Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Minskade utsläpp ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problem med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Enligt rapport från miljökommittén, Forum för internationella respiratoriska föreningar (FIRS), finns tydliga bevis på sambandet mellan luftkvalitet och människors hälsa. Minskade luftföroreningar för med sig en rad hälsofördelar som färre astmaattacker, lägre risk för hjärtattack och stroke samt en längre livslängd enligt rapportens huvudförfattare Dean Schraufnagel, verkställande direktör för FIRS, verksam vid University of Illinois i Chicago.

Minskade läkarebesök för astma
Han pekar på de förändringar som gjorts i städer som stått värd för olympiska spelen, vilka under en tid resulterade i renare luft och friskare invånare. Inför de olympiska spelen i Atlanta 1996 gjordes förbättringar i kollektivtrafiken och gatorna i centrum stängdes för privata fordon. Som ett resultat sjönk de högsta dagliga ozonhalterna med 28 procent. Och under de kommande fyra veckorna minskade antalet barn i städerna som behövde medicinsk vård för astmaattacker med mer än 40 procent.

 

LÄS OCKSÅ: 7 600 personer dör av luftföroreningar varje år

Exempel från Peking och stängda fabriker
Liknande resultat såg man när Peking var värd för olympiska spelen 2008, där begränsades bland annat trafiken men även utsläppen från fabriker. Luftföroreningarna sjönk och inom två månader minskade läkarbesöken för astma samt dödsfallen av hjärtsjukdomar och stroke. Andra exempel kommer från fabriksstängningar, enligt rapporten. När ett stort stålverk i det amerikanska området Utah Valley höll stängt under 13 månader sjönk föroreningarna med fina partiklar till hälften, och man kunde sa att sjukhusinläggningarna för astma, lunginflammation och andra lungsjukdomar minskade.

LÄS OCKSÅ: “Dubbdäck tar fler liv än de räddar”

Minskade antalet dödsfall
Men förbättringarna var inte begränsade till lungsjukdom, även problem med  för tidig födelse minskade, liksom områdets antalet dödsfall per dag. Och enligt Schraufnagel har smutsig luft ett stora effekter på människokroppen. "Det påverkar hjärtat, njurarna, hjärnan och det är förknippat med högre risker för hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, demens och många cancerformer,”

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 största koldioxidutsläppare

Många bäckar små
Betyder det att fabriker måste stängas och trafiken i innerstaden måste förbjudas? Nej, menar Schraufnagel. istället behöver man satsa på att få ned luftföroreningarna generellt och det kan uppnås genom flera olika sorters åtgärder. Bland annat genom att byta ut en koleldad anläggning mot naturgas och genom att byta ut dieseldrivna bussar mot renare som drivs med naturgas eller el. Även relativt enkla medel som att sluta stå på tomgång kan göra stor skillnad enligt Schraufnagel som menar att det finns enorma hälsofördelar att uppnå genom att stoppa föroreningarna vid källan.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.