Annons
Annons

Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn

Att äta fel typ av fett under graviditeten ökar risken för att få överviktiga barn. Men tillskott av omega-3 kan råda bot på problemet, visar ny forskning.

Redaktionen

22 januari, 2013
Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn
Dela inlägget

Att äta fel typ av fett under graviditeten ökar risken för att få överviktiga barn. Men tillskott av omega-3 kan råda bot på problemet, visar ny forskning.

Forskare vid universitetet i Southampton har funnit att gravida kvinnor som äter en viss typ av fet, från till exempel nötter och matoljor, löper större risk att få överviktiga barn. Något som riskerar att påverka barnets kroppsvikt även flera år senare.
Forskarna har bedömt fett- och muskelmassan hos 293 pojkar och flickor när barnen var fyra och sex år. Resultatet jämfördes med koncentrationen av olika typer av fettsyror uppmätta i blodprov som samlats in från barnens mödrar under graviditeten.

Mer fiskolja – mindre omega-6
Nu hävdar forskarna att de har fått helt nya bevis, och att dessa bevis visar att gravida bör äta mer fiskolja – välkänt för sitt innehåll av omega-3-fettsyror. Detta för att ge sina barn en bättre start i livet. Men, poängterar de, vinsterna med omega-3 minskar om man samtidigt äter för mycket omega 6-fettsyror.
– De här resultaten föreslår att förändringar av blivande mödrars diet, och att minska intaget av omega 6-fettsyror under graviditeten, kan vara till fördel när det gäller fostrets kroppsutveckling, säger mannen som ledde studien, docenten Nicholas Harvey vid enheten Medical Research Council Lifecourse Epidemiology vid universitetet i Southampton, till Daily Mail.

Nyheten: Omega-3 i förhållande till omega-6
Resultaten från studien, som publicerats in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, visade också ett samband mellan moderns nivåer av omega 3 och barnets muskelmassa. Ju högre nivåer av omega-3, desto lägre andel fett och högre andel muskler och ben hos det lilla barnet. Studien visade också att barn till mödrar som ätit högre nivåer av omega-6-fettsyror hade större andel fettmassa.

Viktigt äta tillskott
Gravida bör äta tillskott av fiskolja och omega 3 under graviditet, poängterar forskarna, som också menar att omega 3 och omega 6-fettsyror verkar agera i olika riktningar när det gäller fettmassa, vilket man behöver ta i beräkning.
Tidigare studier har försökt att använda tillskott med omega 3 under graviditet för att minska andelen fett hos barn, men då utan att titta på intaget av omega 6.

Här hittar du omega 3 och omega 6
Omega-3 hittas i kosttillskott, fiskolja, fet fisk som lax och makrill, pumpakärnor och valnötter och är nödvändiga för utvecklingen av hjärna, ögon och nervsystem. Andelen omega-3 i vår kost har minskat under de senaste två årtiondena, och istället ofta ersatts med omega-6-fettsyror, som finns i bland annat nötter samt i oliv- och solrosolja.

Nytt hopp om framtida hälsoförbättringar
Den nya studien väcker nu nya förhoppningar på flera håll. Till exempel hos reumatologiprofessorn Cyrus Cooper:
– Det här arbetet borde kunna hjälpa oss att utforma insatser för att optimera kroppens sammansättning under barndom och även senare, i vuxenlivet, samt att förbättra hälsoförutsättningarna för framtida generationer.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons