Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök.
Receptet är signerat Anna Krigh som är utbildad rawfoodkock och holistisk coach och grundare av företaget ”Miss Raw”. Anna ägnar sig åt hälsocoachande samtal, föreläsningar, workshops, tillverkning och försäljning av rawfood och finns på Instagram som @missraw77
Ingredienser
1 portion
Färska och helst ekologiska grönsaker av valfri sort och i valfri mängd för 1 pers. T ex strimlad vitkål, grönkål (ej det hårdaste på stammen), broccoli, bladspenat och ruccola. Ta det du gillar och har hemma.
1/2 dl granatäppelkärnor
1/2 salladslök
1 msk extra virgin olivolja
1 krm örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk färskpressad citron, alternativt äppelcidervinäger
Cashewsås (räcker till ca 4 port):
1 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citron
1 tsk örtsalt
1 msk b-jäst (näringsjäst) om du önskar lite ”ostig” smak (kan uteslutas)
Önskar du en mer örtig sås så tillsätt ett knippe färsk basilika
Gör så här
Börja med såsen och blötlägg cashewnötterna i vatten under 5-6 timmar.
Häll sedan av vattnet och mixa nötterna med resten av ingredienserna i en mixer, matberedare eller med stavmixer.
Smaka av och krydda/smaksätt mer om det behövs. Såsen blir ganska krämig, men den kan lätt göras rinnigare genom att tillsätta mer vatten.
Ställ såsen kallt när den är klar.
Blanda nu alla grönsaker till salladen i en större skål. Ringla över olivoljan, pressa över citron eller häll på äppelcidervinägern, krydda med örtsaltet och svartpepparn. Massera allt med händerna för att få in smakerna och för att göra de råa grönsakerna mer lättsmälta.
Häll upp på en tallrik, strö över hälften av granatäpplekärnorna och blanda runt.
Ringla över valfri mängd av cashewsåsen och strö sist över resten av granatäpplekärnorna.
Ät och njut!