Fyra av tio svenskar vill träffa en terapeut – men många avstår.
Anledningen?
För dyrt, att man inte har tid – eller helt enkelt att det är för pinsamt.
Den psykiska ohälsan ökar.
Fler än någonsin sjukskrivs för stressrelaterad psykisk ohälsa och användningen av antidepressiva läkemedel skjuter i höjden – nu äter var tionde svensk antidepressiva.
Ett sätt att få hjälp är att träffa en terapeut. Men det är inte alla som vågar öppna upp sig.
Det visar en undersökning av onlineterapi-tjänsten Mendly.
Läs också: Kan terapi hjälpa oss att komma tillbaka till varandra?
Tycker att det är pinsamt och tabu
De främsta anledningarna till att man avstår från att gå och prata med någon beror enligt undersökningen på att det är för dyrt eller att man upplever att tiden inte räcker till. Men många uppger även att de är rädda för att öppna upp sig samt att det är pinsamt och tabu.
– Det faktum att folk fortfarande tycker att det är pinsamt och tabu att gå i terapi, trots att varannan svensk faktiskt någon gång gjort det är ett tydligt tecken på okunskap, men också att vi måste tala mer om psykisk ohälsa och finna nya vägar att nå dem som tvekar, säger Adriano C. Marino, legitimerad psykoterapeut och chefsterapeut på Mendly i ett pressmeddelande.
Läs också: Få bättre mental hälsa naturligt
Kvinnor söker hjälp i högre utsträckning
Kvinnor och yngre är de som oftast söker hjälp, medan män och äldre inte gör det i samma utsträckning.
Andra orsaker som hindrar svenskar från att söka terapeutisk hjälp är bristande tillgänglighet. Antingen finns det inte någon mottagning i deras närhet, eller så står de i kö för att få träffa en terapeut, eller så vet de inte var de ska vända sig.
Av redaktionen