En hög med makrill

Fet fisk som till exempel lax och makrill innehåller mycket omega-3.

Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn

Att äta fel typ av fett under graviditeten ökar risken för att få överviktiga barn. Men tillskott av omega-3 kan råda bot på problemet, visar ny forskning.

Forskare vid universitetet i Southampton har funnit att gravida kvinnor som äter en viss typ av fet, från till exempel nötter och matoljor, löper större risk att få överviktiga barn. Något som riskerar att påverka barnets kroppsvikt även flera år senare.
Forskarna har bedömt fett- och muskelmassan hos 293 pojkar och flickor när barnen var fyra och sex år. Resultatet jämfördes med koncentrationen av olika typer av fettsyror uppmätta i blodprov som samlats in från barnens mödrar under graviditeten.

Mer fiskolja – mindre omega-6
Nu hävdar forskarna att de har fått helt nya bevis, och att dessa bevis visar att gravida bör äta mer fiskolja – välkänt för sitt innehåll av omega-3-fettsyror. Detta för att ge sina barn en bättre start i livet. Men, poängterar de, vinsterna med omega-3 minskar om man samtidigt äter för mycket omega 6-fettsyror.
– De här resultaten föreslår att förändringar av blivande mödrars diet, och att minska intaget av omega 6-fettsyror under graviditeten, kan vara till fördel när det gäller fostrets kroppsutveckling, säger mannen som ledde studien, docenten Nicholas Harvey vid enheten Medical Research Council Lifecourse Epidemiology vid universitetet i Southampton, till Daily Mail.

Nyheten: Omega-3 i förhållande till omega-6
Resultaten från studien, som publicerats in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, visade också ett samband mellan moderns nivåer av omega 3 och barnets muskelmassa. Ju högre nivåer av omega-3, desto lägre andel fett och högre andel muskler och ben hos det lilla barnet.  Studien visade också att barn till mödrar som ätit högre nivåer av omega-6-fettsyror hade större andel fettmassa.

 

Viktigt äta tillskott
Gravida bör äta tillskott av fiskolja och omega 3 under graviditet, poängterar forskarna, som också menar att omega 3 och omega 6-fettsyror verkar agera i olika riktningar när det gäller fettmassa, vilket man behöver ta i beräkning.
Tidigare studier har försökt att använda tillskott med omega 3 under graviditet för att minska andelen fett hos barn, men då utan att titta på intaget av omega 6.

Här hittar du omega 3 och omega 6
Omega-3 hittas i kosttillskott, fiskolja, fet fisk som lax och makrill, pumpakärnor och valnötter och är nödvändiga för utvecklingen av hjärna, ögon och nervsystem. Andelen omega-3 i vår kost har minskat under de senaste två årtiondena, och istället ofta ersatts med omega-6-fettsyror, som finns i bland annat nötter samt i oliv- och solrosolja.

Nytt hopp om framtida hälsoförbättringar
Den nya studien väcker nu nya förhoppningar på flera håll. Till exempel hos reumatologiprofessorn Cyrus Cooper:
– Det här arbetet borde kunna hjälpa oss att utforma insatser för att optimera kroppens sammansättning under barndom och även senare, i vuxenlivet, samt att förbättra hälsoförutsättningarna för framtida generationer.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.