Annons
Annons

Riksdagen säger nej till förslaget om obligatoriska vaccinationer

Det allmänna vaccinationsprogrammet bör göras obligatoriskt. Det ansåg riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Jesper Skalberg Karlsson (M) och lämnade in varsin motion om saken till Sveriges riksdag. Nu har riksdagen fattat beslut i frågan och säger nej till förslaget – och även till förslagen i samtliga inlämnade vaccinmotioner.

Redaktionen

13 maj, 2017
Riksdagen säger nej till förslaget om obligatoriska vaccinationer
Dela inlägget

Det allmänna vaccinationsprogrammet bör göras obligatoriskt.
Det ansåg riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Jesper Skalberg Karlsson (M) och lämnade in varsin motion om saken till Sveriges riksdag.
Nu har riksdagen fattat beslut i frågan och säger nej till förslaget – och även till förslagen i samtliga inlämnade vaccinmotioner.

Onsdagen den 10 maj 2017 valde riksdagen att gå på Socialutskottets förslag och sa nej till samtliga motioner rörande folkhälsofrågor. Precis som utskottet, så anger Riksdagen att anledningen främst är att arbete pågår inom de områden som motionerna tar upp.

Läs också: Den vanligaste kritiken mot vaccinationer

Skapat folkstorm i sociala medier
Förslaget om att införa obligatoriskt vaccinationsprogram i Sverige har upprört många och har jämförts med tvångsmedicinering, något de menar går stick i stäv med svensk grundlag.
”Vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet”. Så står det tydligt formulerat i början av Hälso- och sjukvårdlagen.

Röster om att tvångsvaccinationer är ett brott mot människans rätt att bestämma över sin kropp, mot den fria viljan etcetera har formligen översvämmat sociala medier sedan motionerna blev kända.

Frågor om hur detta i praktiken skulle kunna genomföras har också lyfts. Bland annat har tidningen Dagens Medicin ställt frågan till en av de motionerande politikerna som dock inte ville svara på frågan utan menade att det är något hon överlåter till andra.

Läs också: Misstankar om allvarliga biverkningar av HPV-vaccin

Riksdagen säger nej i ärendet
Under onsdagen fattade riksdagen beslut angående Socialutskottets betänkande, vilket utöver flera motioner gällande ämnet motioner även innehöll en rad andra åtgärdsförslag gällande folkhälsan. Den 28 april kom de fram till sitt förslag att riksdagen skulle avslå motionerna, vilket alltså riksdagen gjorde.
Liksom Socialutskottet anger riksdagen som anledning i första hand att arbete pågår inom de områden motionerna tar upp.

Läs också: Bekräftat: Vaccinet gav fler narkolepsifall

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

De inlämnade vaccinations-motionerna:

Motion 2015/16:430 – Sofia Arkelsten (M)
I motionen begärdes ett tillkännagivande om att det allmänna vaccinationsprogrammet ska vara obligatoriskt.

Motion 2016/17:304 – Jesper Skalberg Karlsson (M)
Ett liknande tillkännagivande som i ovan motion begärdes även här.

Motion 2015/16:563 – Hillevi Larsson (S)
Här begärdes ett tillkännagivande om att överväga att i framtiden erbjuda alla barn i Sverige samma vaccinationsskydd.

Kommittémotion 2015/16:958 – Karin Rågsjö m.fl. (V)
I yrkande 3 begärdes ett tillkännagivande om att regeringen bör ge en lämplig myndighet i uppdrag att utforma en informationskampanj om fördelarna med och nödvändigheten av barnvaccinationsprogrammet. I yrkande 4 begärdes ett tillkännagivande om att regeringen bör utreda hur barnvaccinations-programmet ska kunna säkras i hela landet.

Motion 2016/17:320 – Ann-Britt Åsebol (M)
Här begärdes ett tillkännagivande om att se över möjligheterna att införa influensavaccination mot influensa och pneumokockinfektion som ett nationellt särskilt vaccinationsprogram för alla över 65 år.

Kommittémotion 2016/17:3222 – Cecilia Widegren m.fl. (M)
I yrkande 23 begärdes ett tillkännagivande om vikten av att löpande utvärdera och se över vaccinationsprogram.

Motion 2015/16:472 – Åsa Westlund m.fl. (S)
Här begärdes ett tillkännagivande om att verka för att det blir möjligt för fler att TBE-vaccinera sig.

Motion 2015/16:1459 – Erik Bengtzboe (M)
Här begärdes ett tillkännagivande om att se över möjligheten att erbjuda HPV-vaccin även till unga män på samma villkor som till unga kvinnor inom ramen för högkostnadsskyddet.
Liknande tillkännagivanden begärdes i motionerna 2015/16:1499 av Désirée Pethrus (KD), 2016/17:319 av Annicka Engblom (M), 2016/17:645 av Birgitta Ohlsson och Maria Weimer (båda L), 2016/17:2698 av Jonas Gunnarsson (S) samt kommitté-motionen 2016/17:3000 av Barbro Westerholm m.fl. (L) yrkande 11.
Källa: National Health Federation Sweden

Annons
Annons