”Denna mustiga gryta kan du servera med enbart bröd, om du vill. Bröd är gott och ger också en bra mättnad. Linser innehåller mycket näring, och vill du göra dubbel sats så funkar det fint att frysa in resterna och ta fram senare när du behöver en snabb middag. Det här är också en suveränt bra rätt för matlådan. Smakerna utvecklas och gör att grytan blir ännu godare någon dag senare”, tipsar dietisten Karoline Pettersson som skapat detta recept, hämtat ur hennes bok ”Budgetbra”.
4 portioner
1 gul lök
1 stor morot
1 msk olja att steka i
1 vitlöksklyfta
ca 1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
1 förpackning kokosmjölk, ca 400 ml
ca 2 ½ dl vatten
2 dl torkade röda linser
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
Till servering:
gräddfil
bröd (t ex morotsfrallor) eller kokt matvete
Gör så här:
Finhacka löken och riv moroten grovt på rivjärn.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull på medelvärme och häll ner lök och morot. Pressa i vitlöken. Fräs alltsammans i några minuter.
Tillsätt chiliflakes och tomatpuré och fräs lite till.
Rör ner kokosmjölk, vatten, linser och smula ner buljongtärningen. Låt koka under lock i cirka 20 minuter, linserna ska bli mjuka. Tillsätt lite mer vatten om konsistensen blir för tjock. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med en klick gräddfil och eventuellt lite chiliflakes på toppen. Bröd eller kokt matvete till.
(Foto: Lina Eidenberg Adamo)
Tips! Testa gärna även detta goda och lyxiga frukostrecept av Karoline Pettersson.