Ett par gamla händer

D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom

D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE *

400 g fet fisk (lax, makrill) = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

En ny, stor studie visar att en brist på D-vitamin ger mycket ökad risk för alzheimer och demens. D-vitamin kan kopplas till många olika sjukdomar, och alltmer forskning tyder på att det också har stor betydelse för hjärnans hälsa.

Att ha brist på D-vitamin kan innebära en stor ökad risk för alzheimer och demens, visar en ny amerikansk studie. Studien, som publiceras i tidskriften Neurology, bestod av  1 600 personer från 65 år och uppåt, som följdes under sex år. För dem som hade viss brist på D-vitamin ökade risken för demens med 53 procent. För deltagarna med allvarlig brist på vitaminet ökade risken med hela 125 procent. Ökningen för alzheimers var lika hög.
– D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, och nu har det blivit mer och mer bevisat att d-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har tidigare funnits studier som kopplar d-vitaminbrist till minnesproblem och nu även mer och mer med alzheimers sjukdom. Det börjar bli ganska många studier nu som pekar i samma riktning, säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet till SVT.

“Viktig bit i pusslet”
Genom att exponera 30 procent av huden i 20-30 minuter om dagen på måttliga breddgrader tillverkar kroppen det dagliga behovet av D-vitamin. Fet fisk, ägg och kantareller har ett naturligt innehåll av D-vitamin. Mejeriprodukter brukar berikas med vitaminet.
– Jag tror att D-vitamin kan vara en viktig bit i det här pusslet att förebygga alzheimers. Vi har tidigare hittat att många andra vitaminer är kopplade till risken för alzheimers sjukdom, till exempel vitamin B12, vitamin C, vitamin E. Och nu har vi ett vitamin till, säger Miia Kivipelto till SVT.

 

Av Emma V Larsson


D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE *

400 g fet fisk (lax, makrill) = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.