Annons

Rätt kost och näring för sköldkörteln

AIP-kost består av antiinflammatoriska råvaror som kan minska symtomen och öka livskvaliteten hos personer med sköldkörtelsjukdom. Här listar vi vad den kosten innehåller!

Redaktionen

15 juli, 2022
Rätt kost och näring för sköldkörteln
Dela inlägget

AIP-kost består av antiinflammatoriska råvaror som kan minska symtomen och öka livskvaliteten hos personer med sköldkörtelsjukdom. Här listar vi vad den kosten innehåller!

AIP står för ”autoimmunt protokoll”, och är en annan benämning för en antiinflammatorisk, autoimmun kosthållning som är en variant av paleokost/”stenålderskost”. Den är med andra ord fri från gluten, mejeriprodukter, socker och tillsatser.

LÄS OCKSÅ: Kännetecken på underfunktion i sköldkörteln

Fick färre symtom med kosten

En studie visar att AIP-kost kan förbättra symtomen vid Hashimotos, vilket är en autoimmun sköldkörtelsjukdom. De deltagare som fullföljde kostprogrammet fick bland annat färre symptom, högre livskvalitet, lägre inflammation och förbättrad maghälsa.

Men vad innehåller då AIP- kost? Här kommer en matnyttig lista, från ”Kokbok för sköldkörteln” (Paleoteket förlag).

Annons

LÄS OCKSÅ: Mikael Björnstedt om selen och sköldkörteln

7 hörnstenar i autoimmun kost

  • Grönsaker innehåller växtämnen som kan främja både maghälsa och immunhälsa. Polyfenoler, flavonoider och isotiocyanater kan bygga upp din maghälsa. C-vitamin och karotenoider är viktiga skydd vid förhöjd inflammation.
  • Frukt och bär är förenligt med en immunvänlig kost. Samtidigt är näringsinnehållet lägre än i andra livsmedel i AIP-fruktfatkosten. Frukt begränsas till maximalt 3 frukter (maximalt 20 gram fruktos) om dagen.
  • Rotfrukter innehåller också fibrer som ger mat till tarmbakterierna men som också vissa är känsliga för. Anpassa mängden grönsaker och rotfrukter utifrån hur din mage reagerar. Behovet av kolhydrater varierar från person till person och det är viktigt att hitta rätt mängd för just dig.
  • Kryddor finns i riklig mängd i AIP-kosten, exempelvis från blad (örter), rötter (ingefära) eller bark (kanel).
  • Animaliska livsmedel som kött, fisk och fågel, utgör en viktig del av kosten, om vi inte ska få bristsjukdomar. Dessa brister kan fördjupa och intensifiera autoimmuna besvär. Från animalier får du viktigt stöd för din kropps antioxidantskydd, D-vitamin, A-vitamin, omega-3, zink, selen med mera. Kött är värdefullt genom sitt innehåll av järn, zink och B12. Rött kött har fått oförtjänt dåligt rykte som inte ges stöd av den kliniska forskningen. Inälvsmaten är särskilt näringsrik.
  • Skaldjur och fisk bär på särskilt mycket selen och zink. Ät gärna 300–500 gram fisk per vecka, eller 2–3 måltider fisk per vecka.
  • OlivoljaFetter kan styra ditt immunförsvar och bör vara en naturlig del av maten du äter. Till stekning kan du använda talg, ister, kokosfett eller olivolja.

Av redaktionen

Annons