Att ”gömma” svarta bönor i en chokladbrownie till familjen är perfekt som hemligt hälsohack! Dessutom gör bönorna din brownie både saftig, god och proteinrik.
Denna chokladskapelse är extra bra att förbereda dagen innan den ska serveras, då den nästan blir godare av att stå en stund. Perfekt till picknicken!
Receptet är skapat av Maya Dilek.
Fakta
.
Ingredienser
230 g kokta svarta bönor (t.ex. färdigkokta på tetra)
5 st färska dadlar
5 msk smält kokosolja
3 ägg
2 krm vaniljpulver
1 dl kakao
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl agavesirap
60 g hackade hasselnötter
Chokladganache
1,5 dl vispgrädde
150 g choklad
20 g smör
Topping
30 g blandade nötter
Gojibär
Havssalt
LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier à la Sophie Bohnstedt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa bönor, dadlar och kokosoljan till en slät smet. Häll över i en bunke, tillsätt resten av ingredienserna och blanda noga.
Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper, tillsätt smeten och grädda i 15-20 min.
Ta ut brownien och låt svalna. Gör under tiden chokladganachen:
Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp 1,5 dl vispgrädde.
När grädden kokat upp: ta av den från plattan, klicka ner smöret och låt svalna lite.
Häll försiktigt den varma grädden över chokladen under omrörning.
Häll chokladblandningen över brownien, toppa med hackade nötter, gojibär och havssalt.
Låt svalna ordentligt.
Av redaktionen/Carolina Eriksson