Annons

Plommonspäckad fläskkarrè med ugnsbakade äpplen

Perfekt som söndagsstek: plommonspäckad fläskskarré med äppelmos, gräddsås och potatis. Eller om du föredrar det nyttigare alternativet - som här - med ugnsbakade äpplen, brysselkål istället för potatis och sås utan vetemjöl.

Redaktionen

19 februari, 2013
Plommonspäckad fläskkarrè med ugnsbakade äpplen
Dela inlägget

Perfekt som söndagsstek: Plommonspäckad fläskskarré med äppelmos, gräddsås och potatis. Eller om du föredrar det nyttigare alternativet – som här – med ugnsbakade äpplen, brysselkål istället för potatis och sås utan vetemjöl.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Portioner: 4

Ingredienser

ca 1 kg fläskkarrè, svensk ekologisk
8 ekologiska kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
2 små ekologiska äpplen, gärna syrliga
Salt och vitpeppar

Sås:
1/2 dl vatten
4 dl grädde
1-2 äggulor
1 grönsakbuljongtärning, ekologisk
vitpeppar och ev örtsalt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Gör hål i steken med jämna mellanrum med en vass kniv, halvera plommonen och stick in dem i hålen.
Bryn steken runt om i en stekgryta.
Salta och peppra och strö över ingefära.
Lägg steken med plommonsidan uppåt i en smord ugnsfast form, stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av steken och sätt in den längst ner i ugnen.
Steken är färdig när kött-termometern visar på 85 grader C. Det tar cirka 1 1/2 timme.
Tvätta äpplena noga i vatten och vinäger (vinäger tar bort eventuella kemikalier och bakterier från skalet) och skär ett kryss i dem.
Lägg dem runt steken, och låt steka med i ugnen när det återstår cirka 40 minuter.
Äpplena ska vara genomstekta så att de är mjuka inuti, då är de som godast.
Ta ut steken och linda in den i foliepapper.
Låt den vila i minst tio minuter innan du skär upp den.

Sås
Vispa ur formen med lite vatten och gör en sky.
Sila skyn genom en finmaskig sil och koka upp den med buljongtärningen och grädde.
Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite örtsalt.
För att få såsen tjockare och slippa vetemjöl, brukar jag ha i äggulor. Äggulor ska vispas ner efter att såsen kokat upp.
OBS! Låt inte såsen koka efter att du rört ner äggulorna för då kan den bli grynig.

Skiva upp köttet i tunna bitar, servera med äpple, potatis, sås och eller annat tillbehör!

Annons

Från bloggen
”Mamma gjorde alltid söndagsstek när jag bodde hemma, och sen forsatte jag med det när jag flyttade hemifrån. Men när mina äldre döttrar flyttade ur boet, slutade jag dock med det. Varför göra stek till bara två personer varav en inte ens tycker om kött? I helgen kom jag över billig fläskkarrè och tänkte på att det var länge sedan jag gjorde stek. Och visst är det himla gott med plommonspäckad fläskstek, äppelmos, gräddsås och potatis? Älskar gammal hederlig svensk husmanskost för övrigt.
Jag tänker dock annorlunda nu, och försöker alltid göra maten nyttigare, och alltid från grunden. Utesluter därför äppelmos som brukar innehålla mycket socker och kör ugnsgratinerade äpplen istället. Tillbehör behöver ju inte alltid heller vara potatis och sås, men nu gillar jag det så jag gjorde en gräddsås utan vetemjöl. Jag använder alltid äkta vara när det gäller smör, grädde osv. Aldrig lightprodukter då det ofta är tillsatser och socker i dem. Som alternativ till sås och potatis, tillagade jag brysselkål, som jag stekte lätt, marinerade med citron, och tillsatte tranbär och äpple.(Recept på brysselkålen hittas här.)

Annons