cigarett. Skriv också en lista med dina egna motiv. Detta kan formuleras i tankar som:

  • Vad vill du uppnå? Det kan vara viktmål och andra hälsomål.
  • Hur mycket pengar sparar du per månad och år.
  • Vad ska du sedan köpa för dessa pengar?
  • Om röksuget blir stort – ha en bra plan för hur du handskas med det.

När det känns motigt kan det vara inspirerande att känna till att från två veckor och upp till tre månader efter att du slutat röja har huden återfått en friskare färgton och risken för tandlossning har minskat. Men det här sker också:

 

  • Blodcirkulationen har blivit bättre.
  • Lukt och smak har förbättrats.
  • Det känns lättare att träna.
  • Kvinnor har en ökad chans att bli gravida.
  • För män är det enklare att prestera när de ska ha sex.

LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar

Välj rätt stöd
Sluta röka är för många en utmaning. På vårdcentralen och på apoteken finns personal som kan vara behjälpliga. Till exempel om du behöver nikotinersättningsmedel och andra läkemedel eller vill vara med i en stödgrupp eller gå på akupunktur.

Att träna hjälper kroppen att handskas med abstinensen. Alla sätt du kan hålla dig sysselsatt på ar bra. En del går upp i vikt efter att de slutat röka, men lämna den problematiken till senare. Se hellre till att du äter hälsosamt och samtidigt rör på dig.

Den som slutat röka uppnår snabbt många goda hälsovinster, till exempel så halveras risken att drabbas av hjärtinfarkt efter ett år. Och vid den tidpunkten har även riskerna att drabbas av allt från allergier och luftrörskatter till åderförkalkning minskat eftersom kroppens immunförsvar blivit starkare. Hosta och andningsproblem är vanligt bland rökare men den så kallade rökhostan upphör på relativt kort tid efter att du fimpat eftersom lungfunktionen förbättras. Men i en början kan du faktiskt hosta ännu mer eftersom lungorna vill göra sig av med tjära och andra restprodukter orsakad av rökning.

Av Inger Palm

Källa: Folkhälsomyndigheten


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.