VALGUIDE2014: Centerpartiet vill förbättra folkhälsan med renare bostadsområden, rut-avdrag och förebyggande hälsosamtal. Cykelbanor och belysta motionsspår ska göra att människor kan och vågar röra på sig. Partiet vill förbjuda bisfenol-A och tycker att Sverige bör jobba internationellt för att få till begränsningar kring användandet av farliga kemikalier.
Solveig Zander är riksdagsledamot för Centerpartiet. Så här ser hon på Sveriges hälso- och miljöutmaningar.
1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 13 procent under 2013. Vid årets slut var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel i Sverige ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.
Hur tänker Centerpartiet kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Centerpartiet vill att en större del av jordbruksstödet inom EU går till ekologisk produktion och andra miljöåtgärder. Vi vill sätta upp mål för en ökad svensk livsmedelsproduktion, både totalt sett och för ekologisk produktion. Centerpartiet är generellt sett positiv till att odla ekologiskt och det finns i landsbygdsprogrammet idag omfattande stöd till omställning till ekologisk odling.
– Vi sätter inte mål för en viss andel ekologiskt odlad areal, eftersom det i princip skulle kunna uppnås genom en minskning av den totala odlade arealen i Sverige. Centerpartiet vill att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka, både av konventionellt och ekologiskt producerade livsmedel.
– Prioriteringsordningen bör vara svenskt, närodlat och ekologiskt. Svenskt jordbruk är bäst i Europa och det är ofta bättre för miljön att köpa något som är närodlat här istället för något som är ekologiskt odlat långt bort.
– Det är viktigt att konsumenter kan göra medvetna val. Genom konsumentupplysning och uppmuntran kan vi få människor att välja ekologiskt och närproducerat.
2. HÄLSOKLYFTORNA
Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlikheter gällande människors hälsa i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes jämfört med de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.
Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
– Detta är ett problem som måste lösas både på samhällsnivå och på individnivå, säger Solveig Zander. På samhällsnivå krävs det jobb, utbildning, bostäder och bättre, renare och grönare närmiljöer. Centerpartiet är pådrivande i alla dessa frågor. Vi gör också ett gediget arbete för att minska gifterna i vardagen och föroreningar som drabbar storstadsområden extra hårt. Punktinsatser som sänkt restaurangmoms, rut-avdrag och sänkt arbetsgivaravgift för unga är relevanta insatser för grupper som annars har större risk att hamna i utanförskap och därmed också större risk för ohälsa.
– På individnivå är det osunda levnadsvanor, social utsatthet, utanförskap, dålig ekonomi och ojämlikhet som måste bekämpas. Idag reparerar man mycket i efterhand, Centerpartiet vill jobba mer hälsofrämjande och förebyggande. En undersökning av Socialstyrelsen visar att 90 procent av befolkningen vill diskutera levnadsvanor och hälsofrämjande insatser, men att endast 30 procent av de som sökt vård uppger att så skett. Därför vill vi ge människor bättre verktyg och stöd för att själva kunna påverka sin hälsa. Vi vill att fler kommuner och regioner inför hälsosamtal för 40- 50- och 60-åringar. Vi vill också att det ska finnas stöd för föräldrar i form av kurser och samtal och screening och samtal med primärvården för personer med riskkonsumtion av alkohol.
– Hälsoinsatser måste också göras tidigt. Allt för många barn lider av fysisk och psykisk ohälsa. Därför vill särskilt satsa på fler skolläkare, skolsköterskor och kuratorer i skolan. Vi vill också ha mer idrott i skolan.
3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid. I dag pågår en ”träningsboom” med ökat träningsintresse i Sverige, men det blir inte fler personer som rör på sig. De som redan tränade har börjat träna mer, medan de som inte tränar är fortsatt inaktiva.
Bör det vidtas åtgärder politiska för att få fler svenskar att röra på sig?
– God folkhälsa är en grundsten i en hållbar framtid och en förutsättning för att vi ska ha råd med välfärden. Politikens roll att skapa förutsättningarna för att människor ska kunna leva hälsosamt. Vi vill se till att det finns tillgång till cykelvägar, grönområden och belysta motionsspår så att människor kan och vågar röra på sig. Men det finns också mer direkta åtgärder man kan göra, säger Solveig Zander.
– Centerpartiet vill se fler idrottstimmar i grundskolan för att aktivera våra barn och ungdomar. Idrott är också en viktig del av civilsamhället. Därför har vi varit pådrivande i arbetet att stärka det ideella ledarskapet och föreningslivet. Vi har i regeringsposition satsat 500 miljoner kronor på att öppna dörrarna till idrotten för fler barn. Med fritidspengen till barn i ekonomiskt utsatta familjer som ska införas kommer fler barn att kunna delta i fysiska aktiviteter.
– Vi vill införa hälsosamtal med 40, 50 och 60-åringar, samt till 75-åringar. Tanken är att ge stöd kring bland annat vikten av fysisk aktivitet, screening för olika hälsotillstånd samt alkohol- och tobaksvanor, men också lyfta vikten av motion, nutrition och sömn, allt efter individens behov och önskemål.
– När det gäller cykling vill vi arbeta för att det byggs fler bilfria cykelvägar och att de cykelbanor som finns underhålls. Man måste också se till att det är enkelt att ta med sig cykeln på bussen. Genom att bygga fler cykelparkeringar vid resestationer, arbeten och bostäder gör vi det också lättare att välja att cykla.
4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN
I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.
Tycker du och Centerpartiet att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Gifter i vardagen är en av Centerpartiets prioriterade miljöfrågor, säger Zander. Vi kommer med kraft fortsätta arbetet för att stärka den EU-gemensamma kemikalielagstiftningen REACH. Sverige ska inta en ledande roll för att inom REACH föreslå och utreda ämnens skadlighet, eftersom det utgör grunden för eventuella begränsningar. Sverige ska driva på för möjligheten att hantera grupper av ämnen för att utreda potentiella cocktail-effekter. Centerpartiet vill också se ett totalförbud av hormonstörande ämnet bisfenol-A.
–Sverige ska visa vägen för EU med informationssystem och varudeklarationer för produktgrupper såsom leksaker, textilier och elektronik och även vara pådrivande för att nå globala överenskommelser som reglerar användningen av farliga ämnen. Ett annat sätt att öka utfasning av farliga ämnen är att införa ekonomiska styrmedel. Några av våra grannländer har exempelvis infört skatt på hormonstörande ämnen i plaster och kläder samt på växtskyddsmedel, säger Solveig Zander.
– Vi vill att förorenaren när det gäller farliga ämnen, som bly i ammunition och kvicksilver i lampor och koleldning. Det sker i dag men inte i tillräcklig utsträckning. Producenter ska också bli skyldiga att ta han om fler avfallsgrupper som textilier, byggprodukter och farligt avfall.
Av: Redaktionen