Annons
Annons

Pad thai med krispig tofu

Pad thai är en klassisk thailändsk rätt med mycket smak, där risnudlar blandas med bland annat ägg, lime, jordnötter, koriander och böngroddar. I denna vegetariska tappning har räkor bytts ut mot frasigt stekt tofu.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
24 mars, 2023
Pad thai med krispig tofu

Pad thai är en klassisk thailändsk rätt med mycket smak, där risnudlar blandas med bland annat ägg, lime, jordnötter, koriander och böngroddar. I denna vegetariska tappning har räkor bytts ut mot frasigt stekt tofu.

”Min lilla hemlighet är jordnötssmör som gör min pad thai extra krämig och läcker. Platta risnudlar och krispiga grönsaker är grunden och här med frasigt stekt tofu. Det är också supergott att blanda ner färska böngroddar och räkor mot slutet. Du kan också tillsätta andra grönsaker”, tipsar Maria Zihammou, som har skapat detta recept, som kommer från hennes senaste bok ”Asiatisk mat” (Semic).

LÄS OCKSÅ: Asiatisk marinerad tempeh med wokade grönsaker

Bokomslag "Asiatisk mat"

Ingredienser

4 portioner
300 g platta risnudlar
400 g tofu, extra fast
neutral matolja att steka i
3 msk jordnötssmör
3 msk ljus sirap
1 lime, pressad saft
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja
½ röd thaichili eller spansk chilifrukt, finhackad
150 g salladsärtor
½ spetskål, ca 300 g
2 ägg
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar

Till servering:
2 msk grovhackad färsk koriander
4 msk grovhackade jordnötter
1 lime, i klyftor
½ tsk chiliflakes, valfritt

LÄS OCKSÅ: Indisk mangolax med gurkmeja och ingefära

Gör så här

Blötlägg nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet i ett durkslag.
Skär tofun i centimetertjocka skivor. Torka av med hushållspapper för att det skall gå lättare att steka tofun riktigt krispig.
Hetta upp en rejäl stekpanna och stek tofun i omgångar i rikligt med olja tills den fått fin färg och är krispig på båda sidor. Lägg inte ner för mycket åt gången.
Lägg upp tofun på ett fat med hushållspapper för att onödigt fett skall kunna rinna av.
Blanda samman jordnötssmör med sirap, pressad lime, soja, sesamolja och finhackad chili.
Dela salladsärtorna i strimlor på längden och strimla kålen. Knäck ner äggen i en bunke och vispa lätt samman med en gaffel.
Skala och finhacka vitlöken och skiva salladslöken.
Hetta upp en wok eller en rejäl stekpanna och låt den bli riktigt varm. Tillsätt några matskedar olja och fräs kål tillsammans med hälften av den finskivade salladslöken på hög värme i någon minut.
Blanda och tillsätt finhackad vitlök, rör då och då, fräs i 1 minut.
Tillsätt nudlarna och såsen, blanda och gör ett hål i mitten och häll ner de uppvispade äggen. Stek i ett par minuter under omrörning tills äggen stelnat.
Servera toppat med resten av den skivade salladslöken, färsk koriander, hackade jordnötter, limeklyftor och chiliflakes. Servera tofun vid sidan av.

LÄS OCKSÅ: Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons