Mikrobiotan eller vår bakterieflora har större betydelse än vi kunnat föreställa oss och påverkar livet från från början till slut. Det finns teorier om samband mellan sammansättningen av bakterier i tarmen och både hjärtsjukdom och risken att utveckla demens.
Sedan tidigare har man bland annat kunnat konstatera en koppling mellan IBS och depression. Så när nu nya rön visar på ett samband mellan bakterieflora och kognitiv förmåga hos barn är det kanske inte så många som höjer på ögonbrynen. Kopplingen mellan tarmen och hjärnan går oftast under benämningen ”gut-brain axis” och nu har två nya studier bekräftat att det finns ett starkt samband. Tidigare har djurstudier, främst på råttor, funnit att en förändrad tarmflora påverkar kognitiva funktioner och hade konsekvenser för såväl inlärning som kommunikationsförmåga.
LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forsknin
Koppling till ADHD
Rochellys Diaz Heijtz docent i neurobiologi på Karolinska institutet som forskar om mikrobiotans betydelse för uppkomsten av neuropsykiatriska störningar är övertygad om att bristande eller utebliven exponering för moderns bakterieflora – som vid kejsarsnitt – har negativ inverkan på exempelvis inlärningsförmåga och barnets språkliga utveckling, skriver Näringsmedicinsk tidskrift.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism
Snabbare utveckling
Nu har man även undersökt människor skriver Psychology today och en av studierna visade att ettåringar med höga halter av en specifik bakterie visade prov på bland annat bättre motorik och uppfattningsförmåga än de med en annan sammansättning samt vid två års ålder även bättre språklig utveckling.
LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa
Probiotika – framtidens medicin?
Enligt Rochellys Diaz Heijtz har man sett ett samband mellan stress men även sjukdom hos modern – något som påverkar mikrobiotan – under graviditeten och utvecklandet av ADHD hos barn. Hon uttrycker förhoppningar om att probiotika har framtiden för sig. Enligt henne kommer man i framtiden kunna specialtillverka medicin utifrån individens unika obalanser och behov.
– Det är en utmaning men vi kan utnyttja den här kunskapen för att ta fram skräddarsydda mediciner, säger hon till Näringsmedicinsk tidskrift.
Av Nina Törmark
Källor: Alert, Psychology Today, Näringsmedicinsk Tidskrift
Fakta
Mag–tarmkanalens bakterieflora eller mikrobiota, från munnen till tjocktarmen, påverkar biologiska mekanismer av betydelse för hälsa och sjukdom.
Friska personer har en större variation mellan olika tarmbakteriestammar, medan det vid vissa sjukdomar finns en mindre uttalad variation.
Källa: Läkartidningen