Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Q10

Foto Porträttstudion

Pigg och full av energi!

Ett tillskott av Q10 kan hjälpa dig att:

Öka energin och ansträngningstoleransen.

Stärka ditt immunförsvar – särskilt om du är lite äldre och har ett lågt immunförsvar.

Bibehålla god munhälsa.

Bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.

Förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier.

Gammal och trött? Skulle inte tro det. Gunilla Eriksson bubblar av energi. Och det är tack vare Q10 berättar hon.

Co-enzym Q10 finns i alla kroppens celler. Det används i mitokondrierna, som är cellernas energikraftverk. Där behövs ämnet för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi. Q10-brist kan orsaka muskelsvaghet och både fysisk och psykisk utmattning. Bristnivåer kan uppkomma av högintensiv träning och vissa neurologiska sjukdomar, men Q10-nivåerna minskar också naturligt i kroppen med åldern.

Påläst från åren i branschen
Gunilla Eriksson började äta Q10-tillskott när hon var runt 62 år. På den tiden jobbade hon med hälsokost. Hon hade därför hört mycket gott om effekterna av Q10.
– Jag hade inga specifika besvär när jag började äta Q10-tillskott, berättar Gunilla. Men efter många år i branschen var man ju påläst. Eftersom kroppens egen förmåga att producera Q10 har minskat betydligt när man kommer upp mot pensionsåldern kändes det helt rätt att börja.

Är så pigg
Precis som Gunilla säger producerar kroppen Q10 på egen hand. Tillverkningen i levern täcker huvuddelen av vårt Q10-behov, men vår kroppsegna produktion börjar avta redan i 30-årsåldern. Inälvsmat, feta fisksorter, fullkornsprodukter och nötter innehåller också det energigivande ämnet, men mängden Q10 som vi får i oss via kosten är mycket liten.
Idag är det åtta år sedan Gunilla började med Q10-tillskott, och hon är övertygad om dess goda effekter.
– Jag är så pigg, förstår du! Full av energi för jämnan. Man tänker sig kanske att man ska få sämre ork efter 70, men något sånt känner jag inte av.

 

En kraftfull antioxidant
Q10 behövs inte bara för energiproduktionen. Ämnet är också en antioxidant. Det hjälper alltså kroppen att skydda cellerna mot fria syreradikalier. Fria syreradikalier är skadliga ämnen som bildas hela tiden i kroppen. De kan orsaka skador inne i cellerna om inte kroppen kan ta hand om dem ordentligt.
Eftersom Q10 har goda skyddsegenskaper och hjälper immunförsvaret tror man att ämnet kan motverka en rad sjukdomar såsom infektioner, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Gunilla berättar att hon upplever att hon håller sig anmärkningsvärt frisk nu för tiden.
– Även om jag träffar människor som är förkylda verkar jag inte bli sjuk själv, säger Gunilla. Jag kommer faktiskt inte ihåg sist jag var sjuk.

Skyddar hjärta och kärl
Det forskas mycket kring co-enzym Q10. Fler och fler studier visar på att ämnet har skyddande effekter för hjärta och kärl. Q10 tros bland annat minska risken för åderförkalkning genom att sänka nivåerna av oxiderat LDL ("det onda kolesterolet") i blodet. Man ser också fler och fler indikationer på att Q10 minskar risken för hjärtsvikt. Både hos hjärtpatienter och elitidrottare har man sett att ämnet förbättrar hjärtkapaciteten och syreupptagningsförmågan.

Varför sluta?
Gunilla berättar att hennes sambo också har börjat äta Q10-tillskott nu. Fast han fick hjärtattack för 13 år sedan är han nu lika full av energi som sin sambo. Kring frågan om de tänker fortsätta äta Q10-tillskott även i framtiden finns inga oklarheter.
– Jag är helt övertygad om att man behöver lite extra Q10 när man är i vår ålder, säger Gunilla, och varför skulle jag sluta när jag mår så bra?

Av Maja Sönnerbo


Ett tillskott av Q10 kan hjälpa dig att:

Öka energin och ansträngningstoleransen.

Stärka ditt immunförsvar – särskilt om du är lite äldre och har ett lågt immunförsvar.

Bibehålla god munhälsa.

Bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.

Förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.