Den särskilda sorts goda tarmbakterier som kan förbättra vår psykiska hälsa kallas psykobiotika och är ett hett forskningsämne idag. Snart kanske vi får se riktade behandlingar och produkter med dessa bakterier, som kan minska ångest och depression.
Först lärde vi känna probiotika, alltså goda tarmbakterier som stöttar maghälsan och immunförsvaret. Sedan fick vi även lära oss om prebiotika, det vill säga livsmedel som fungerar som mat till de goda tarmbakterierna, som fiberrika grönsaker och fullkorn. Och så postbiotika, som är de gynnsamma ämnen som skapas efter att probiotikan har ätit/fermenterat olika prebiotiska livsmedel. Sedan kom synbiotika, som handlar om den samlade hälsoeffekten av samspelet mellan pro- och prebiotika.
LÄS OCKSÅ: Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika
Kan minska symtom som ångest
Och nu är det dags för nästa term att nå större kännedom: psykobiotika! Det är ett annat ord för den särskilda sorts goda tarmbakterier som verkar vara extra bra på att kommunicera och samspela med hjärnan genom den så kallade tarm-hjärna-axeln.
Probiotiska bakterier överlag kan hjälpa oss med att minska inflammation, förbättra näringsintaget och med stressrelaterade symtom som magont, hudutslag och även ångest. Och vissa stammar av psykobiotika, främst av sorterna Bifidobacterium och Lactobacillus, kan vara särskilt hjälpsamma för att minska symtom som ångest och oro samt förbättra humöret.
Livskvaliteten ökade av probiotika
En oberoende studie från 2021 (publicerad i ”Journal of multidisciplinary healthcare”) undersökte 83 patienter med kroniska magtarm-symtom och problem med ångest eller depression. Nästan tre fjärdedelar var kvinnor och medelåldern låg på 44 år. Forskarna utvärderade hur deras besvär med både mage och tarm, samt ångest och depression påverkades av att använda en probiotisk produkt med många olika bakteriestammar. Deltagarna åt denna probiotika under två månader och följdes sedan upp både en och två månader efteråt. Studien visade en betydande förbättring av deras mående i form av minskad ångest och depression efter de två månaderna, liksom en förbättring av upplevd livskvalitet.
LÄS OCKSÅ: Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom
Symtom på depression minskade
En annan randomiserad och kontrollerad studie undersökte 71 deltagare med milda till svåra symtom på depression som fick äta antingen probiotika eller placebo varje dag under åtta veckor. Forskarna utvärderade deltagarnas symtom på depression och bakteriesammansättningen i deras tarmflora både före och efter studien. Man jämförde också deras resultat mot en grupp personer som inte hade symtom på depression. Alla studiedeltagare med depression uppvisade förbättringar i sina symtom, även om tillförandet av probiotika inte visade några tydliga förändringar av deras tarmflora.
Forskarna konstaterade att man behöver forska ytterligare för att undersöka hur vi kan använda probiotika för att påverka vårt mentala välbefinnande.
LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage
Ny funktionskost på väg
Och på University of Cork på Irland, som har en ledande roll inom forskning på just vårt mikrobiom, pågår just nu spännande forskning om tarm-hjärna-axelns roll för kroppens stressrespons och hur den hänger samman med ångest, stress, depression, autismspektrumtillstånd, fetma och IBS. De irländska forskarna, under ledning av professor John Cryan, är övertygade om att en bättre förståelse för den roll som den här ”axeln” spelar, kommer leda till nya behandlingsformer i framtiden. Och leda till nya ingredienser i exempelvis livsmedel, hälsokost och läkemedel som är inriktade på att förbättra psykisk hälsa.
Av Carolina Eriksson