Allt fler väljer bort konstgjord mat

Fakta

323 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder. Dessa måste deklareras på förpackningen.
Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges.
Utöver dessa 323 tillsatser finns tusentals aromämnen som inte längre behöver specificeras, enligt EU:s regler.

Nyfiken på vilka E-nummer som finns och vad de står för?
Titta då i Äkta varas guide till alla E-nummer (extern länk).
Letar du efter ett visst E-nummer eller benämning? Sök med sökfunktionen.

Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken" från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. E-nummer och tillsatser har även tagits bort i takt med att EU:s regler har förändrats.

Här hittar du E-nummerguiden som PDF (extern länk).
Källa: Äkta vara

Allt färre vill ha konstgjord mat. Allt fler hakar på trenden med så kallad ”clean food”, det vill säga ren mat.
Fler än var tredje konsument avstår från tillsatser i maten, enligt en undersökning från Konsumentföreningen Äkta vara.

Hälsotrenden är tydlig – inte minst när det gäller den ökade medvetenheten kring det vi stoppar i munnen. Till exempel är allt fler försiktiga med sitt intag av rött kött, lightprodukter, mejeriprodukter, raffinerat socker och snabba kolhydrater överlag – och försäljningen av glutenfria produkter fortsätter att öka i snabb takt.
Vi köper också mindre konstgjord mat, visar ny undersökning.

► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

 

Ren mat ligger i tiden
Allt fler väljer aktivt att köpa färre livsmedel med konstgjorda inslag, det vill säga tillsatser. Hela 37 procent av konsumenterna avstår oftast eller alltid från att köpa mat med många tillsatser, visar en ny undersökning gjord av Konsumentföreningen Äkta vara.
– Allt går i cykler, att äta renare mat ligger i tiden, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara till  GP.

Nio av tio väljer någon gång bort produkter med många tillsatser
Undersökningen visade att nio av tio svenskar avstår någon gång från ett köp av produkter med många tillsatser. Den främsta orsaken till detta uppges vara att dessa används i stället för riktiga råvaror. Andra skäl som uppgavs var ”för att de används för att lura konsumenten” och ”att de är farliga”.
Resultatet är baserat på svaren från 1 007 tillfrågade svenska konsumenter i åldern 18-74 år.

Hälsomedvetna – men dåliga på att lösa innehållsförteckningar
Men även om vi har en ökad medvetenhet kring, bland annat, hälsa och kost är vi fortfarande inte så noga att vi lusläser innehållsförteckningar. Faktum är att, européer enligt en annan studie, är sämst i världen på att läsa vad en matvara innehåller innan de köper den. Bara hälften av oss gör det, jämfört med sex av tio i USA, sju av tio i Sydamerika och åtta av tio i Asien.

► Läs också: Tillsatserna som gör dig sjuk

”Tror på genuin mat”
Äkta vara har introducerat Ä-märket för att konsumenten ska veta att produkten är så kallat äkta. Ä-märket tillåter till exempel inte tillsatser som E-nummer och konsistensmedel (med två undantag). Inte heller några andra aromer än extrakt, det vill säga aromer som framställts av den ursprungliga varan.
– Vi säger inte att man måste förbjuda alla tillsatser och syntetiska aromer, men vi tror på genuin mat. Aromer används vid bristande kvalitet på råvaror, även om det inte alltid är så. Det kan handla om att jordgubbarna är skördade utanför säsong och därför inte smakar tillräckligt, säger Björn Bernhardson till tidningen.
Aromer räknas inte längre som tillsatser. Detta sedan Sverige 1995 gick med i EU och anpassade sig till de regler som funnits där sedan 1988.

► Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

323 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder. Dessa måste deklareras på förpackningen.
Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges.
Utöver dessa 323 tillsatser finns tusentals aromämnen som inte längre behöver specificeras, enligt EU:s regler.

Nyfiken på vilka E-nummer som finns och vad de står för?
Titta då i Äkta varas guide till alla E-nummer (extern länk).
Letar du efter ett visst E-nummer eller benämning? Sök med sökfunktionen.

Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken" från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. E-nummer och tillsatser har även tagits bort i takt med att EU:s regler har förändrats.

Här hittar du E-nummerguiden som PDF (extern länk).
Källa: Äkta vara

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.