Q10

Foto Porträttstudion

Pigg och full av energi!

Ett tillskott av Q10 kan hjälpa dig att:

Öka energin och ansträngningstoleransen.

Stärka ditt immunförsvar – särskilt om du är lite äldre och har ett lågt immunförsvar.

Bibehålla god munhälsa.

Bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.

Förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier.

Gammal och trött? Skulle inte tro det. Gunilla Eriksson bubblar av energi. Och det är tack vare Q10 berättar hon.

Co-enzym Q10 finns i alla kroppens celler. Det används i mitokondrierna, som är cellernas energikraftverk. Där behövs ämnet för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi. Q10-brist kan orsaka muskelsvaghet och både fysisk och psykisk utmattning. Bristnivåer kan uppkomma av högintensiv träning och vissa neurologiska sjukdomar, men Q10-nivåerna minskar också naturligt i kroppen med åldern.

Påläst från åren i branschen
Gunilla Eriksson började äta Q10-tillskott när hon var runt 62 år. På den tiden jobbade hon med hälsokost. Hon hade därför hört mycket gott om effekterna av Q10.
– Jag hade inga specifika besvär när jag började äta Q10-tillskott, berättar Gunilla. Men efter många år i branschen var man ju påläst. Eftersom kroppens egen förmåga att producera Q10 har minskat betydligt när man kommer upp mot pensionsåldern kändes det helt rätt att börja.

Är så pigg
Precis som Gunilla säger producerar kroppen Q10 på egen hand. Tillverkningen i levern täcker huvuddelen av vårt Q10-behov, men vår kroppsegna produktion börjar avta redan i 30-årsåldern. Inälvsmat, feta fisksorter, fullkornsprodukter och nötter innehåller också det energigivande ämnet, men mängden Q10 som vi får i oss via kosten är mycket liten.
Idag är det åtta år sedan Gunilla började med Q10-tillskott, och hon är övertygad om dess goda effekter.
– Jag är så pigg, förstår du! Full av energi för jämnan. Man tänker sig kanske att man ska få sämre ork efter 70, men något sånt känner jag inte av.

 

En kraftfull antioxidant
Q10 behövs inte bara för energiproduktionen. Ämnet är också en antioxidant. Det hjälper alltså kroppen att skydda cellerna mot fria syreradikalier. Fria syreradikalier är skadliga ämnen som bildas hela tiden i kroppen. De kan orsaka skador inne i cellerna om inte kroppen kan ta hand om dem ordentligt.
Eftersom Q10 har goda skyddsegenskaper och hjälper immunförsvaret tror man att ämnet kan motverka en rad sjukdomar såsom infektioner, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Gunilla berättar att hon upplever att hon håller sig anmärkningsvärt frisk nu för tiden.
– Även om jag träffar människor som är förkylda verkar jag inte bli sjuk själv, säger Gunilla. Jag kommer faktiskt inte ihåg sist jag var sjuk.

Skyddar hjärta och kärl
Det forskas mycket kring co-enzym Q10. Fler och fler studier visar på att ämnet har skyddande effekter för hjärta och kärl. Q10 tros bland annat minska risken för åderförkalkning genom att sänka nivåerna av oxiderat LDL ("det onda kolesterolet") i blodet. Man ser också fler och fler indikationer på att Q10 minskar risken för hjärtsvikt. Både hos hjärtpatienter och elitidrottare har man sett att ämnet förbättrar hjärtkapaciteten och syreupptagningsförmågan.

Varför sluta?
Gunilla berättar att hennes sambo också har börjat äta Q10-tillskott nu. Fast han fick hjärtattack för 13 år sedan är han nu lika full av energi som sin sambo. Kring frågan om de tänker fortsätta äta Q10-tillskott även i framtiden finns inga oklarheter.
– Jag är helt övertygad om att man behöver lite extra Q10 när man är i vår ålder, säger Gunilla, och varför skulle jag sluta när jag mår så bra?

Av Maja Sönnerbo


Ett tillskott av Q10 kan hjälpa dig att:

Öka energin och ansträngningstoleransen.

Stärka ditt immunförsvar – särskilt om du är lite äldre och har ett lågt immunförsvar.

Bibehålla god munhälsa.

Bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.

Förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.