All form av fysisk aktivitet är bra för både kropp som själ. Och nu har en svensk studie som utfördes i Lund kunnat visa att yngre flickor förbättrade sin psykiska hälsa med hjälp av dans och yoga. Framförallt såg man att det var stress och magont som minskade.
I studien deltog 113 flickor med funktionell buksmärta, och flickorna var mellan nio och 13 år.
Elin Areskoug Sandberg som arbetar vid Centrum för primärvårdsforskning vid Lunds universitet och Region Skåne säger att dans kan öka kroppsmedvetenheten och förmågan att känna och leva ut.
– Har du god självreglering så mår du bättre, säger hon och påpekar att barn med funktionell buksmärta, det vill säga magont utan fysisk förklaring, till exempel gluten- eller laktosintolerans kommer ofta inte till skolan eller umgås med kamraterna.
– Det blir stora problem i familjen och föräldrarna kan få svårt att jobba.
Flickorna blev mer sociala
Under de åtta månaderna som studien förlöpte fick hälften av flickorna träna yoga och dans tillsammans två gånger i veckan. Kontrollgruppen fortsatte med sina vanliga liv.
Resultatet visade flickorna i den aktiva gruppen fick mindre ont i magen än de som inte dansade och yogade tillsammans. Flickorna i den aktiva gruppen uppgav att de blivit mer sociala, hade roligt tillsammans och tänkte inte lika mycket på om det gjorde inte i magen.
När det togs salivprov visade det på mindre stress i kroppen.
LÄS OCKSÅ: Trött på styrketräning? Dans ger mer muskler
Viktigt att uppmuntra till aktiviteter
Den som stannar hemma på grund av magont stannar också hemma för att de är rädda för att få ont i magen. Elin Areskoug Sandberg menar att om man har fokus på det som gör ont och börjar ta bort aktiviteter som ökar oftast symtomen. Och föräldrar som ofta frågar sina barn om det gör inte i magen kan spä på känslan hos barnet att något inte är bra. Därför att det bra att istället avleda uppmärksamheten på det onda och fokusera på det som är positivt och roligt.
Dansen och yogan var därför kravlös och tanken var att det skulle kännas roligt. Flickorna fick också direktiv om att inte prata om problemen i magen.
– När man normaliserar och fokuserar på det friska, då stärks den psykiska hälsan. Vi patologiserar för mycket. Det kan vara ett större problem att inte få äta glassen på kalaset, än att få ont i magen av den, säger Elin Areskoug Sandberg.
Eftersom resultatet var så positivt bestämde man sig att fortsätta med dansprojektet.
Avhandlingen ingår sp, ett forskningsprojekt med namnet Just in TIME som drivs av Örebro universitet.
Källa: Forskning.se