Annons
Annons

Allt fler väljer bort konstgjord mat

Allt färre vill ha konstgjord mat. Allt fler hakar på trenden med så kallad "clean food", det vill säga ren mat. Fler än var tredje konsument avstår från tillsatser i maten, enligt en undersökning från Konsumentföreningen Äkta vara.

Redaktionen

11 januari, 2016
Allt fler väljer bort konstgjord mat
Dela inlägget

Allt färre vill ha konstgjord mat. Allt fler hakar på trenden med så kallad ”clean food”, det vill säga ren mat.
Fler än var tredje konsument avstår från tillsatser i maten, enligt en undersökning från Konsumentföreningen Äkta vara.

Hälsotrenden är tydlig – inte minst när det gäller den ökade medvetenheten kring det vi stoppar i munnen. Till exempel är allt fler försiktiga med sitt intag av rött kött, lightprodukter, mejeriprodukter, raffinerat socker och snabba kolhydrater överlag – och försäljningen av glutenfria produkter fortsätter att öka i snabb takt.
Vi köper också mindre konstgjord mat, visar ny undersökning.

Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

Ren mat ligger i tiden
Allt fler väljer aktivt att köpa färre livsmedel med konstgjorda inslag, det vill säga tillsatser. Hela 37 procent av konsumenterna avstår oftast eller alltid från att köpa mat med många tillsatser, visar en ny undersökning gjord av Konsumentföreningen Äkta vara.
– Allt går i cykler, att äta renare mat ligger i tiden, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara till GP.

Nio av tio väljer någon gång bort produkter med många tillsatser
Undersökningen visade att nio av tio svenskar avstår någon gång från ett köp av produkter med många tillsatser. Den främsta orsaken till detta uppges vara att dessa används i stället för riktiga råvaror. Andra skäl som uppgavs var ”för att de används för att lura konsumenten” och ”att de är farliga”.
Resultatet är baserat på svaren från 1 007 tillfrågade svenska konsumenter i åldern 18-74 år.

Hälsomedvetna – men dåliga på att lösa innehållsförteckningar
Men även om vi har en ökad medvetenhet kring, bland annat, hälsa och kost är vi fortfarande inte så noga att vi lusläser innehållsförteckningar. Faktum är att, européer enligt en annan studie, är sämst i världen på att läsa vad en matvara innehåller innan de köper den. Bara hälften av oss gör det, jämfört med sex av tio i USA, sju av tio i Sydamerika och åtta av tio i Asien.

Läs också: Tillsatserna som gör dig sjuk

”Tror på genuin mat”
Äkta vara har introducerat Ä-märket för att konsumenten ska veta att produkten är så kallat äkta. Ä-märket tillåter till exempel inte tillsatser som E-nummer och konsistensmedel (med två undantag). Inte heller några andra aromer än extrakt, det vill säga aromer som framställts av den ursprungliga varan.
– Vi säger inte att man måste förbjuda alla tillsatser och syntetiska aromer, men vi tror på genuin mat. Aromer används vid bristande kvalitet på råvaror, även om det inte alltid är så. Det kan handla om att jordgubbarna är skördade utanför säsong och därför inte smakar tillräckligt, säger Björn Bernhardson till tidningen.
Aromer räknas inte längre som tillsatser. Detta sedan Sverige 1995 gick med i EU och anpassade sig till de regler som funnits där sedan 1988.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

323 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder. Dessa måste deklareras på förpackningen.
Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges.
Utöver dessa 323 tillsatser finns tusentals aromämnen som inte längre behöver specificeras, enligt EU:s regler.

Nyfiken på vilka E-nummer som finns och vad de står för?
Titta då i Äkta varas guide till alla E-nummer (extern länk).
Letar du efter ett visst E-nummer eller benämning? Sök med sökfunktionen.

Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. E-nummer och tillsatser har även tagits bort i takt med att EU:s regler har förändrats.

Här hittar du E-nummerguiden som PDF (extern länk).
Källa: Äkta vara

Annons
Annons