Annons
Annons

Rapport från en kurort i Schwarzwald

I Tyskland är det populärt med kurorter. Man åker dit för att bada i det mineralrika termalvattnet som anses vara bra mot reumatism, allergi, hudproblem och stela leder. Det anses så välgörande att läkare i Tyskland kan skriva ut det på recept. Kurera åkte dit för att prova.

Redaktionen

30 september, 2017
Rapport från en kurort i Schwarzwald
Dela inlägget

I Tyskland är det populärt med kurorter. Man åker dit för att bada i det mineralrika termalvattnet som anses vara bra mot reumatism, allergi, hudproblem och stela leder. Det anses så välgörande att läkare i Tyskland kan skriva ut det på recept. Kurera åkte dit för att prova.

Kyrkklockan i den tyska lilla byn Bad Teinach slår ett slag klockan sju, två slag kvart över sju, tre slag halv åtta och fyra slag vid kvart i åtta. Det är tysk ordning att få upp byns innevånare till en ny arbetsdag. Själv sitter jag i ett avslappnande termalbad under bar himmel på Hotel Therme och njuter av att solen precis har gått upp.
Kurorten Bad Teinach är sagolikt vackert beläget i en dal i Schwarzwald omgiven av berg. I stilen påminner det om en alpby med de små pittoreska stugorna. Ordet Bad i ortens namn visar att detta är en äkta kurort.

LÄS OCKSÅ: Masesgården – en kickstart till ett hälsosamt år

Hälsosamt mineralrikt vatten
I Tyskland är det vanligt med kurorter. Man badar i det mineralrika vattnet för att lindra reumatism, allergi, hudproblem och stela leder. Det går även att dricka termalvatten mot problem med magen eller som en detox. Det är till och med så att läkare kan skriva ut termalbad på recept. Överhuvudtaget så har Tyskland en helt annan tradition av att använda naturliga preparat och naturlig hudvård för att sköta om sig själv på bästa sätt.
Från Tyskland kommer följaktligen några av de största naturkosmetikmärkena. Bland annat Annemarie Börlind som har sin fabrik ett stenkast från Hotell Therme. På hotellet hittar man även Annemarie Börlind Natural Beauty SPA där jag under eftermiddagen får en ansiktsbehandling som får mig att känna mig tio år yngre. Börlind arbetar med något som de kallar systemhudvård. Det är serier med produkter som är inriktade på olika hudtyper. Serien består av rengöring, ansiktsvatten, serum samt dag- och nattkräm. Att de kallas systemhudvård beror på att de samverkar och förstärker varandras effekt och stimulerar hudens egna naturliga funktioner.
Under ansiktsbehandlingen får jag prova både den nya enzympeelingen och, naturligtvis, ansiktsmasken med anti-aging-effekt. Peelingen är fantastisk. Den har inte de vanliga rivande små kornen utan det är istället enzymerna som luckrar upp döda hudceller och huden blir riktigt mjuk.

LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox

Lugnt och fridfullt
Efter ansiktsbehandlingen ger jag mig iväg på en joggingrunda på stigar som leder uppför berget och in i Schwarzwaldskogen. I vanliga fall är jag en smula ängslig när jag ger mig ut på en runda som ligger ensligt beläget men det finns ett sådant lugn och fridfullhet i denna omgivning så det enda jag känner är glädje och avslappning. När jag kommer tillbaka är det dags för dagens andra termalbadsbadande. Är man nybörjare på detta med termalbad så bör man börja med 20 minuter i badet. Det kan ha en sådan djupgående effekt. Men jag känner mig pigg och vågar mig alltså i badet en andra gång. Denna gång passar jag på att prova ångbastun med uppfriskande eukalyptus samt den vedeldade bastun som finns utomhus. Jag blir rekommenderad att jag ”måste” bada i de varm-kalla baden. Det är alltså ett iskallt bad och ett hett bad där man ska bada växelvis. Jag väljer det varma och nöjer mig så. Kyla är inte mitt rätta element.

Middag i jaktstuga
Maten är ett kapitel för sig. Jag var skeptisk till den tyska maten innan jag kom ner. Jag äter helst vegetarisk mat och är dessutom glutenintolerant så det brukar vara en utmaning i vanliga fall och nu såg jag för mitt inre bara massor av bratwurst och knödel, med lite schwarzwaldtårta på toppen. Men min förutfattade mening stämde inte alls med verkligheten. Hotellet serverade en buffé den kvällen vi åt där. Det var väldigt gott, nyttigt och fräscht. Men dagen därpå kom den stora överraskningen. Vi tog oss till fots upp till en jaktstuga i närheten. Där serverades en buffé med mycket grönt samt kött, fisk och fågel som grillades direkt på plats. Jag har svårt att säga om det var maten eller miljön som var bäst där.

Skadade djur hittade källan
Om det är en myt eller inte, det vet jag inte, men det sägs att källan till det läkande termalvattnet hittades på grund av att skadade djur sökte sig till källan och drack vattnet. I Annemarie Börlinds produkter används ett rent mineralrikt vattnet som kommer från en källa som är drygt 160 meter djup och vattnet är därför inte utsatt för några föroreningar.

LÄS OCKSÅ: Nya trenden: Åk på hälsoresa!

Flydde från Östtyskland
Historien om Annemarie Lindner som hon hette, grundaren av Börlinds, är intressant. Hon startade sitt kosmetikföretag i Östtyskland för att hon själv hade problemhy och inte hittade några produkter som hon tyckte fungerade. Hon började blanda naturliga ingredienser som örter, enligt egna recept. Men på 50-talet fick hon fly från landet eftersom hennes företag blev för framgångsrikt. Det var inte tillåtet att bli framgångsrik och tjäna pengar i DDR och bolaget och alla hennes recept riskerade att konfiskeras. Hon kom till byn Altburg och slog år 1958 ihop sin verksamhet med Herman Börner som var apotekare.

Det började med örter
Produkterna tillverkades av örter men med åren har forskningen och produktutvecklingen tagit ett stort steg framåt och man använder idag modern bioteknik med ingredienser som alger, hyaluronsyra och molekyler av plankton. Allting har naturligt ursprung och man använder växtextrakt, kallpressade vegetabiliska oljor och såklart, sitt källvatten. Råvarorna kommer från ekologiska producenter och här har Börlind tagit ett stort ansvar för hållbarhet samt för arbetarnas trygghet och miljö. På Mali stödjer man ett projekt som kallas House of Hope. Man har byggt skolor och sett till att barnen som tidigare plockade sheanötter istället får utbildning. Det har byggts en fabrik med laboratorium och en tillverkningsenhet och kvinnor på Mali har utbildats till laboratorieassistenter. Idag är Börlind kund och köper ekologiskt odlat sheasmör från kollektivet, som även säljer till andra. I Iran stödjer man ”Rose-not-opium-projektet” där man har kunnat få cirka 600 jordbrukare att byta från att odla vallmo till opium, till att istället odla damaskusrosor. Projektet har gjort att 1500 människor har fått säkrad inkomst – för rosor går det åt hos Börlind. Drygt fyra ton rosor ger endast en liter rosenolja.

LÄS OCKSÅ: Njut i ditt eget hemma-spa! Så gör du

Ätbara ingredienser
Att produkterna måste fungera var Annemarie själv ett gott exempel på. Hon levde efter devisen: ”Jag vill inte ha något på huden som jag inte kan äta”. Hon dog vid 95-års ålder, fortfarande oförskämt fräsch och välbevarad.
Det här är definitivt inte sista gången jag åker till en kurort. Redan på väg hem börjar jag kika på möjligheten att åka tillbaka.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons