Snart ska du inte behöva leka detektiv, eller gissningsleken, längre.
Från och med december i år måste så gott som alla livsmedel ha en näringsdeklaration.
Det betyder att det bland annat måste framgå hur mycket fett, kolhydrater, protein, socker och salt som finns i maten.
Näringsdeklarationen måste innehålla uppgifter om mängden fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt som finns i produkten. Det måste också framgå hur mycket energi den ger. Den som vill kan även skriva mängden vitaminer och mineraler – men det är inget krav.
– Det här är bra nyheter för alla konsumenter som vill göra medvetna matval, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett uttalande.
► Läs också: Allt fler väljer bort konstgjord mat
Nyheter om benämningar på salt och socker
För många livsmedelsföretag innebär reglerna dock ingen stor förändring, eftersom de redan anger näringsdeklaration frivilligt, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
En nyhet som alla kommer att behöva ändra är dock att det ska stå mängd salt istället för mängd natrium.
En annan nyhet är att totalmängden sockerarter alltid ska anges. I totalmängden ingår både tillsatt socker och det socker som kan ingå naturligt som exempelvis fruktsocker eller mjölksocker. Däremot framgår inte av näringsdeklarationen hur stor del av totalmängden sockerarter som är tillsatt socker.
Anges i fallande skala efter procentuell mängd
Ungefär hur mycket tillsatt socker som finns i ett livsmedel går att ta reda på genom att jämföra näringsdeklarationen med ingrediensförteckningen, där ingredienserna måste anges i fallande skala.
Exempel på ingredienser i en produkt: vetemjöl, socker, mjölk, ägg, russin. I den totala mängden sockerarter i näringsdeklarationen ingår tillsatt socker men även mjölksocker från mjölken och fruktsocker från russinen. I exemplet står socker före mjölk och russin. Det betyder att tillsatt socker står för den största delen av den totala sockermängden i exemplet.
► Läs också: Tillsatserna som gör dig sjuk
Mat som inte behöver ha näringsdeklaration
Det krävs ingen näringsdeklaration för mat som serveras på restaurang eller säljs förpackad över disk. Det krävs inte heller näringsdeklaration för livsmedel som säljs på bondens marknad eller på liknande sätt.
Undantag för vissa produkter
Övergångsregler gör att vissa livsmedel, till exempel de med lång hållbarhet, kan få säljas utan näringsdeklaration ett tag även efter den 13 december 2016.
► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Näringsdeklarationen, som den ser ut idag, beskriver livsmedlets innehåll av energi och näringsämnen, exempelvis fett, protein och kolhydrater.
Näringsdeklarationen behöver inte alltid finnas med, men är bland annat obligatorisk på livsmedelsförpackningar som har ett näringspåstående. Det är ett påstående om att livsmedlet har särskilda näringsmässiga egenskaper. Exempel på näringspåståenden är ”lågt energiinnehåll”, ”låg fetthalt” och ”högt proteininnehåll”.
Från och med den 13 december 2016 blir det obligatoriskt med en näringsdeklaration på de flesta livsmedelsförpackningar.
Två typer av näringsdeklaration:
1. En (från den 13 december 2016) obligatorisk variant där innehållet av energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt deklareras.
2. En utförligare variant där den obligatoriska näringsdeklarationen frivilligt kompletteras med alla eller några av följande näringsämnen: enkelomättat fett, fleromättat fett, polyoler, stärkelse, fiber och de vitaminer och mineraler som finns uppställda i tabellen nedan.
Vitaminer och mineraler
…får anges om varan innehåller minst en viss procent av det dagliga referensintaget av vitaminer eller mineraler per 100 gram, 100 milliliter eller per portion (om förpackningen endast innehåller en portion). För drycker gäller att de ska innehålla minst sju procent och för övriga livsmedel minst 15 procent av det dagliga referensintaget.
Källa: Livsmedelsverket