Ett par gamla händer

D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom

D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE *

400 g fet fisk (lax, makrill) = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

En ny, stor studie visar att en brist på D-vitamin ger mycket ökad risk för alzheimer och demens. D-vitamin kan kopplas till många olika sjukdomar, och alltmer forskning tyder på att det också har stor betydelse för hjärnans hälsa.

Att ha brist på D-vitamin kan innebära en stor ökad risk för alzheimer och demens, visar en ny amerikansk studie. Studien, som publiceras i tidskriften Neurology, bestod av  1 600 personer från 65 år och uppåt, som följdes under sex år. För dem som hade viss brist på D-vitamin ökade risken för demens med 53 procent. För deltagarna med allvarlig brist på vitaminet ökade risken med hela 125 procent. Ökningen för alzheimers var lika hög.
– D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, och nu har det blivit mer och mer bevisat att d-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har tidigare funnits studier som kopplar d-vitaminbrist till minnesproblem och nu även mer och mer med alzheimers sjukdom. Det börjar bli ganska många studier nu som pekar i samma riktning, säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet till SVT.

 

"Viktig bit i pusslet"
Genom att exponera 30 procent av huden i 20-30 minuter om dagen på måttliga breddgrader tillverkar kroppen det dagliga behovet av D-vitamin. Fet fisk, ägg och kantareller har ett naturligt innehåll av D-vitamin. Mejeriprodukter brukar berikas med vitaminet.
– Jag tror att D-vitamin kan vara en viktig bit i det här pusslet att förebygga alzheimers. Vi har tidigare hittat att många andra vitaminer är kopplade till risken för alzheimers sjukdom, till exempel vitamin B12, vitamin C, vitamin E. Och nu har vi ett vitamin till, säger Miia Kivipelto till SVT.

Av Emma V Larsson


D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE *

400 g fet fisk (lax, makrill) = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.