Den gamla bilden av artros som en förslitningsskada är på väg att förändras. En ny studie gör kopplingar till miljöfaktorer. Även kosten anses ha stor betydelse för uppkomsten av artros.
Sedan tidigare har kopplingar gjorts mellan sockerkonsumtion och artros men nu tror även vissa att ett protein kallat lektiner som finns i både mjölk och en del växter som spannmål, vissa nötter och baljväxter kan vara inbladade. Läkaren Steven Gundry skriver i sin bok ”The Plant paradox” om lektiner som en bidragande orsak till det som kallas läckande tarm alltså genomsläpplighet i tarmslemhinnan som leder till att olika ämnen bland andra lektiner kan läcka ut ur tarmen och ut i blodet, med resultatet att de kan angripa både blodkärl och leder.
Stor skillnad på 1800-talet och nu
I en studie undersöktes skelett från personer som levt på 1800-talet och personer som levt på 1900-talet och jämförelserna visade efter att man tagit hänsyn till faktorer som vikt och ålder hade fallen av artros dubblats från ett århundrade till nästa, något som forskarna tror kan bero på den ökade mängden utsläpp och luftföroreningar.
LÄS OCKSÅ: 4 tips för dig med artros
Läckta lektiner går till attack
Vid artros i knäna har det visat sig att lektinerna attackerar en sockermolekyl som finns i brosket, vilket i sin tur triggar en immunologisk attack på själva brosket, något som till slut kan leda att brosket helt eller delvis försvinner. Något som styrker Steven Gundrys teori är att det bland befolkningen i Okinawa – en av de blå zonerna – som har väldigt få lektiner i sin kost finns väldig låg förekomst av artros och autoimmuna sjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Motverka ledgångsreumatism, artros och artrit med nypon
E-vitamin kan hjälpa till att bota
Försök visar att lektiner från ett frö från trädet maackia amurensis faktiskt kan hindra andra lektiner från att binda till cellreceptorer hos brosk, vilket bidrar till att förebygga nedbrytningen. Något som inger hopp för framtiden, det gör även den studie som visar att E-vitamin kan ha effekt även vid långt gången knäartros.
Av Nina Törmark
Källor: WDDTY, GOOP och WebMD
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!