Fiberrikt, grovt bröd för även den kräsnaste av finsmakare. Magens och tarmarnas älskling.
Portioner: 2
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 msk vetekross
2 msk vetekli
1 dl solrosfrön
1 dl pistagenötter
5-6 torkade fikon
5-6 torkade aprikoser
1 dl tranbär
1 dl rivet apelsinskal
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
1 krm kardemumma
1 tsk bikarbonat
1/5 liter turkisk yoghurt
Smör att smörja formen med
Gör så här
Sätt ugnen på 150-175°.
Börja med att hacka upp dadlar och aprikoser i mindre bitar. Som russin ungefär.
Riv apelsinskal.
Grovhacka nötterna. Det ska fortfarande vara rätt stora bitar.
Blanda ihop torrvarorna, torrkryddorna, solrosfröna och nötterna
Blanda sedan i yoghurten, sirapen och det rivna apelsinskalet tillsammans med fikon, aprikoser och tranbär.
Häll smeten i två smorda formar. (Rund eller fyrkantig efter smak och preferens.)
Grädda i ugnen på låg värme i cirka en timme. Ta ut när ytan har fått en mörk, fin färg.
Låt kallna innan servering.