Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Q10

Foto Porträttstudion

Pigg och full av energi!

Ett tillskott av Q10 kan hjälpa dig att:

Öka energin och ansträngningstoleransen.

Stärka ditt immunförsvar – särskilt om du är lite äldre och har ett lågt immunförsvar.

Bibehålla god munhälsa.

Bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.

Förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier.

Gammal och trött? Skulle inte tro det. Gunilla Eriksson bubblar av energi. Och det är tack vare Q10 berättar hon.

Co-enzym Q10 finns i alla kroppens celler. Det används i mitokondrierna, som är cellernas energikraftverk. Där behövs ämnet för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi. Q10-brist kan orsaka muskelsvaghet och både fysisk och psykisk utmattning. Bristnivåer kan uppkomma av högintensiv träning och vissa neurologiska sjukdomar, men Q10-nivåerna minskar också naturligt i kroppen med åldern.

Påläst från åren i branschen
Gunilla Eriksson började äta Q10-tillskott när hon var runt 62 år. På den tiden jobbade hon med hälsokost. Hon hade därför hört mycket gott om effekterna av Q10.
– Jag hade inga specifika besvär när jag började äta Q10-tillskott, berättar Gunilla. Men efter många år i branschen var man ju påläst. Eftersom kroppens egen förmåga att producera Q10 har minskat betydligt när man kommer upp mot pensionsåldern kändes det helt rätt att börja.

Är så pigg
Precis som Gunilla säger producerar kroppen Q10 på egen hand. Tillverkningen i levern täcker huvuddelen av vårt Q10-behov, men vår kroppsegna produktion börjar avta redan i 30-årsåldern. Inälvsmat, feta fisksorter, fullkornsprodukter och nötter innehåller också det energigivande ämnet, men mängden Q10 som vi får i oss via kosten är mycket liten.
Idag är det åtta år sedan Gunilla började med Q10-tillskott, och hon är övertygad om dess goda effekter.
– Jag är så pigg, förstår du! Full av energi för jämnan. Man tänker sig kanske att man ska få sämre ork efter 70, men något sånt känner jag inte av.

 

En kraftfull antioxidant
Q10 behövs inte bara för energiproduktionen. Ämnet är också en antioxidant. Det hjälper alltså kroppen att skydda cellerna mot fria syreradikalier. Fria syreradikalier är skadliga ämnen som bildas hela tiden i kroppen. De kan orsaka skador inne i cellerna om inte kroppen kan ta hand om dem ordentligt.
Eftersom Q10 har goda skyddsegenskaper och hjälper immunförsvaret tror man att ämnet kan motverka en rad sjukdomar såsom infektioner, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Gunilla berättar att hon upplever att hon håller sig anmärkningsvärt frisk nu för tiden.
– Även om jag träffar människor som är förkylda verkar jag inte bli sjuk själv, säger Gunilla. Jag kommer faktiskt inte ihåg sist jag var sjuk.

Skyddar hjärta och kärl
Det forskas mycket kring co-enzym Q10. Fler och fler studier visar på att ämnet har skyddande effekter för hjärta och kärl. Q10 tros bland annat minska risken för åderförkalkning genom att sänka nivåerna av oxiderat LDL ("det onda kolesterolet") i blodet. Man ser också fler och fler indikationer på att Q10 minskar risken för hjärtsvikt. Både hos hjärtpatienter och elitidrottare har man sett att ämnet förbättrar hjärtkapaciteten och syreupptagningsförmågan.

Varför sluta?
Gunilla berättar att hennes sambo också har börjat äta Q10-tillskott nu. Fast han fick hjärtattack för 13 år sedan är han nu lika full av energi som sin sambo. Kring frågan om de tänker fortsätta äta Q10-tillskott även i framtiden finns inga oklarheter.
– Jag är helt övertygad om att man behöver lite extra Q10 när man är i vår ålder, säger Gunilla, och varför skulle jag sluta när jag mår så bra?

Av Maja Sönnerbo


Ett tillskott av Q10 kan hjälpa dig att:

Öka energin och ansträngningstoleransen.

Stärka ditt immunförsvar – särskilt om du är lite äldre och har ett lågt immunförsvar.

Bibehålla god munhälsa.

Bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.

Förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.