Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Minskade utsläpp ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problem med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Enligt rapport från miljökommittén, Forum för internationella respiratoriska föreningar (FIRS), finns tydliga bevis på sambandet mellan luftkvalitet och människors hälsa. Minskade luftföroreningar för med sig en rad hälsofördelar som färre astmaattacker, lägre risk för hjärtattack och stroke samt en längre livslängd enligt rapportens huvudförfattare Dean Schraufnagel, verkställande direktör för FIRS, verksam vid University of Illinois i Chicago.

Minskade läkarebesök för astma
Han pekar på de förändringar som gjorts i städer som stått värd för olympiska spelen, vilka under en tid resulterade i renare luft och friskare invånare. Inför de olympiska spelen i Atlanta 1996 gjordes förbättringar i kollektivtrafiken och gatorna i centrum stängdes för privata fordon. Som ett resultat sjönk de högsta dagliga ozonhalterna med 28 procent. Och under de kommande fyra veckorna minskade antalet barn i städerna som behövde medicinsk vård för astmaattacker med mer än 40 procent.

 

LÄS OCKSÅ: 7 600 personer dör av luftföroreningar varje år

Exempel från Peking och stängda fabriker
Liknande resultat såg man när Peking var värd för olympiska spelen 2008, där begränsades bland annat trafiken men även utsläppen från fabriker. Luftföroreningarna sjönk och inom två månader minskade läkarbesöken för astma samt dödsfallen av hjärtsjukdomar och stroke. Andra exempel kommer från fabriksstängningar, enligt rapporten. När ett stort stålverk i det amerikanska området Utah Valley höll stängt under 13 månader sjönk föroreningarna med fina partiklar till hälften, och man kunde sa att sjukhusinläggningarna för astma, lunginflammation och andra lungsjukdomar minskade.

LÄS OCKSÅ: “Dubbdäck tar fler liv än de räddar”

Minskade antalet dödsfall
Men förbättringarna var inte begränsade till lungsjukdom, även problem med  för tidig födelse minskade, liksom områdets antalet dödsfall per dag. Och enligt Schraufnagel har smutsig luft ett stora effekter på människokroppen. "Det påverkar hjärtat, njurarna, hjärnan och det är förknippat med högre risker för hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, demens och många cancerformer,”

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 största koldioxidutsläppare

Många bäckar små
Betyder det att fabriker måste stängas och trafiken i innerstaden måste förbjudas? Nej, menar Schraufnagel. istället behöver man satsa på att få ned luftföroreningarna generellt och det kan uppnås genom flera olika sorters åtgärder. Bland annat genom att byta ut en koleldad anläggning mot naturgas och genom att byta ut dieseldrivna bussar mot renare som drivs med naturgas eller el. Även relativt enkla medel som att sluta stå på tomgång kan göra stor skillnad enligt Schraufnagel som menar att det finns enorma hälsofördelar att uppnå genom att stoppa föroreningarna vid källan.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!