Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Dags att fimpa? Här får du några goda råd

Det finns en miljard rökare i världen. Hälften av dessa kommer att dö till följd av sin rökning.  I Sverige minskar antalet rökare och nu är det bara sju procent av befolkningen mellan 16 och 84 år som röker. Tillhör du den grupp som fortfarande röker så är hälsovinsterna enorma och det börjar redan 20 minuter efter att du har fimpat.

Tolv procent av alla cancerfall i Sverige beror på rökning. 5 200 personer dör varje år av cancer orsakad av rökning enligt uppgift från Cancerfonden. Det finns fler än 4 000 giftiga ämnen i cigaretter varav fler än 50 av dem är cancerframkallande.

Men i Sverige har informationen om skador, sjukdomar och för tidig död orsakad av rökning nått långt. Allt fler slutar röka och 2018 var det bara sju procent av svenskarna som rökte, vilket är en minskning sett under åren 2006-2018. Statistik visar att de finns fler rökare bland lågutbildade än högutbildade.

 

Det finns en stark koppling mellan en aktiv tobakspolitik i ett land och minskad rökning med minskade dödsfall som följd. Kina toppar listan av antalet dödsfall orsakad av rökning. Efter Kina kommer Indien, USA, Ryssland och Indonesien.

Tobaksrökning skördar cirka sju miljoner människoliv varje år världen över och 890 000 av dessa dog på grund av passiv rökning. 2015 berodde drygt elva procent av världens dödsfall på rökning.

Fler män än kvinnor röker. Bland alla vuxna män i världen var 2015 andelen rökare 25 procent, och bland kvinnorna var det 5,4 procent.

LÄS OCKSÅ: Rökning under graviditeten kan ändra barns DNA

Förbered dig noga
Att sluta röka är inte alltid så lätt, även om man vet vilka hälsovinsterna blir, men gör du rätt från början ökar chanserna att lyckas på sikt. Det europeiska HELP-programmet för tobaksbekämpning har utformat ett förslag som hjälper dig.

Förbered dig på att sluta röka och välj datum för din sista cigarett. Skriv också en lista med dina egna motiv. Detta kan formuleras i tankar som:

  • Vad vill du uppnå? Det kan vara viktmål och andra hälsomål.
  • Hur mycket pengar sparar du per månad och år.
  • Vad ska du sedan köpa för dessa pengar?
  • Om röksuget blir stort – ha en bra plan för hur du handskas med det.

När det känns motigt kan det vara inspirerande att känna till att från två veckor och upp till tre månader efter att du slutat röja har huden återfått en friskare färgton och risken för tandlossning har minskat. Men det här sker också:

 

  • Blodcirkulationen har blivit bättre.
  • Lukt och smak har förbättrats.
  • Det känns lättare att träna.
  • Kvinnor har en ökad chans att bli gravida.
  • För män är det enklare att prestera när de ska ha sex.

LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar

Välj rätt stöd
Sluta röka är för många en utmaning. På vårdcentralen och på apoteken finns personal som kan vara behjälpliga. Till exempel om du behöver nikotinersättningsmedel och andra läkemedel eller vill vara med i en stödgrupp eller gå på akupunktur.

Att träna hjälper kroppen att handskas med abstinensen. Alla sätt du kan hålla dig sysselsatt på ar bra. En del går upp i vikt efter att de slutat röka, men lämna den problematiken till senare. Se hellre till att du äter hälsosamt och samtidigt rör på dig.

Den som slutat röka uppnår snabbt många goda hälsovinster, till exempel så halveras risken att drabbas av hjärtinfarkt efter ett år. Och vid den tidpunkten har även riskerna att drabbas av allt från allergier och luftrörskatter till åderförkalkning minskat eftersom kroppens immunförsvar blivit starkare. Hosta och andningsproblem är vanligt bland rökare men den så kallade rökhostan upphör på relativt kort tid efter att du fimpat eftersom lungfunktionen förbättras. Men i en början kan du faktiskt hosta ännu mer eftersom lungorna vill göra sig av med tjära och andra restprodukter orsakad av rökning.

Av Inger Palm

Källa: Folkhälsomyndigheten


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.