Ungefär åtta procent av alla över 65 år beräknas vara drabbade av en demenssjukdom. Alzheimers är den vanligaste av de kognitiva sjukdomarna.
Hög ålder är den vanligaste faktorn för att få Alzheimers. En annan riskfaktor är om kvinnan kommer in i tidig menopaus. När kvinnor kommer in i klimakteriet minskar nivåerna av östrogen. Det är ett hormon som produceras i både hjärnan som i äggstockarna och bidrar till att hålla nervcellerna friska och för att de ska fungera som det ska.
När forskare utförde en studie på möss visade det sig att hjärnproteinet, CYP46A1, aktiverades så kunde det skydda kvinnor från att Alzheimers och andra demenssjukdomar.
Sedan tidigare har forskare haft kännedom att detta protein bidrar till att göra sig av med ett överskott av kolesterol och i en omvandlingsprocess bildas en annan form av kolesterol – 24S-hydroxykolesterol.
Friskare nervceller
I studien kunde man se att när honornas nivå av hjärnproteinet ökade så höjdes produktionen av 24S-hydroxykolesterol. Det medförde att mössen fick högre aktivitet av östrogenet, ett bättre minne och friskare nervceller.
Silvia Maioli som är docent vid Karolinska institutet säger i ett pressmeddelande:
– Kolesterolomsättning och könshormoner är föränderliga. Våra resultat tyder på att de kan tjäna som potentiella behandlingsmål för flera neurodegenerativa sjukdomar i framtiden.
Läkemedel kan aktivera proteinet i hjärnan
Forskare har i tidigare studier sett att en medicin som ges till HIV-infekterade personer kan aktivera proteinet i hjärnan. Det skulle kunna betyda att Efavirenz, som läkemedlet heter, skulle kunna bli en behandling för kvinnor.
Källa: forskning.se
Här kan du läsa den vetenskapliga studien: Science Advances