Annons

”Räddar vi bina räddar vi oss själva”

Vilda bin och humlor minskar i antal och det är ett hot mot vår miljö. För att bidra bestämde sig hälsokostföretaget Novo Vita i samarbete med Hälsokraft våren 2024 för att plantera blomsterfrön på en kvadratmeter äng för varje såld Novo Vita-produkt. Läs om hur de blomstrande ängarna hjälpte till att rädda bin, humlor och fjärilar runt om i hela vårt land!

Redaktionen

4 oktober, 2024
Sari Nieminen sittande i en blomstrande äng
Dela inlägget

Kunskap och fakta skapar  handlingskraft. De allra flesta av oss vill väl och vet vi bara vad vi ska göra är vi beredda att agera för att förbättra situationen för våra vildbin och humlor. Våra allra mest effektiva pollinatörer. För vem vill ha en framtid där 30 procent av våra livsmedel försvinner från mataffärerna? Det är nämligen mycket av det vi äter som måste pollineras av insekter för att så småningom kunna landa på våra tallrikar. Frukter, grönsaker, bär, ärtor, tomater och nötter är beroende av insektspollinering. Och ingen av oss vill väl leva i en värld utan blommande växter! 

– Det roliga är att när jag drog igång projektet att plantera blomsterfröer på en kvadratmeter äng för varje såld Novo Vita-produkt så började de butiksanställda direkt engagera sig på ett helt fantastiskt sätt, säger Sari Nieminen som är sälj- och marknadsansvarig på Novo Vita.

Utöka planteringarna nästa år

Personalen vid flera av Hälsokrafts 63 butiker runt om i hela Sverige har varit ute och fotat blommande och färgglada ängar, som tidigare bara var tråkiga jordytor utan växter. Att hjälpas åt med att få jorden att blomstra blev en ögonöppnare för de anställda. 

Målet som från början var att få ut budskapet om hur viktigt det är med pollinering har man lyckats med, med råge, menar Sari. Nu smids redan planer på att utöka planteringarna till nästa sommar.

– Häromdagen besökte jag den stora ängen vi planterat utanför vårt Novo Vita-kontor i Tumba. Där blommade det för fullt och ängen var dessutom fylld av liv från bin, fjärilar, humlor och nyckelpigor. Det var härligt att se förvandlingen, säger Sari.

Annons

Ekojordbruk kan rädda bin

Sari och hennes kollegor har planterat fröer från ekologiska frömixpåsar som lämpar sig särskilt bra för att gynna pollinatörer. Det finns alltså blommor och växter som är extra passande för bina och humlorna och som garanterar en härligt surrande äng. Pollinerande insekter dras till färggranna blommor som doftar gott och är rika på nektar. På en liten yta är det perfekt att satsa på binas egna favoritväxter, som buddleja, prästkrage och lavendel. Eller blommande kryddväxter som timjan, trädgårdsnäva och salvia.

Naturskyddsföreningen strävar efter att öka vår kunskap om hur vi bättre ska ta hand om grundstenen i vårt ekosystem – pollineringen. Det handlar både om att förbättra binas miljö och om att sträva efter att minska konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det är väl känt att ekojordbruk gynnar bina. Men det måste också vara lönsamt för bönderna att låta djuren vara ute och beta och hålla blomstrande marker öppna. 

– Nu har situationen för vildbina tyvärr försämrats de senaste åren. Men det får absolut inte leda till att vi vanliga människor blir passiva och ger upp. För om vi är många som bryr oss och om vi alla gör något litet då kommer pollinatörerna att klara sig bättre. Det bina behöver är tillgång till föda och bra boplatser. 

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Börja så i liten skala

Allra bäst trivs bina när det är en mångfald av olika slags blommor blandat med frilagd sandig mark, död ved, vatten- och stenmiljöer. För den som odlar rabatter kan ett tips vara att plantera in vallmo, ringblomma och blåklint. 

Annons

Något som bin, fjärilar och humlor gillar alldeles särskilt är blommande träd och buskar. Välj gärna hägg, lind, lönn eller rönn – de har alla rikligt med pollen och nektar. Om ett träd knäcks så forsla inte iväg det till tippen, låt det istället få ligga kvar. Det blir en jättefin uppväxtmiljö och boplats för både bin och humlor.

– Det kanske låter komplicerat att anlägga en sommaräng, men är faktiskt enklare än man tror. Börja i liten skala med att så blommor som bina gillar, det är ett jättebra första steg.

Under våren och försommaren åkte Sari runt till Hälsokrafts butiker runt om i landet för att få ut budskapet om hur avgörande pollineringen är för vårt ekosystem. Hon upptäckte då hur kul små barn tycker det är att få kunskap om våra viktiga insekter. 

– Isabelle, som är butiksansvarig på Hälsokraft i Gamla stan i Stockholm, klädde ut sig till bi och det blev ett väldigt uppskattat inslag både bland barn och vuxna. Kanske kan vi tillsammans öppna möjligheten för att Sverige inom kort ska bli världens bi-vänligaste land! För om vi räddar bina, så räddar vi oss själva.

Av Kersti Hilding Hansen  

Foto Theresia Köhlin

Fakta

Den livsviktiga pollineringen!

Vi har alla lärt oss i skolan vad pollinering är, men det är inte alltid en kunskap som alla bär med sig ut i livet. Enkelt förklarat innebär pollinering transport av pollenkorn. När bin och andra insekter rör sig i en blomma fastnar pollen på deras kroppar och när de sedan flyger vidare till nästa blomma, ja då förflyttas pollen dit. Och pollen då – vad är det? Jo det är små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna. 

Det välkända snacket om blommor och bin – det känner vi väl alla till. Men nu är det hög tid att prata med våra barn om den viktiga ekosystemtjänsten som insekterna står för alldeles gratis. Den är nämligen livsviktig för naturen.

Annons