Rapport från en kurort i Schwarzwald | Kurera.se
termalbad_spa

Rapport från en kurort i Schwarzwald

I Tyskland är det populärt med kurorter. Man åker dit för att bada i det mineralrika termalvattnet som anses vara bra mot reumatism, allergi, hudproblem och stela leder. Det anses så välgörande att läkare i Tyskland kan skriva ut det på recept. Kurera åkte dit för att prova.

Kyrkklockan i den tyska lilla byn Bad Teinach slår ett slag klockan sju, två slag kvart över sju, tre slag halv åtta och fyra slag vid kvart i åtta. Det är tysk ordning att få upp byns innevånare till en ny arbetsdag. Själv sitter jag i ett avslappnande termalbad under bar himmel på Hotel Therme och njuter av att solen precis har gått upp.
Kurorten Bad Teinach är sagolikt vackert beläget i en dal i Schwarzwald omgiven av berg. I stilen påminner det om en alpby med de små pittoreska stugorna. Ordet Bad i ortens namn visar att detta är en äkta kurort.

 

LÄS OCKSÅ: Masesgården – en kickstart till ett hälsosamt år

Hälsosamt mineralrikt vatten
I Tyskland är det vanligt med kurorter. Man badar i det mineralrika vattnet för att lindra reumatism, allergi, hudproblem och stela leder. Det går även att dricka termalvatten mot problem med magen eller som en detox. Det är till och med så att läkare kan skriva ut termalbad på recept. Överhuvudtaget så har Tyskland en helt annan tradition av att använda naturliga preparat och naturlig hudvård för att sköta om sig själv på bästa sätt.
Från Tyskland kommer följaktligen några av de största naturkosmetikmärkena. Bland annat Annemarie Börlind som har sin fabrik ett stenkast från Hotell Therme. På hotellet hittar man även Annemarie Börlind Natural Beauty SPA där jag under eftermiddagen får en ansiktsbehandling som får mig att känna mig tio år yngre. Börlind arbetar med något som de kallar systemhudvård. Det är serier med produkter som är inriktade på olika hudtyper. Serien består av rengöring, ansiktsvatten, serum samt dag- och nattkräm. Att de kallas systemhudvård beror på att de samverkar och förstärker varandras effekt och stimulerar hudens egna naturliga funktioner.
Under ansiktsbehandlingen får jag prova både den nya enzympeelingen och, naturligtvis, ansiktsmasken med anti-aging-effekt. Peelingen är fantastisk. Den har inte de vanliga rivande små kornen utan det är istället enzymerna som luckrar upp döda hudceller och huden blir riktigt mjuk.

LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox

Lugnt och fridfullt
Efter ansiktsbehandlingen ger jag mig iväg på en joggingrunda på stigar som leder uppför berget och in i Schwarzwaldskogen. I vanliga fall är jag en smula ängslig när jag ger mig ut på en runda som ligger ensligt beläget men det finns ett sådant lugn och fridfullhet i denna omgivning så det enda jag känner är glädje och avslappning. När jag kommer tillbaka är det dags för dagens andra termalbadsbadande. Är man nybörjare på detta med termalbad så bör man börja med 20 minuter i badet. Det kan ha en sådan djupgående effekt. Men jag känner mig pigg och vågar mig alltså i badet en andra gång. Denna gång passar jag på att prova ångbastun med uppfriskande eukalyptus samt den vedeldade bastun som finns utomhus. Jag blir rekommenderad att jag ”måste” bada i de varm-kalla baden. Det är alltså ett iskallt bad och ett hett bad där man ska bada växelvis. Jag väljer det varma och nöjer mig så. Kyla är inte mitt rätta element.

Middag i jaktstuga
Maten är ett kapitel för sig. Jag var skeptisk till den tyska maten innan jag kom ner. Jag äter helst vegetarisk mat och är dessutom glutenintolerant så det brukar vara en utmaning i vanliga fall och nu såg jag för mitt inre bara massor av bratwurst och knödel, med lite schwarzwaldtårta på toppen. Men min förutfattade mening stämde inte alls med verkligheten. Hotellet serverade en buffé den kvällen vi åt där. Det var väldigt gott, nyttigt och fräscht. Men dagen därpå kom den stora överraskningen. Vi tog oss till fots upp till en jaktstuga i närheten. Där serverades en buffé med mycket grönt samt kött, fisk och fågel som grillades direkt på plats. Jag har svårt att säga om det var maten eller miljön som var bäst där.

Skadade djur hittade källan
Om det är en myt eller inte, det vet jag inte, men det sägs att källan till det läkande termalvattnet hittades på grund av att skadade djur sökte sig till källan och drack vattnet. I Annemarie Börlinds produkter används ett rent mineralrikt vattnet som kommer från en källa som är drygt 160 meter djup och vattnet är därför inte utsatt för några föroreningar.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: Åk på hälsoresa!

Flydde från Östtyskland
Historien om Annemarie Lindner som hon hette, grundaren av Börlinds, är intressant. Hon startade sitt kosmetikföretag i Östtyskland för att hon själv hade problemhy och inte hittade några produkter som hon tyckte fungerade. Hon började blanda naturliga ingredienser som örter, enligt egna recept. Men på 50-talet fick hon fly från landet eftersom hennes företag blev för framgångsrikt. Det var inte tillåtet att bli framgångsrik och tjäna pengar i DDR och bolaget och alla hennes recept riskerade att konfiskeras. Hon kom till byn Altburg och slog år 1958 ihop sin verksamhet med Herman Börner som var apotekare.

 

Det började med örter
Produkterna tillverkades av örter men med åren har forskningen och produktutvecklingen tagit ett stort steg framåt och man använder idag modern bioteknik med ingredienser som alger, hyaluronsyra och molekyler av plankton. Allting har naturligt ursprung och man använder växtextrakt, kallpressade vegetabiliska oljor och såklart, sitt källvatten. Råvarorna kommer från ekologiska producenter och här har Börlind tagit ett stort ansvar för hållbarhet samt för arbetarnas trygghet och miljö. På Mali stödjer man ett projekt som kallas House of Hope. Man har byggt skolor och sett till att barnen som tidigare plockade sheanötter istället får utbildning. Det har byggts en fabrik med laboratorium och en tillverkningsenhet och kvinnor på Mali har utbildats till laboratorieassistenter. Idag är Börlind kund och köper ekologiskt odlat sheasmör från kollektivet, som även säljer till andra. I Iran stödjer man ”Rose-not-opium-projektet” där man har kunnat få cirka 600 jordbrukare att byta från att odla vallmo till opium, till att istället odla damaskusrosor. Projektet har gjort att 1500 människor har fått säkrad inkomst – för rosor går det åt hos Börlind. Drygt fyra ton rosor ger endast en liter rosenolja.

LÄS OCKSÅ: Njut i ditt eget hemma-spa! Så gör du

Ätbara ingredienser
Att produkterna måste fungera var Annemarie själv ett gott exempel på. Hon levde efter devisen: ”Jag vill inte ha något på huden som jag inte kan äta”. Hon dog vid 95-års ålder, fortfarande oförskämt fräsch och välbevarad.
Det här är definitivt inte sista gången jag åker till en kurort. Redan på väg hem börjar jag kika på möjligheten att åka tillbaka.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?