Rawfoodfamiljen delar med sig av tips på hur man introducerar rawfood och levande föda till små barn.
Fakta
Receptet kommer från Christopher och Therese Argus, som skriver bloggen Rawfoodfamiljen.
www.kurera.se/rawfoodfamiljen.
Ingredienser
1 banan blandad med 1 tsk spirulina eller chlorellapulver
1 banan blandad med bipollen
1 banan blandad med 1 msk mixad linfrö, en dutt kardemumma
1/4 avokado mixad med 1/8 gurka
Gör så här
Från bloggen:
”Enligt det Ayurvediska dosha systemet så är alla bebisar kapha, vilket betyder att dess system är kallt, fuktigt, slembildande och matspjälkningen är skör. Maten bör därför varm och torkande, framförallt under bebisens första två år. Runt 30 grader och mixad med värmande kryddor.
Rekommenderade kryddor är: ingefära, kardemumma, koriander, kummin, kanel, pepparmint och kamomill. Man kan då värma maten försiktigt på spisen eller i torkugnen. En baby är född utan inprogrammerade matpreferenser. Genom levande föda och raw food får babyn den absolut renaste och näringsrikaste starten i sitt liv.
Nedan följer mattabellsexempel från boken ”Rainbow Green Living-Food Cuisine” (av Gabriel Cousen, M.D.) vilka råvaror som är bra för respektive månad.
Detta är endast förslag såklart.
Leóns första smakportion vid cirkaa 7 1/2 mån var raw virgin kokosolja. Han var aldrig så intresserad utav mat utan helammades till cirka 10 månaders ålder men han fick smakportioner av mango, äpple, banan och avokado, han tuggade även på alger och drack kokosvatten.
6 månader och äldre
Det bästa är att ge endast en råvara per mål. När du börjar introducera ny mat gör det då var 2-4 dag, detta gör att du kan vara uppmärksam på ev allergier. Det är väldigt vikigt att all mat är helt mixad. Tillsätt vatten för att få rätt flytande konsistens. Och självklart ska det alltid vara EKOLOGISKA råvor.
Kokosvatten
Mogen avokado
Gurka, skalad
Äpple, skalat
Päron, skalat
Papaya
Mango
Vinter Squash (t ex butternut squash)
Wild-crafted red banana (vi har använt mogna vanliga banare till León)
7 månader och äldre
Vid det här stadiet kan man försiktigt börja med kombinationer av mat. Förutom ovanstående mat kan du även börja med dessa:
Kokoskött (vilket kan vara svårt att få tag på i Sverige, man kan höra efter i Asiatiska butiker om dom kan beställa hem färska kokosnötter)
Aprikoser, färska eller torkade som har blivit blötlagda (väljer du torkade måste dessa vara osvavlade, från t ex Saltå Kvarn)
Persikor
Linfrön, malda
Bipollen, lokalt odlad
Chlorella
Spirulina