Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En hög med makrill

Fet fisk som till exempel lax och makrill innehåller mycket omega-3.

Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn

Att äta fel typ av fett under graviditeten ökar risken för att få överviktiga barn. Men tillskott av omega-3 kan råda bot på problemet, visar ny forskning.

Forskare vid universitetet i Southampton har funnit att gravida kvinnor som äter en viss typ av fet, från till exempel nötter och matoljor, löper större risk att få överviktiga barn. Något som riskerar att påverka barnets kroppsvikt även flera år senare.
Forskarna har bedömt fett- och muskelmassan hos 293 pojkar och flickor när barnen var fyra och sex år. Resultatet jämfördes med koncentrationen av olika typer av fettsyror uppmätta i blodprov som samlats in från barnens mödrar under graviditeten.

Mer fiskolja – mindre omega-6
Nu hävdar forskarna att de har fått helt nya bevis, och att dessa bevis visar att gravida bör äta mer fiskolja – välkänt för sitt innehåll av omega-3-fettsyror. Detta för att ge sina barn en bättre start i livet. Men, poängterar de, vinsterna med omega-3 minskar om man samtidigt äter för mycket omega 6-fettsyror.
– De här resultaten föreslår att förändringar av blivande mödrars diet, och att minska intaget av omega 6-fettsyror under graviditeten, kan vara till fördel när det gäller fostrets kroppsutveckling, säger mannen som ledde studien, docenten Nicholas Harvey vid enheten Medical Research Council Lifecourse Epidemiology vid universitetet i Southampton, till Daily Mail.

Nyheten: Omega-3 i förhållande till omega-6
Resultaten från studien, som publicerats in the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, visade också ett samband mellan moderns nivåer av omega 3 och barnets muskelmassa. Ju högre nivåer av omega-3, desto lägre andel fett och högre andel muskler och ben hos det lilla barnet.  Studien visade också att barn till mödrar som ätit högre nivåer av omega-6-fettsyror hade större andel fettmassa.

 

Viktigt äta tillskott
Gravida bör äta tillskott av fiskolja och omega 3 under graviditet, poängterar forskarna, som också menar att omega 3 och omega 6-fettsyror verkar agera i olika riktningar när det gäller fettmassa, vilket man behöver ta i beräkning.
Tidigare studier har försökt att använda tillskott med omega 3 under graviditet för att minska andelen fett hos barn, men då utan att titta på intaget av omega 6.

Här hittar du omega 3 och omega 6
Omega-3 hittas i kosttillskott, fiskolja, fet fisk som lax och makrill, pumpakärnor och valnötter och är nödvändiga för utvecklingen av hjärna, ögon och nervsystem. Andelen omega-3 i vår kost har minskat under de senaste två årtiondena, och istället ofta ersatts med omega-6-fettsyror, som finns i bland annat nötter samt i oliv- och solrosolja.

Nytt hopp om framtida hälsoförbättringar
Den nya studien väcker nu nya förhoppningar på flera håll. Till exempel hos reumatologiprofessorn Cyrus Cooper:
– Det här arbetet borde kunna hjälpa oss att utforma insatser för att optimera kroppens sammansättning under barndom och även senare, i vuxenlivet, samt att förbättra hälsoförutsättningarna för framtida generationer.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.