Annons

Plastmattor släpper ifrån sig farliga kemikalier

Plastmattor i bostaden är en källa till upptag av ftalater hos gravida kvinnor, visar en studie vid Karlstads universitet. Dessa ftalater bedöms idag som farliga och kommer att förbjudas inom EU.

Redaktionen

12 oktober, 2018
Plastmattor släpper ifrån sig farliga kemikalier
Dela inlägget

Plastmattor i bostaden är en källa till upptag av ftalater hos gravida kvinnor, visar en studie vid Karlstads universitet. Dessa ftalater bedöms idag som farliga och kommer att förbjudas inom EU.

Golvmattor av plast innehåller ofta ftalater för att göra plasten mjuk. Dessa mjukgörare är inte bundna till materialet utan läcker sakta ut till omgivningen under materialets hela livstid och kan uppmätas i inomhusdamm. Polyvinylklorid (PVC) är en av de vanligaste plastsorterna. Frågan om golvmattor av mjukgjord PVC i bostaden kan ge upphov till upptag av kemikalier hos människor, har undersökts i den så kallade SELMA-studien vid Karlstads universitet.

Studerade gravida
Forskarna samlade in uppgifter om bostaden genom att familjerna fick fylla i en enkät under tidig graviditet. En fråga handlade om vilka golvmaterial som fanns i sovrum och kök, samtidigt togs urinprov från den gravida kvinnan och analyserades för innehåll av nedbrytningsprodukter från sju ftalater. I studien ingår 1 764 kvinnor där analyserna justerades för viktiga bakgrundsfaktorer.

LÄS OCKSÅ: EU klassar fyra ftalater som hormonstörande för människor

Högre halter i urinen med PVC-golv
Analyser visar att gravida kvinnor som bor i bostäder med PVC-golv hade högre halter av metaboliter från tre ftalater (DBP, BBzP och DEHP) när man jämför med kvinnor som bor i bostäder med andra golvmaterial, exempelvis trä och linoleum. Och ju fler rum i bostaden som hade PVC-golv, desto högre halter av dessa ftalatmetaboliter återfanns i de gravida kvinnornas urin.

Annons

LÄS OCKSÅ: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

På väg att bli förbjudna
Christina Rudén, professor vid Stockholms universitet säger att dessa kemikalier idag är upptagna på begränsningslistor inom EU, bedöms som farliga och därför kommer att förbjudas. Carl-Gustaf Bornehag, professor vid Karlstads universitet och projektledare för SELMA-studien, menar att dessa resultat visar på flera principiella problem med farliga kemikalier.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Hormonstörande ämne minskar mäns fertilitet

Blir exponerade under lång tid
Även om dessa kemikalier inte används lika mycket idag hittade forskarna spår i urin från alla gravida kvinnor i SELMA-studien, vilket enligt Carl-Gustaf Bornehag,visar att de faktiskt används. En komplicerande faktor är enligt honom att golvmaterial har en livslängd på kanske 20–30 år, vilket innebär exponering och upptag under lång tid. Ftalaterna DBP, BBzP och DEHP finns i golvmattor av PVC men även i andra varor och produkter. Flera äldre ftalater, såsom till exempel DEHP, har idag ersatts med andra mjukgörare i PVC.

Av redaktionen

Annons

Källa: Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

SELMA-studien studerar om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet har betydelse för utveckling av kroniska sjukdomar senare. Projektet följer drygt 2 000 mor- och barnpar, från tidig graviditet över förlossning och uppåt i åldern för barnen, där man samlar in data för den gravida kvinnan och förlossningen och senare för barnet. Mätningar av en rad hormonstörande ämnen i blod och urin från cirka 2 300 gravida kvinnor visar att ett tjugotal hormonstörande ämnen (eller metaboliter av dessa) kunde hittas i urin eller blod hos alla de 2300 kvinnorna.

Annons