Annons
Annons

Ökning av magsäckscancer kopplad till receptfritt läkemedel

Ett forskarteam på Karolinska institutet har funnit ett samband mellan långvarigt bruk av magsyrahämmande eller så kallade protonpumpshämmande mediciner och magsäckscancer. Kurera har talat med docent Nele Brusselaers som lett arbetet med studien.



Redaktionen

22 februari, 2018
Ökning av magsäckscancer kopplad till receptfritt läkemedel
Dela inlägget

Ett forskarteam på Karolinska Institutet har funnit ett samband mellan långvarigt bruk av magsyrahämmande eller så kallade protonpumpshämmande mediciner och magsäckscancer. Kurera har talat med docent Nele Brusselaers som lett arbetet med studien.



Förr hette de ledande receptfria läkemedlen mot magkatarr bland annat Novalucol och Link och många med magkatarr knaprade dem som godis. När den ”nya” generationen magsyrahämmare PPI – proton pump inhibitor eller protonpumpshämmare som det heter på svenska kom användes de främst vid magsår. Även om Losec – det första läkemedlet med det verksamma ämnet omeprazol – betraktades som rena mirkakelmedicinen när det kom i slutet av 1980-talet och svaret på mångas böner var preparatet hårt reglerat och inget som skrevs ut med lätthet. I ett tidigt skede krävdes till och med endoskopi.

Ökat med 70 procent bland unga kvinnor
I dag går dessa medel att köpa receptfritt på ICA och tillhör de mest sålda läkemedlen i världen. Bara de senaste tio åren har dygnsdoserna bland unga kvinnor mellan 15 och 29 år stigit med över 70 procent. Ett svensk forskarteam på Karolinska har sett ett samband mellan ett ökat långvarigt användande och en dramatisk ökning av magsäckscancer främst bland yngre och kvinnor.

Fritt fram för skadliga organismer
I måndags gästade Lars Engstrand, professor i klinisk mikrobiologi på Karolinska Institutet Malou von Sivers i programmet ”Efter tio” på TV4, där han berättade om upptäckten. Han sade då att syra i magsäcken finns där bland annat för att skydda oss mot skadliga bakterier och andra organismer och att en kraftig reducering av den skulle kunna ge den här typen av konsekvenser. En hypotes som forskarteamet arbetar efter är att när syran försvinner släpps bakterier och mikroorganimer upp som inte hör hemma där.

LÄS OCKSÅ: Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Magsyran skyddar oss

Nele Brusselaers
Nele Brusselaers

Kurera kontaktade docent Nele Brusselaers på Karolinska Institutet som lett arbetet med studien som nyligen publicerades i Brittish Journal of Medicine.
– Vår magsyra är en skyddsbarriär. Vi har många bakterier och de flesta är godartade men om vi blir av med dem får de mer elakartade utrymme att ta över, något som kan ställa till problem tror Nele.
Protonpumpshämmande läkemedel hade enligt en holländsk studie större påverkan på de goda mag-och tarmbakterierna än antibiotika, varför vet man inte ännu men Nele säger att medicinerna troligen är för effektiva.

LÄS OCKSÅ: Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Kunskap saknas hos läkare
Forskarna tittade även på den äldre generationens mediciner och såg där ingen förhöjd risk för cancer.
 Nele som själv är läkare säger att det inom läkarkåren saknas kunskap om att det skulle kunna finnas några risker med långvarigt bruk av de protonpumpshämmande preparaten.
– De markandsförs som säkra. Man rekommenderar till och med att de tas för att förebygga magproblem för patienter som ordineras aspirin eller antiinflammatorisk medicin som annars kan reta magen, säger Nele och fortsätter:
– De är säkert användbara läkemedel men nu används de troligen för mycket.

LÄS OCKSÅ: Sura uppstötningar? Här är knepen som hjälper mot halsbränna

Fortsatta studier behövs
Risken att utveckla magsäckscancer ökade både hos de som tillhörde olika riskgrupper och de som helt saknade riskfaktorer, det gör att forskarna känner sig tämligen säkra på att resultaten är korrekta och att det troligen finns ett samband. Även om Nele menar att fler och mer omfattande studier behöver göras för att vara helt säkra. Man vill även titta mer på de bakomliggande mekanismerna förklarar hon.

Av Nina Törmark

Källa: Efter tio TV4

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons